1 évnél régebbi cikk

Európa első királyai: A Szent István Király Múzeum bronzpáncélja is látható Chicagóban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
Európa első királyai: A Szent István Király Múzeum bronzpáncélja is látható Chicagóban

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum műtárgyát is bemutatják Chicagóban, a Field Museumban. A First Kings of Europe (Európa első királyai) címet viselő tárlat 11 ország 26 múzeumának anyagán keresztül mutatja be a térség, köztük Magyarország régészeti kincseit az újkőkortól a vaskorig. 

Több szempontból is különleges a most megnyílt kiállítás, hiszen a több mint 700 remek tárgyból álló gyűjteményt még soha nem mutatták be együtt.

Az Egyesült Államokban megrendezett egyedülálló tárlaton látható többek között a világon legrégebbinek tartott fennmaradt aranytárgylelet, a várnai aranykincs Bulgáriából, amely több mint 6000 évvel ezelőtt keletkezett. Helyet kapott egy trák herceg csillogó aranykoronája, arany leveles koszorújával és Niké, a győzelem istennőjének alakjával. Illetve megtalálhatók a kard- és páncélkészítés bronzkori remekei.

Látható a Szent István Király Múzeum különleges tárgya is egy bronzkori páncél. A bronzpáncélt Pilismarót közelében találták a Duna vizében. A páncél két bronzlemezből készült részből áll, amelyeket apró szegecsek fogták össze.

Ez a legjobb állapotban fennmaradt bronzkori páncél a Dunavidéken. Helyben készült görög fémműves műhelyekben egy dunavidéki harcos számára, és valószínűleg rituális-ceremoniális okokból került a vízbe. 

Kapcsolódó
A Szent István Király Múzeum bronzpáncélját Amerikában is megcsodálhatják

Mostantól a tengerentúlon is megcsodálhatják a Szent István Király Múzeum egyik műtárgyát. A chicagói Field Természettudományi Múzeum időszaki kiállításához kölcsönözött egy különleges tárgyat a székesfehérvári intézmény.

A First Kings of Europe 26 múzeum és 11 ország munkáját és történeteit egyesíti Délkelet-Európa szerte. Magyarországról 6 múzeum anyagából válogatták a kiállítási tárgyakat: a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a Budapesti Történeti Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumból, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, valamint a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból.

A kiállítás szervezői és a múzeumi delegációk tagjai felkeresték a chicagói magyar főkonzulátust is, ahol részletesen beszámoltak a tárlat létrehozásának körülményeiről és további terveikről. Kovács Tamás főkonzul arról beszélt, hogy a külképviselet milyen módon vett részt a kiemelkedő tárlat népszerűsítésében.

A kiállítás kurátorai Gyucha Attila, a Georgiai Egyetem régésze és William Parkinson a Field Museum részéről köszönetet mondott, hogy a magyar kormány támogatásával lehetővé vált a kiállításban közreműködő múzeumok vezetőinek kiutazása. Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója is a delegáció tagja volt, aki a főkonzulnak átadta a város és a múzeum ajándékait. 

A Szent István Király Múzeum helyszíni fotóit az intézmény közösségi oldalán is megnézhetitek.
 

A tárlaton az ókori Európa első királyainak és királynőinek hatalomra jutását fedezhetik fel a látogatók. A kiállításon azt is szemléltetik, hogy az egykor egyenlőségen alapuló mezőgazdasági közösségek hogyan alakították ki először a hatalmat, az egyenlőtlenséget és a hierarchiát.

Egy időutazásra invitálják a szemlélődőket egészen Krisztus előtt 5000-be, ahol feltárulnak a különböző eszközök, fegyverek és rituális szobrok, hogy meséljenek a látogatóknak a Balkán legkorábbi társadalmainak életéről.

A multimédiás megoldások bevezetik az érdeklődőket a különböző korok szertartásaiban, miközben egy neolitikus oltárt nézhetünk, és hallhatjuk az életnagyságú máglya szimulációjának pattogó tüzét. A tárlat felvonultatja azokat az értékes tárgyakat - például baltákat, kardokat és koronákat -, amik a harcosokat királyi családokká változtatták, és örökre megváltoztatták a társadalom szerkezetét.

A First Kings of Europe kiállítás 2024. január végéig látható Chicagóban, a világ egyik legnagyobb természettudományi múzeumában, a Field Museumban. A kiállítás ezután a tervek szerint a Kanadai Történeti Múzeumban (Canadian Museum of History) lesz látható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek