10 hónapnál régebbi cikk

Elképesztő mennyiség, több mint száz tonna szemét gyűlt össze az utak mentén
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Elképesztő mennyiség, több mint száz tonna szemét gyűlt össze az utak mentén

A tetemes mennyiség, vagyis a százöt tonna hulladék mindössze öt nap alatt gyűlt össze. A Magyar Közút dolgozói és civil önkéntesek szemétszedési akcióján az is kiderült, mely vármegyék a legszemetesebbek. Fejér nincs a dobogósok között.

Az akcióhéten háromezer kilométernyi útszakaszon, kétszázhúsz helyszínen gyűjtötték a szemetet a közutas  dolgozók és a programhoz csatlakozó magánszemélyek, civil csoportok, oktatási intézmények. Valamennyi szakaszon jellemző volt a közlekedők által az utazásuk során elszórt hulladék, így a PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása.

A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok is szerepelnek a toplistán, de sok esetben különböző veszélyes hulladékokat is találtak a résztvevők. 

A június 12-16. között megrendezett kampány során összesen százöt tonna szabálytalanul kidobott és jogellenesen elhelyezett hulladékot szállítottak el a szakemberek. A legtöbb útmenti szemetet Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Pest vármegye útjai mellől gyűjtötték össze.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek