11 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok hétvégére: Emlékhelyek napja, Péntek esti frász, Kaktuszkiállítás, Legénybúcsú extra és KFT
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok hétvégére: Emlékhelyek napja, Péntek esti frász, Kaktuszkiállítás, Legénybúcsú extra és KFT

Tovább folytatódik a májusi programkavalkád Fehérváron: többek között többek között kilátogathattok az Emlékhelyek napjára, részt vehettek a Péntek esti frászon, nézelődhettek a Kaktuszkiállításon, vagy megnézhetitek a moziban a Legénybúcsú extrát.

Növény: Kaktuszkiállítás és vásár
Mikor?: Május 12-14., péntek-vasárnap
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A nagyszabású seregszemlét a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének Székesfehérvári Csoportja rendezi, amely több évtizedes múltra tekint vissza. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László termében székesfehérvári és környékbeli gyűjtők, termesztők mutatnak be különféle kaktuszokat, pozsgás növényeket és néhány különlegességet, a résztvevők közül többen árusítanak is.

A kiállítás és vásár május 12-én, pénteken 12.00 és 18.00 óra között, majd 13-án és 14-én, szombaton és vasárnap 10.00 és 18.00 óra között látogatható, a belépés díjtalan!

Kastély: Péntek esti frász
Mikor?: Május 12., péntek 21:00
Hol?: Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

Ismét gyertyafényes túrára várják az érdeklődőket a Fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. A Károlyi József Alapítvány szervezésében május 12-én, pénteken 21 órakor indul a séta, amely a szervezők ígérete szerint felejthetetlen élmény lesz. A kivilágított belső tereken az idegenvezető korhű stílusban mutatja meg a kastély termeit és mesél az épület és a Károlyi-család történetéről. A séta során a 19. századi jelmezes babák időszaki kiállítás is megtekinthető.

A programra előzetes jegyfoglalás szükséges a 06 21 311 04 26-os telefonszámon, illetve a info@karolyikastely.hu  email címen.

Kultúra: Emlékhelyek napja
Mikor?: Május 13., szombat 10:00-18:00
Hol?: Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely

Minden korosztálynak szóló, gazdag programkínálattal várják a látogatókat május 13-án, szombaton, az Emlékhelyek Napján a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. A KEMPP a 2022. évi Év Emlékhelye díj kitüntetettje méltó helyszínt biztosít az idei országos programsorozat központi eseményeinek 10:00 órától a késő délutáni órákig.

A  KEMPP-ben 10:00 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, majd 10.30 órakor zászló adományozására kerül sor a KEMPP részére.

Mozi: Könyvklub: A következő fejezet
Mikor?: Május 11-től
Hol?: Cinema City Alba

A várva várt folytatásban a négy legjobb barátnő Olaszországba viszi könyvklubját, egy olyan bulis, csajos utazásra, amelyben eddig még sosem volt részük. Amikor az események elszabadulnak és féltve őrzött titkokról hull le a lepel, hősnőink nyugis vakációjából egy életre szóló országjáró kalandtúra kerekedik. Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen és Mary Steenburgen legendás kvartettjéhez Andy Garcia, Don Johnson és Craig T. Nelson mellé ezúttal beszáll még Giancarlo Giannini, Hugh Quarshie és Vincent Riotta is. A filmet újfent Bill Holderman és Erin Simms írta, és Holderman rendezőként is visszatér.

Mozi: Legénybúcsú extra
Mikor?: Május 11-től
Hol?: Cinema City Alba

Egy vőlegény párbaj, amely garantálja a nevetést és az izgalmakat egyaránt! Dani (Virsinszki Zoltán) menyasszonyával (Nagy Alexandra) együtt szedi össze versenytársait, úgy, hogy a győzelem biztos lehessen az áhított nyereményért. Így kerül be a csapatba a zseni egyetemi matektanár (Sütő András), a régi, laza gimis barát (Varga Ádám) és a mindig vidám és pozitív Pali bácsi (Kálloy Molnár Péter). Vajon ez mire lesz elég?

Kultúra: Emlékhelyek napja
Mikor?: Május 13., szombat 
Hol?: Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert

Május 13-án, szombaton 10.00 és 18.00 óra között minden korosztály számára érdekes programokkal készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Szent István Király Múzeum az Emlékhelyek napja alkalmából. A nap során a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert megtelik élettel, és visszarepíti a látogatókat a középkorba. A rendezvényen részt vesznek a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének tagjai, akik fegyver- és öltözetbemutatóval szórakoztatják a közönséget. Kétóránként kezdődik majd a Bazilika születik című óriás társasjáték, melyben a játékosok saját stílusukban építhetik meg a koronázó bazilikát. 15.00 órakor felvonulnak a jól ismert óriásbábok, akik a Vörösmarty Színháztól indulva, a Fő utcán keresztül érkeznek meg a helyszínre.

Egész nap lehetőség lesz a középkori betűírásra, iniciáléfestésre is, valamint újra lesz érmeverés Hunyadi Mátyás és Károly Róbert arcképével. A családoknak „Feltámadnak ős százados sírok…” címmel kódfejtős játékot is rendeznek. A részletes programot ide kattintva érhetik el.

Kultúra: Séta a Várfalak mentén
Mikor?: Május 13., szombat 10:00
Hol?: Belváros

A legenda szerint Fehérvár a világos kövekből rakott várfalairól kapta nevét. A 11. század elején ritkaság számba ment kőből falakat építeni, na, de hogy 3 méter széleset? Utazz vissza az időben, pillants be a középkori város életébe! Találkozó helye: Tourinform Iroda előtt (Oskola u. 2-4).

Család: Nyárköszöntő gyerekfoglalkozások
Mikor?: Május 13., szombat 15:00
Hol?: Petz Söröző

Május 13-án, szombaton 15.00 órától a tavasz beköszöntével családi délutánt rendeznek a Petz Sörözőben. A műsor egy vetítéssel egybekötött meseelőadással kezdődik a 3 és 6 év közötti korosztály számára, majd 16.00 órától a Zabaszauruszok foglalják el a színpadot M. Kácsor Zoltán vezetésével. Ő bejárta az országot a Zabaszauruszok nevű sorozatával, melyben az Utazás Dínomdánomba című meseregény világába csöppenhetnek a fiatalok.

18.00 órától a család felnőtt tagjai számára nyújt szórakozást Harcos Bálint, M. Kácsor Zoltán és Czinki Ferenc beszélgetése és felolvasása, majd 20.00 órától Pajor Tamás és vendégei mutatják be a Szózene világát. Utóbbi egy olyan műfaj, amiben a költészet, a zene és a komikum keveredésével slam poetry, hip-hop és underground slágereken keresztül szólalnak meg kortárs versek.

Koncert: KFT
Mikor?: Május 13., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ahogy megpillantottam, hogy a hétvégén a KFT is színpadra lép városunkban, egyből az Afrika című méltán híres slágerük kezdett üvölteni a fejemben, amelynek halk/hangos dúdolása egyébként azóta az életem része lett. A trükk pedig az, hogy az előző sorok olvasása után most már a tiéteknek is. Haha. Szóval jön a KFT, amely zenekar 1981-ben indult világhódító útjára, és egyéni, ironikus hangvétel, illetve sok abszurd, szövegközpontú dal jellemezte és jellemzi őket mind a mai napig. Legnagyobb slágereiket mindenki kívülről fújja és együtt énekli majd a srácokkal, akik között még a 1990-es évek végén, 2000-es évek elején a fehérvári Mohai Tamás is zenélt. Hoppá!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek