5 hónapnál régebbi cikk

Kitüntetések, nagykeresztek a középpontban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Kitüntetések, nagykeresztek a középpontban

Tematikus tárlatvezetésre várták a látogatókat csütörtökön a Szent István Király Múzeumba. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a „Hadi múltunk kincsestára”- válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című kiállításhoz kapcsolódott. 

Öt termen át vezette a látogatókat Sallay Gergely, a Hadtörténeti  Hadtörténeti Intézet Numizmatikai Gyűjtemény gyűjteményvezető múzeológusa. Az elsőben egy 2015-ben előkerült műtárgyat tekinthettek meg az érdeklődők, a vitézi rend avatós pallosát. 

"Ez egy 1921-ben készült és először használt tárgy. Ezzel avatta Horty Miklós a vitézeket. Látható is itt egy kép, amelyen éppen ezt a pallost használja. Nagyon szépen látszik, hogy a magyar érdemkereszt nagykeresztjét is viseli, amelynek mint államfő nagymestere volt."

A tematikus tárlatvezetéseket a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezi meg a Szent István Király Múzeum. A programok középpontjában idén az innováció, a tudomány áll.

"Azt hiszem, hogy akik ezen a rendkívüli tárlatvezetéses sorozaton részt vettek, azok már megtapasztalhatták, hogy itt nagyon igényesen, a tudomány területéről osztanak meg sok izgalmas érdekességet. A Hadi múltunk kincsestára című kiállítás az a Hadtörténeti Intézetnek a különleges tárlata. Ez még csak egy ízelítő, hiszen a jövő év márciusában a rendházépületben egy hatalmas, nagyszabású kiállítás kerül megrendezésre." - tájékoztatta az fmc.hu-t Látrányi Viktória, a Szent István Király Múzeum sajtófőnöke. 

Mint a tárlatvezető elmondta, három, öt vagy hét fokozatú kitüntetéseket adtak át a XVII- ik századtól kezdve. A nagykereszteket, kitüntetéseket bemutató teremben hat magyar és öt külföldi kitüntetés látható. Többek között a Szent István rend érdemkeresztje is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek