8 hónapnál régebbi cikk

Három tipp, amely segít megelőzni a fogászati problémákat
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com/Lumy010
Három tipp, amely segít megelőzni a fogászati problémákat

Kevesebb kínzóbb dolog van a fogfájásnál, ha fog-, ínygyulladás, vagy lyukas fog esete áll fenn. A fogak rossz állapota azonban sokkal többféle problémához vezethet, amelyekre nem is gondolnánk.

A megfelelő ápolás egyaránt fontos az egészségünk, valamint a megfelelő higiénia miatt, ezért semmiképpen sem szabad elhanyagolnunk az alapos gondoskodást.

Miért fontos a megelőzés?

A fogaink egészsége az egész szervezetünk szempontjából nagyon lényeges, hiszen a szájban megjelenő problémák komolyabb betegségekhez vezethetnek, akár a testünk más pontjain is. Éppen ezért fontos a fogászati gondok megelőzése, ha pedig már megvan a baj, például elvesztettünk egy fogat, akkor időben vegyük igénybe a fogbeültetés, azaz a fogászati implantátum adta lehetőséget! A fogvesztés után ugyanis lehetetlenné válik a megfelelő rágás, amely az egész emésztési folyamatot negatívan befolyásolja. Így a megelőzés mellett a felmerülő bajok minél előbbi orvoslása is rendkívül fontos.

Nézzük, melyek az alapvető lépések, ha fogaink egészségéről van szó!

Helyes fog- és szájápolás

Mit is jelent a helyes szájápolás a hétköznapokban? A napi 2-3 fogmosás alapvető elvárás, a legjobb, ha minden étkezés után sor kerül a fogak megtisztítására. Ennek oka, hogy a lerakódott ételmaradék könnyen a fogak szuvasodásához vezet, a fogak romlását, valamint komoly ínygyulladást is okozhat. Olykor annak ellenére is léphetnek fel problémák, hogy rendszeresen mosunk fogunk, ebben az esetben valószínűleg a technika nem megfelelő.

A fogtisztításhoz elengedhetetlen a megfelelő puhaságú fogkefe – de célszerű inkább az elektromos típus használata. Amennyiben nem elektromosat használunk, úgy igyekezzünk körkörös mozdulatokkal belülről kifelé haladni, és az ínyt alul-felül egyaránt megtisztítani. Ha a fogaink között van torlódás, mindenképpen alkalmazzunk fogselymet napi egyszer, például az esti fogápolási rutin részeként. Utóbbi használata szabályos fogsor esetén is nagyon hasznos lehet, hiszen a fogak egymáshoz érintkező részeit a fogkefe nem éri el. Segítségünkre lehet még az alapos tisztításban a szájvíz és a szájzuhany is.

Fogorvosi szűrés

Sokan csak akkor keresik fel a fogorvost, amikor konkrét tüneteket tapasztalnak, vagy erős fájdalmaik vannak. Pedig a fogászati szűrés az alapvető vizsgálatok közé tartozik, amelyeket legalább évente egyszer igénybe kell vennünk. Ha problémásabb a fogsorunk, akár félévente is megismételhetjük a kontrollt, amely során nemcsak fogaink állapotát nézik meg, de sor kerülhet egy fogkőleszedésre is. Utóbbi különösen fontos, hiszen a megfelelő szájhigiénia és -egészség úgy biztosítható, ha a lepedéket, a szuvasodást és a fogkövet eltávolíttatjuk a fogakról.

Amennyiben régen látogattuk meg a fogorvost, és több fogat is vesztettünk a múltban, érdemes egy szakembert felkeresni, aki felméri az esetleges fogpótlás szükségét és lehetőségeit. Sokszor egy fogbeültetés, fogászati implantátum megszüntet más jellegű tüneteket, mint például a kínzó fejfájást vagy az emésztési panaszokat.

Ügyeljünk arra, mit fogyasztunk!

A fogápolás részét képezi az is, hogy megfelelően táplálkozunk, hiszen a túl sok cukor, édesség egyes baktériumok elszaporodásához vezet, amelyek célzottan károsítják a fogak felszínét. Emellett érdemes kerülni a túl hideg vagy túl forró ételeket és italokat is, hiszen a fogzománc állapotát nagyban ronthatják a szélsőséges hőmérsékletű táplálékok.

A megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele a fogak szempontjából is rendkívül lényeges: a magnézium, a kalcium és a foszfor például kifejezetten hasznos. A zöldségek, a sokszínű saláták, a teljes kiőrlésű gabonák mind fokozzák a nyáltermelést, ezzel pedig támogatják a fogak megfelelő állapotát.

Jobb félni, mint megijedni

Régi, rossz beidegződés, hogy a fogorvostól félni kell: éppen a gyakori látogatása ad biztonságot abban, hogy minél kevesebb kellemetlenség érjen minket, amellett, hogy a mai technikáknak köszönhetően már a fájdalomtól sem kell félnünk. Az alapos tisztítás nagy segítség a megelőzésben, azonban ha bajt érzékelünk, vagy csak a legapróbb tünetet is tapasztaljuk, inkább lépjünk időben, és orvosoljuk a problémát a megfelelő szakember támogatásával. A fogunk egészsége az egész testünk, szervezetünk épségét alapozza meg: naponta néhány perccel több figyelem is sokat segíthet, ne sajnáljuk rá az időt!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek