8 hónapnál régebbi cikk

40 tűzoltó, 14 autó, köztük egy Komondor oltotta a lángoló tartálykocsit
·Hírekkatasztrófavédelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fcaebook.com/Mi Szolnokunk
40 tűzoltó, 14 autó, köztük egy Komondor oltotta a lángoló tartálykocsit
·Hírekkatasztrófavédelem·Utolsó frissítés: undefined

A kamion tartályának hat cellájából négy égett, a maradék kettőt megmentették a tűzoltók. A magyar gyártású Komondor tűzoltóautók egyike is részt vett az oltásban.

Fehérvárról, Siófokról, Veszprémből, Pétfürdőről, Pusztaszabolcsról is érkeztek egységek a 62-es út fehérvári szakaszán lángra kapó tartálykocsihoz vasárnap délután. Az óriási lángokat a Velencei-tótól is látni lehetett. 

„A lángok megfékezése másfél órán át tartott, utána visszahűtötték a járművet, illetve átfejtették a kamionban maradt üzemanyagot és oltóanyagot egy mentesítő járműbe. Végül hétfő reggel indulhatott meg újra a forgalom” _ mondta el Szabó-Bisztric Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A mentésben részt  vett egy Komondor típusú tűzoltóautó is, ilyenből összesen három van az országban. A Gamma Zrt. a Komondor RDO harcjárműcsalád gyártója készíti, amely 2018-ban nyerte el a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közbeszerzési pályázatát. Nehéz terepviszonyokra tervezték, páncélozott, emiatt alkalmazható előre fel nem térképezett, katasztrófa sújtotta területeken történő bevetésre is. A 17 tonnás járművön található felépítményen a 7000 literes víztartály mellett megtalálható a habkeverő berendezés, amelynek ennél az oltásnál is hasznát vették. A habképző anyag ugyanis beteríti a folyékony égő anyag felületét, ezáltal elfojtja a lángokat, ellentétben a vízzel, ami "leúszik" az üzemanyagról.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek