8 hónapnál régebbi cikk

Miért jelent problémát a fogakon megtelepedő fogkő?
·Egészségfogászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/anna-shvets-3845653
Miért jelent problémát a fogakon megtelepedő fogkő?
·Egészségfogászat·Utolsó frissítés: undefined

A fogkő kapcsán a többség tudása addig terjed, hogy árt a fogaknak, és ezért el kell távolítani. Mindez igaz, azonban több problémát is okozhat. Eltávolítása és jelenléte kapcsán az alábbiakban osztunk meg hasznos tudnivalókat.

Fogkő a fogakon

A fogakra lerakodótt lepedékből, vagyis a plakkból alakul ki. A fogakról el nem távolított ételmaradékból, illetve a baktériumból létrejövő lepedékbe olyan ásványi anyagok épülnek be, melyek hatására az elmeszesedik. Elsősorban az alsó metszőfogak belső felszínén alakul ki nagyon könnyen lepedék.

Szakszerű fogkő eltávolításra a kilencedik kerületben lévő, 2020 óta működő MesterDent Fogászati Rendelőben kerülhet sor, ahol általános és esztétikai fogászati kezelések széles palettájával várják a szakemberek a páciensek. A hatékony munkát többek között mikroszkopós kezelés is támogatja. A bonyolultabb beavatkozások és az olyan egyszerű kezelések, mint a fogkő hatékony eltávolítása is az elérhető legmagasabb minőségben történik.

A fogkő lehet íny alatti, illetve íny feletti. Utóbbi sokkal szembetűnőbb, így egyáltalán nem nyújt esztétikus látványt a fehéres-sárgás, vagy rosszabb esetben sötétbarna fogkő. A fogíny alatti fogkövet csak a fogorvos vagy a dentálhigiénikus látja, azonban ez jóval problémásabb, mint a látható lepedék.

Milyen problémákat okozhat még a fogkő?

Az esztétikai problémán túl a fogkő az egyik leggyakoribb oka a kellemetlen leheletnek. Érdemes mielőbb gondoskodni az eltávolításáról, mivel idővel ínygyulladással járó panaszok alakulhatnak ki. Ennek legfőbb tünetei a tompa fájdalom, a vörös, duzzadt íny, illetve az érintés vagy fogmosás hatására jelentkező fogínyvérzés.

Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor a gyulladás a fogakat tartó mélyebb szövetekre is átterjedhet. Ez fogágybetegséget és súlyos esetben a csont pusztulását okozhatja, ami a fog elvesztéséhez vezet hosszú távon.

Fogkő eltávolítása hatékonyan

A fogászati kezelést nem lehet megúszni, ugyanis az otthoni körülmények között való eltávolítás nem lehetséges. Éppen ezért felesleges próbálkozni különféle kétes eredetű módszerekkel, mivel ezek biztosan nem hozzák meg a várt eredményt, ellenben árthatnak a fogak egészségének.

A fogászati rendelőben a dentálhigiénikus vagy a fogorvos végzi el az eltávolítást. Első lépésként a szakember felméri a fogkő mennyiségét és az íny állapotát, majd tájékoztatja a pácienst a kezelés menetéről. Ha szükséges, akkor a beavatkozás érzéstelenítő zselé vagy spray alkalmazásával történik.

A MesterDent Fogászati Rendelőben az alapos ellátás, illetve a fogkő- és gyulladásmentes, egészséges fogak és száj elérése a cél, így minden fog felszínét alaposan áttisztítja a szakember. Az eltávolítás jelentős része hatékony, de egyben kíméletes ultrahangos depurátor segítségével történik. Az esztétikus fogsorhoz az első lépés a fogkő eltávolítása. Jelentkezz be kezelésre még ma!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek