12 hónapnál régebbi cikk

A Szent István Király Múzeum bronzpáncélját Amerikában is megcsodálhatják
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
A Szent István Király Múzeum bronzpáncélját Amerikában is megcsodálhatják

Mostantól a tengerentúlon is megcsodálhatják a Szent István Király Múzeum egyik műtárgyát. A chicagói Field Természettudományi Múzeum időszaki kiállításához kölcsönözött egy különleges tárgyat a székesfehérvári intézmény.

A Szent István Király Múzeum régésze, Kovács Ágnes arról tájékoztatott, hogy a bronzpáncélt Pilismarót közelében találták a Duna vizében. A páncél két bronzlemezből készült részből áll, a két részt pedig apró szegecsek fogták össze. Ez a legjobb állapotban fennmaradt bronzkori páncél a Dunavidéken. Helyben készült görög fémműves műhelyek hatására egy dunavidéki harcos számára, és valószínűleg rituális-ceremoniális okokból került a vízbe.

A páncél jelenleg a világ egyik legrangosabb múzeumában, a chicago-i Field Museum of Natural History kiállításán látható. A “First Kings of Europe” (Európa első királyai) című kiállítás az európai őstörténet legjelentősebb tárgyi emlékeit mutatja be. Számos jelentős európai múzeum kölcsönzött tárgyakat a kiállításhoz, a közreműködő magyar múzeumok között volt a Szent István Király Múzeum is.

Cser-Palkovics András közösségi oldalán azt írta, hogy nagy szakmai elismerés ez, egyben speciális lehetősége is a közvetett városmarketingnek. "Gratulálok a múzeumunk minden kollégájának, aki segített ennek a megszervezésében, az együttműködés sikerét az is mutatja, hogy a chicagoi múzeum meghívására Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató is jelen lesz az ottani kiállításmegnyitón!" - olvasható a posztban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek