10 hónapnál régebbi cikk

Ötletek a szebb otthonért: dobd fel pár függönnyel a hangulatot
Fehérvár Médiacentrum fotója
nobilacasa.hu
Ötletek a szebb otthonért: dobd fel pár függönnyel a hangulatot

Az otthonunk megjelenését könnyedén felfrissíthetjük egy új készfüggöny segítségével. Kis erőbefektetéssel látványos változást érhetünk el.

Az otthonunk az a hely, ahol általában a legtöbb időnket töltjük, így fontos, hogy jól érezzük magunkat benne. Időnként azonban felmerül az igény a változtatásra, hiszen szinte nincs olyan otthon, amelyet ne lehetne még kényelmesebbé, hangulatosabbá és szebbé tenni. A függönyök és más textíliák nagymértékben befolyásolják a lakás hangulatát, ezért érdemes időnként az évszakhoz és az aktuális igényekhez igazítani őket.

A téli hónapokban, amikor kevesebb a napsütéses órák száma, több fényre van szükségünk, ezért praktikus olyan függönyöket választani, amelyek több fényt engednek be. Nyáron viszont jobb a hőséget kint tartani, és csak a szükséges mennyiségű meleget és fényt engedni be az ablakon. Tapasztalhatjuk, hogy a függönyök és drapériák hogyan befolyásolják a természetes fényt és levegőt a lakásban, ezért könnyebb lesz kiválasztani a megfelelő függöny anyagát.

Az organza, amely utánozza a selymet, a matt fátyolszövet és a sűrűbb szövésű sablé függönyök mind népszerűek. Mások inkább a natúr anyagokat részesítik előnyben, mint például a len vagy a pamut. Minden anyagnak megvannak a saját előnyei, a különbség a tartósságban és a kezelhetőségben mutatkozik. Az organza például érzékenyebb a mosásra, könnyen gyűrődik, de széles választékot kínál és tartós. Vannak olyan anyagok is, amelyek nem gyűrődnek és nem igényelnek vasalást, csak a tisztítási utasításokat kell szigorúan betartani.

Nem lehet megkerülni a sötétítést sem, mivel a két különböző anyagnak egymást kell kiegészíteniük. Az üzletekben az angol "dim out" és "blackout" kifejezéseket használják a nagyjából 75%-os és a teljesen sötétítő, 100%-os fényzárási képességgel rendelkező textíliák megkülönböztetésére. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli, és hogy szeret-e teljes sötétségben vagy kisebb mértékű természetes fényben aludni.

Miután megoldottuk a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, elmerülhetünk a készfüggönyök széles választékában, és koncentrálhatunk a függönyök dekoratív szerepére. A függönycsere remek lehetőség arra, hogy új hangulatot hozzunk az otthonunkba, kiemelve azokat a stílusjegyeket, amelyek a legjobban jellemzik minket. Ha a szoba stílusához, a bútorokhoz vagy akár a színekhez, mintákhoz és anyagokhoz igazítjuk a függöny vagy sötétítő kiválasztását, még szűkíthetjük a lehetőségeket.

Az egzotikus hangulatért választhatunk olyan mintákat, amelyek az egzotikus tájak szépségét és energiáját idézik. A romantikus virágmintákkal nőies jellegűvé tehetünk egy nappalit vagy hálószobát, de ha egy időtlen darabot szeretnénk, akkor maradjunk a finom hímzéseknél és a klasszikus eleganciánál. Ha szakértői tanácsra van szükségünk, akkor bízzuk magunkat neves lakberendezési áruházak szakembereire. Ha viszont magunk szeretnénk dönteni, akkor érdemes tudni, hogy a minimalista lakásokban jól mutatnak merészebb választások, míg a vizuálisan zsúfolt tereket kiegyensúlyozza a visszafogottabb darab. Amikor minden összeállt, ne feledkezzünk meg a sötétítők bojtokkal vagy mágnesekkel való felszereléséről, hogy a szoba nappal is rendezett benyomást keltsen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek