6 hónapnál régebbi cikk

Újabb Munkácsy-alkotást mutatnak be hamarosan Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Újabb Munkácsy-alkotást mutatnak be hamarosan Székesfehérváron

Székesfehérváron köszönthetik majd a Munkácsy kiállítás ötmilliomodik látogatóját. Erről is beszélt Pákh Imre műgyűjtő, aki vasárnap a Szent István Király Múzeumba érkezett.

Vasárnap késő délután különleges látogatót fogadott a Szent István Király Múzeum: Pákh Imre járt a Munkácsy Székesfehérváron kiállításon, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK). A műgyűjtőt a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte. Az eseményen részt vett Spányi Antal megyés püspök, Róth Péter alpolgármester és Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke. A vendégeket dr. Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója kalauzolta végig a Rendház épületben látható kiállításokon.

Pákh Imre 2009-ben azért hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait.  Az amerikai-magyar üzletember elárulta, hogy lenyűgözőnek találja a Rendház épületet, mely otthont ad a Munkácsy-gyűjteményből rendezett kiállításnak is:

„Évekkel ezelőtt volt már Székesfehérváron kiállítás, de azóta megduplázódott a képeimnek a száma, és remélem, akik akkor látták, most is eljönnek" – mondta a műgyűjtő, aki arról is beszélt, hogy a lokálpatriotizmus vezérelte, akkor amikor elkezdett Munkácsy-képeket gyűjteni, hiszen ő is Munkácsról származik.  

„Amerikában a 90-es években megjelentek az aukciós házaknál fontos Munkácsy-képek. Úgy gondoltam, hogy veszek egyet, aztán megjött az étvágyam, s még több alkotást sikerült megvásárolnom. Amikor 28 képre tettem szert, akkor elhoztam a képeimet a Nemzeti Galériába egy kiállításra. Úgy gondoltam, hogy bő három hónap után visszavándorolnak a festmények New Yorkba, a kampók ott lógtak, várták vissza a képeket. Azóta is várják, de ezek soha nem fognak visszamenni... Ez a 47. kiállítás, és ha minden igaz, az ötmilliomodik látogatót is itt fogjuk Fehérváron fogadni" – mondta el Pákh Imre, aki azt is elárulta, hogy a Ballada című festmény volt az első kép, amit megvásárolt.

Ez azért is érdekes egybeesés, hiszen a festményen látható szék a kiállítótérben éppen szemben helyezkedik el a festménnyel. Ugyanis az a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből származik: a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik, majd Balló Ede festőművésztől került egyfajta relikviaként Ybl Ervin tulajdonába.

Pákh Imre elmondta, hogy a gyűjtemény folyamatosan bővül. Nemrég jutott hozzá egy szép és komoly alkotáshoz, ami kuriózum Munkácsy Mihály életművében. A képet Székesfehérváron fogják bemutatni az ősz folyamán.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy nagy lehetőség egy ilyen gyűjtemény érkezése, komoly városmarketing értéket képvisel, hiszen ez magát Fehérvárt és a múzeumot is bemutatja.

„A Szent István Király Múzeum egy nagy hagyományokkal rendelkező intézmény, kiváló szakemberekkel, gyönyörű gyűjteménnyel és – szerencsére – egy megújult főépülettel, ami alkalmas arra, hogy a világ bármilyen gyűjteményét be tudja fogadni. Már az Árpád-ház kiállításnál is szerettük volna ezt megmutatni, és örülünk annak, hogy az első képzőművészeti kiállítás egy ilyen fontos és fantasztikus gyűjtemény, mint a Munkácsy-válogatás. Az, hogy a gyűjtemény tulajdonosa ellátogatott ide, külön megtiszteltetés, és lehetőség arra, hogy újabb ötletek merüljenek fel: hogy lehet még érdekességet, izgalmat hozni ebbe a kiállításba a következő hetekben, és esetleg milyen egyéb gyűjtemény érkezhet majd Székesfehérvárra" – emelte ki a polgármester.

„Izgalmas az egész tárlat. A szakemberek mindig kiemelik, hogy a fehér falakon Munkácsyt látni ezzel a speciális fénnyel, az önmagában is különlegesség, így azoknak is érdemes Székesfehérvárra látogatni, akik korábban másutt már látták a kiállítás anyagát!" – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

A Munkácsy Székesfehérváron kiállításon hetvenhét alkotás látható tizenegy kiállítóteremben.  A tárlat 2024. január 14-ig látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek