7 hónapnál régebbi cikk

Bokrétaünnep a Szent György Kórház új tömbjénél – A Modern Városok Program újabb fehérvári fejlesztése valósul meg
·Hírekkórház·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Rába Henrietta
Bokrétaünnep a Szent György Kórház új tömbjénél – A Modern Városok Program újabb fehérvári fejlesztése valósul meg
·Hírekkórház·Utolsó frissítés: undefined

A Modern Városok Program egyik legfontosabb fehérvári fejlesztése a Szent György Kórház új épülettömbje. A Magyar Kormány összességében több mint 16 milliárd forintos támogatásával zajló nagyberuházásnak köszönhetően még modernebb lesz a gyógyítási munka, szolgálva a fehérváriakat és az ellátási területen élőket. 

Magyarország Kormánya még 2015-ben indította el a Modern Városok Programot a hazai nagyvárosok számára legfontosabb fejlesztések támogatására. Székesfehérvár Önkormányzata és Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére a legfontosabb célokat megjelölő megállapodásba bekerült a Szent György Kórház újabb fejlesztési üteme is.

Az új tömb – a 2015-ben átadott, Dr. Berzsenyi Zoltánról elnevezett háromszintes épületegyüttes után – immár a második lépés annak érdekében, hogy a székesfehérvári kórházban XXI. századi, modern gyógyítási és munkakörülmények valósuljanak meg.

Emellett két ütemben összesen 208 új, ingyenesen használható parkolóhely készült el a kórház mellett, szintén a program keretében.

A kórház most épülő, új tömbjében, az infektológiai, a pulmonológiai és az onkológiai osztály, valamint a hozzájuk kapcsolódó ambulanciák kapnak helyet, összesen 112 ágyon folyik majd a betegellátás. A 6.113,5 négyzetméter hasznos alapterületű, háromszintes épületben összesen 64 db 1 vagy 2 ágyas, önálló vizesblokkal rendelkező, akadálymentesített kórtermet alakítanak ki.

Kapcsolódó
Az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a fehérvári kórház új belgyógyászati tömbjének építése

Letették a fehérvári kórház új belgyógyászati tömbjének alapkövét. A három szintes épület, amelyben helyet kap a pulmonológia, az onkológia és az infektológia, várhatóan 2023 október végére épül fel.

Az új épület kórházon belüli elhelyezése és az összekötő függőfolyosó lehetővé teszik a közvetlen kapcsolatot az intézmény többi egységével, a diagnosztika és a sürgősségi betegellátó osztály között is biztosítja a rövidebb, biztonságosabb betegutat.

Ezzel párhuzamosan megtörténik az új tömb működéséhez szükséges orvostechnikai és informatikai eszközök, mobil bútorok beszerzése, valamint a hotel-diagnosztika-szakrendelő épületegyüttes légtechnikai fejlesztése is. Az összekötő folyosó felújítása során korszerű nyílászárókat építenek be, és a festés mellett új hidegburkolat épül.

A Kormány és Székesfehérvár önkormányzatának megállapodásában foglaltak alapján a Modern Városok Program keretében a beruházásra összesen 15 milliárd forintot, valamint az eszközbeszerzésekre és a légtechnikai fejlesztésre további 1,6 milliárd forint fedezetet biztosít az állam.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése: az épülő új tömb elérte legmagasabb pontját. A pénteki bokrétaünnepségen Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes méltatta a nagyszabású egészségügyi fejlesztés megvalósulását, nagy napnak nevezve a mait a fehérváriak életében.

„Ez az épület a mi kórházunk egyik tömbje, a fehérvári és a Fejér vármegyei gyógyító munka fontos része lesz” – erősítette meg Vargha Tamás.

Prof. Dr. Bucsi László főigazgató a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban már elkészült és jelenleg zajló fejlesztésekről szólt. „Összeszedtem az elmúlt időszakban befejezett és a folyamatban lévő projekteket. Ez a mostani beruházás nagyságát tekintve, financiálisan a leghatalmasabb, ami az elmúlt időszakban elindult a kórházban” – hangsúlyozta a főigazgató.   

Kapcsolódó
Modern betegellátás: jól halad a fehérvári kórház új tömbjének építése

A három szintes épületben modern körülmények között helyezik majd el a pulmonológiát, az onkológiát és az infektológiát. A függőfolyosó is megújul és a legújabb orvosi eszközöket is beszerzik.

Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Mészáros Attila alpolgármester mondott beszédet, kiemelve az ezen a területen megnyilvánuló segítő odafigyelést. „Kiváló partnerre lelt a városban a Kórház, igyekszünk mindenben segíteni, hogy a kórház működése, a betegellátás színvonala folyamatosan emelkedjen.” 

A pénteki rendezvényen jelent volt Nyul Zoltán, Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára, továbbá Bernwallner Vilmos projektigazgató, a kivitelező Konzorcium képviseletében.

A bokrétaünnepség keretében helyszíni bejárást tartottak az épülő új kórházi tömbben. A már szerkezetileg kész épület első és második szintjén jelenleg is zajlik a gipszkarton falszerkezet kiépítése, valamint gépészeti és elektromos alapszereléseket végeznek a szakemberek. A harmadik és negyedik szinten falazási és vakolási munkálatok zajlanak, továbbá készül a párazáró falazat is. Az új épület átadására várhatóan 2024. II. negyedév végén kerül sor.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek