3 hónapnál régebbi cikk

Honnan tudhatjuk, hogy fogfehérítésre van szükségünk?
Fehérvár Médiacentrum fotója
naturadent
Honnan tudhatjuk, hogy fogfehérítésre van szükségünk?

Egy szép, egészségesen csillogó mosoly nemcsak a fogak állapota miatt fontos, hanem azért is, mert önbizalmat adhat, amiből az élet számos területén profitálhatunk. A mindennapi szokásaink azonban megnehezítik, hogy valóban vakítóan fehérek maradhassanak a fogaink – nem véletlen, hogy a modern fogorvoslás már számos megoldással rendelkezik ezen a téren.

De milyen jelzések utalnak arra, hogy ilyen beavatkozásra van szükségünk? És ha már elhatároztuk magunkat a fogfehérítés mellett, milyen lehetőségeink vannak?

5 jel, hogy ideje fogfehérítést alkalmaznunk

Nézzük, milyen esetekben célszerű elgondolkodnunk azon, hogy alávessük magunkat egy ilyen kezelésnek.

Sárgulás, elszíneződés

Az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy eljött a fogfehérítés ideje, az a fogak sárgulása vagy elszíneződése. Ez egy gyakori probléma, amelyet számos tényező okozhat: ilyen például az öregedést, illetve egyes életmódbeli szokások – ezekre alább részletesebben is kitérünk. Igaz, a rendszeres fogmosás és a fogselyem következetes használata segíthet megelőzni bizonyos foltok kialakulását. Ám idővel nehezebbé válhat ezek eltávolítása szakmai beavatkozás nélkül.

Egyenetlen szín

Ez többféle esetben is előfordulhat: a genetikai hajlam, valamilyen külső trauma, sőt bizonyos gyógyszerek is oda vezethetnek, hogy a fogsorunk nem egyenletes színűvé válik. Lehet, hogy egy-egy fog sárgásabb, sőt egy fogon belül is lehetnek foltok, vonalak, amelyek zavarják az összhatást. Ha nálunk fennállnak a fent említett rizikófaktorok, érdemes rendszeresen ellenőrizni a fogaink színét, hogy tapasztalunk-e ilyesmit.

Életmódbeli szokások

Amennyiben több olyan szokásunk is van, ami a fogak elszíneződéséhez vezet, akkor idővel a fogfehérítéshez kell folyamodnunk. Mint tudjuk, a kávézás nagyban rontja a fogak fehérségét, csakúgy, mint a teázás, a dohányzás vagy éppen az alkoholfogyasztás – különösen a vörösbor. Ha tehát minket is érint valamelyik kockázati tényező – vagy akár több is –, célszerű időnként ellenőrizni, hogy eljött-e már a fogfehérítés ideje.

Fénytelen fogak

Ha a fogainkat homályosnak vagy fénytelennek látjuk, akkor itt az ideje lépni. Ennek a jelenségnek számos oka lehet, beleértve az öregedést, a rossz szájhigiéniát és bizonyos ételek, illetve italok fogyasztását. Idővel ezek a tényezők azt eredményezhetik, hogy a fogaink elveszítik természetes fényüket, azaz fénytelennek, sárgának tűnnek.

Alacsony önbecsülés

Végül, ha úgy találjuk, hogy a fogaink állapota kihatással van a mindennapjainkra, mindenképp érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Ha azt vesszük észre, hogy már nem olyan lelkesen mosolygunk, ha kellemetlenül érezzük magunkat a fogaink állapota miatt, és ez mind a személyes, mind a professzionális életünket befolyásolja, merjünk befektetni egy fogfehérítő eljárásba!

Milyen lehetőségeink vannak?

Ha a fogfehérítés mellett már elhatároztuk magunkat, akkor is többféle út áll előttünk.

Otthoni praktikák

Sokan kipróbálnak olyan "fogfehérítő" technikákat, amelyeket otthon is le lehet tesztelni olyan eszközökkel, amelyek a legtöbb háztartásban megtalálhatók. Az egyik legnépszerűbb a szódabikarbónás súrolás, ám mi mindenkit óva intünk ettől, ugyanis ezzel az erős szerrel könnyen megsérthetjük a fogfelszínt. Ehelyett akkor már érdemesebb az úgynevezett olajhúzást kipróbálni, ami kíméletes, ugyanakkor sokkal több – akár elszíneződést okozó – baktériumot képes eltávolítani, mint egy "sima" fogmosás.

Nem professzionális termékek

A házi praktikáknál mindenképpen jobb megoldásnak számítanak a kifejezetten fogfehérítésre, otthoni használatra gyártott termékek, például a különböző zselék és csíkok. Ezek a készítmények kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, mint a fogorvosnál elérhető kezelések, és általában hosszabb időt vesz igénybe, hogy látható eredményeket érjenek el. Ugyanakkor az otthoni fogfehérítés kényelmes lehet, illetve az ára sem annyira borsos.

Fogorvosi rendelőben végzett fogfehérítés

Egy profi szakember által végzett fogfehérítés általában gyorsabb és hatékonyabb eredményeket nyújt, mint az otthoni kezelések. A leggyakoribb fogfehérítési módszerek közé tartozik a lézeres fogfehérítés, valamint a hideg fényes fogfehérítés. A porlasztott fehérítés pedig egy viszonylag új technika, amely során a fogorvos porlasztóval alkalmazza a fehérítő anyagot a fogakra, ám ez egyelőre kevésbé bevett, mint a fent említett változatok.

 Lépjünk a saját érdekünkben!

Ha tehát azt vesszük észre, hogy fogaink elszíneződtek, foltok vagy sávok jelentek meg rajtuk, vagy egyszerűen csak nem vagyunk elégedettek a mosolyunk színével, akkor érdemes lehet fogfehérítésen gondolkodni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogfehérítés nem mindig az egyetlen megoldás: előfordulhat, hogy más fogászati vagy egészségügyi problémák állnak a háttérben. Ezért mindig érdemes konzultálni egy szakemberrel, mielőtt döntést hozunk a fogfehérítésről.

A konzultáció során pedig rögtön az is kiderülhet, hogy a szakember pontosan melyik módszert ajánlja nekünk, így a kezelést az egyedi igényeinkre és a fogaink állapotára szabhatjuk. A professzionális vélemény segíthet abban, hogy biztonságosan és hatékonyan érjük el a kívánt fogfehérítési eredményeket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek