9 hónapnál régebbi cikk

20 fészek, 68 fióka: véget ért a gólyagyűrűzés Fejérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/Alexas_Fotos
20 fészek, 68 fióka: véget ért a gólyagyűrűzés Fejérben

Rekordot döntött 2023-ban a gólyafiókák gyűrűzése hazánkban, korábban még soha nem került 1338 fiatal madár lábára jelölés Magyarországon. Fejérben 20 fészekben összesen 68 fiókát jelöltek meg a szakemberek.

A hazai gólyagyűrűzés hagyományai igen régre nyúlnak vissza, Magyarországon már 1908-ban feljegyezték a madarak ilyen módon történő megjelölését. 1974-es megalakulása óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felügyeli a munkát, melynek a kezdetek óta szerves része a fiatal gólyák megjelölése.

A gyűrűzés az ornitológusok, természetvédelmi szakemberek számára lehetőséget ad arra, hogy bizonyos egyedek viselkedésén, vonulásán keresztül általános képet kapjanak a gólyák viselkedési formáiról, vonulási szokásairól. Ahogy az MME megfogalmazta:

„A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ”.

Az adatok egyre szélesebb körből jutnak el a szakemberekhez, ugyanis évről-évre nő a megjelölt madarak száma. A gólyák esetében az MME 2002-es akciója, a Gólya Road Show hozta el a látványos kiugrást, később erre az akcióra épülve rendeztek először látványgyűrűzéseket, melyek célja, hogy a lakosság minél szélesebb körben megismerje és felelős állatbarátként szívügyeként kezelje a gólyák életét.

Hazánk egyik legkedveltebb madarának élete ugyanis szorosan kapcsolódik az emberhez: a gólyák előszeretettel rakják fészkeiket lakott területre. A mostani gyűrűzés is szoros együttműködést kívánt az áramszolgáltató vállalatokkal, hiszen a fészkek jelentős része villanyoszlopon található, az érintett cégek szakemberekkel, emelőkosaras járművekkel segítették a jelölés folyamatát.

A Madárgyűrűzési Adatbankba feltöltött adatokat alapul véve adta ki a jelölés adatait az MME. Ezek szerint idén július közepéig 248 település 443 fészkében 1338 fiókát gyűrűztek meg. Az évek során első alkalommal ment ezer fölé a megjelölt egyedek száma, ráadásul ebben még nem szerepelnek a mentett, menhelyekre, állatkórházakba bekerült, szabadonbocsátás előtt álló egyedek.

A legtöbb példányt, 87 fészekben 256 fiókát Nógrádban jelölték meg, Bács-Kiskunban 67 fészekben 206 fióka, Pest és Veszprém vármegyében pedig 159-159 fióka kapott egyedi gyűrűt.

Fejérben összesen 20 fészek 68 kis lakóját jelölték meg, remélhetőleg mindannyian épségben eljutnak telelőhelyeikre.

Hamarosan egyébként megkezdődik a gólyák költözése. Általánosan augusztus közepétől számíthatunk a gyönyörű madarak indulására a téli élőhelyekre, a melegebb égövekben fekvő területekre.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek