5 hónapnál régebbi cikk

Gennyes fog vagy fogzacskó? Mit érdemes tudni ennek kapcsán?
Fehérvár Médiacentrum fotója
budapestdental.hu
Gennyes fog vagy fogzacskó? Mit érdemes tudni ennek kapcsán?

A gennyes, begyulladt fogat nem szabad elbagatellizálni, hiszen egy súlyos problémáról van szó. Azontúl, hogy a tünetei kínzóak, hiszen a felduzzadt arc már önmagában is elég fájdalmas, nem érdemes megvárni a további szövődményeket. Idejében cselekedve a foghúzás nagy eséllyel elkerülhető.

Miért alakulhat ki gennyes gyulladás? Melyek a tünetei?

Számos oka lehet, például mély szuvasodás, amelyet fogbélelhalás követ. Az elhalt terület befertőződése kórokozó baktériumokkal. Problémát okozhat az általuk termelt toxinok átszivárgása a mélyebb szövetekhez. A genny felgyűlhet a gyökércsúcson, s ennek következtében utat tör magának, ebből kifolyólag ciszta alakulhat ki, a fogínyen pedig megjelenik a gennyzacskó.

Fontos mielőbb bejelentkezni a XIII. kerületi Budapest Dental fogászatra, hogy a legsúlyosabb szövődményeket elkerülhessük.

A gennyes fog tünetei közé tartozik a fájdalom, a duzzanat, a feszítő érzés, sőt, akár az egész arc is beduzzadhat. Emellett tapasztalható melegérzet, akár láz is. Az íny az érintett fog környékén vörösre színeződhet. A fog nyomásra, harapásra érzékennyé válhat.

Gennyes pukli jelenhet meg az ínyen, ilyenkor ugyan a fájdalom mérséklődhet, amint ürül a váladék, azonban a mélyebb szövetekben nagyon súlyos gyulladásos állapot zajlik, amely együtt jár a csontpusztulással is. Amennyiben a genny nem “talál” utat magának, akkor az arc felduzzadását okozhatja, majd a mélyebb területek felé terjed a fertőzés. A kellemetlen lehelet szintén a tünetek között említendő.

Gennyzacskó az ínyen – mi a teendő?

A fisztulanyílás arra utal, hogy a gyökércsúcs környékén már felgyűlt a váladék, s utat tört magának a csontfelszín irányába. A szervezet számára könnyebbség, hogy enyhül a fájdalom, de valójában a mélyben zajló gyulladás és csontpusztulás egy olyan veszélyes állapot, amelyet mielőbb orvosolni kell.

Ilyenkor azonnali fogorvosi vizsgálat javasolt, melynek keretén belül röntgenfelvétel is készül, ezáltal kinyomozható, hogy melyik fog érintett, amelyet ezt követően gyökérkezelni kell.

Megtévesztő esetek is előfordulnak, amikor a gennyes nyílás egy ép fog felett található, s eközben az érintett a mellette lévő tömött fog.

A kulcs a rendszeres ellenőrzés

A fogtömések, régebbi koronák esetében is ellenőrzés javasolt, ugyanis észrevétlenül is elhalhat a fog, s gyakran panaszokat sem okoz, viszont folyamatosan terjednek a baktériumok, s a gyulladás megjelenik a gyökércsúcsnál is.

Nagyon fontos, hogy ne kezdjünk bele kontroll nélküli antibiotikum-szedésbe, hanem mielőbb keressük fel orvosunkat, hogy a probléma okát, a megfelelő módon tudja kezelni. Ha pedig szükségessé válik gyógyszeres terápia is, akkor a javaslat szerint kell eljárnunk.

A halogatás még súlyosabb állapotot eredményezhet, cselekedjünk mielőbb!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek