Gólya-felmérés Fehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/haru9999
Gólya-felmérés Fehérváron is

Már javában tart a 15. országos, illetve a 8. nemzetközi fehérgólya-felmérés, ennek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kéri is a lakosságot, hogy aki gólyafészket lát, küldje el a szervezetnek az adatokat.

A 80 évvel ezelőtti egyedszámhoz képest negyedére csökkenő hazai fehérgólya-állomány felmérése az egyik legrégebbi természetvédelmi kutatássorozat Magyarországon. Az MME így foglalja össze költözőmadarunk rendszeres megfigyelésének történetét:

„Magyarországon 1941-ben volt az első országos fehérgólya-felmérés, ami 1958 óta ötévente zajlik. Mivel 1973 helyett, a nemzetközi felméréshez igazodva (és éppen az MME megalakulásának évében) 1974-ben volt a soron következő cenzus, az aktuális fészekszámlálásra idén, 2024-ben kerül sor. A felmérések során mindig sok adatok küldtek azok, akik nem szakemberek, de szeretik a madarakat. A Madártani Intézet 1941-ben például a tanítókat vonta be az adatgyűjtésbe, 1958-tól pedig a postásokat. Az idén ötven éves MME 1974-es megalakulásakor önkéntesek és a nemzetipark-igazgatóságok bevonásával vette át a számlálások szervezését. Az adatokra azért van szükség, hogy nyomon követhessük az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket és ezek alapján megtervezhessék a gólyák védelmét a szakemberek. A nyolc évtizede még 16 ezer páros állomány ugyanis alig negyedére csökkent 2019-re, a legutóbbi országos fészekszámlálás idejére.”

Az MME azt kéri az idei megfigyelésben részt venni kívánóktól, hogy jegyezzék fel, lakott vagy lakatlan az általuk megfigyelt gólyafészek, volt-e költés idén, ha igen, hány fióka repült ki, illetve ha megfigyelhető, gyűrűs volt-e a fészekben lakó gólya vagy gólyapár.

Az összegyűlt adatok beküldése kapcsán a legegyszerűbb az MME által fejlesztett, ingyenes Turdus okostelefonos alkalmazás letöltése, amely Android és iOS rendszeren is elérhető. Az app TermészetLesen ikonján belül található a Gólyales adatrögzítő felület, amelyben térkép nézetben is kereshetők a fészkek és fotókat is lehet feltölteni, de az adatok beküldésére az adatbázis számtógépen használható felülete is használható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek