2 hónapnál régebbi cikk

Régész leszek! – Gyerekkori álomból valóság
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Régész leszek! – Gyerekkori álomból valóság

Van, hogy az ember már kisgyerekkorában tudja, mi akar lenni, és vannak olyan szerencsés emberek, akik számára az álom valósággá is válik. Ehhez rengeteg erőfeszítésre van szükség, ám ilyenkor válik a munka hivatássá és szenvedéllyé. Kovács Loránd Olivér életében sem volt ez másképp. Bemutatjuk a múzeum szakmai igazgatóját!

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatói posztját július közepétől Kovács Loránd Olivér tölti be. A döntést teljes egyetértésben hozta meg a város és a múzeum vezetése.

Kovács Loránd Olivér ezer szállal kötődik az intézményhez: eddig Gorsium szakmai vezetőjeként segítette a munkát. Szakmáról, tervekről és még a Seuso-kincsekkel összefüggésbe hozható terület feltárásának folytatásáról is kérdeztük a Szent István Király Múzeum operatív vezetőjét. 

„Klasszikus gyerekkori álomként indult minden: hat-nyolc éves koromban döntöttem el, hogy régész leszek. Sokakat vonz ez a pálya, csak nagy részük kinövi. Néhányan viszont megmaradnak a gyerekkori álomnál, és régészek lesznek” – árulta el pályaválasztásának kulisszatitkait Kovács Loránd Olivér.

A szakember évtizedek óta kötődik Székesfehérvárhoz, Fejér vármegyéhez és a Szent István Király Múzeumhoz. Vannak szívügyei, s nem meglepő az sem, hogy Gorsiumból indult számára minden: „Ott tapasztalhattam meg a kezdetekkor rengeteg dolgot a múzeumi munkáról, és azt is, hogy fontos, hogy az emberek élvezzék, amikor egy múzeumban járnak. Napjainkban szerencsére egyre kevesebbszer kapják meg a múzeumok, hogy „porosak” és nem vonzzák a látogatókat. Mindig szívbéli ügy volt számomra, hogy ezek élő helyszínekké váljanak, hogy mindenkinek el lehessen mondani a maga nyelvén, miként kell elképzelni a régi dolgokat, azzal együtt, hogy akkor is ugyanolyan emberek éltek, mint manapság, csak legfeljebb a technikai lehetőségeik voltak mások.”

Kapcsolódó
Seuso újratöltve: hitelesítő feltárás Szabadbattyánban

Hitelesítő feltárást végeztek a Szent István Király Múzeum régészei az elmúlt hetekben Szabadbattyán határában a Seuso-kincsekkel is összefüggésbe hozható épületkomplexum területén. Három kutatószondát nyitottak a korábbi ásatások helyszínén a szakemberek, anyagmintákat is begyűjtöttek.

A Szent István Király Múzeum és maga a város is nagyon sok dolgot tud nyújtani a látogatónak Kovács Loránd Olivér szerint. A szívügyei közé tartozik a Seuso-ügy is: „Nem a bűnesetre gondolok, hanem hogy a negyedik században Magyarország területén olyan gazdag emberek éltek, akik az egész Római Birodalomban az előkelő réteg tetejéhez tartozhattak. Tehát ez nem egy világvégi kis helyszín volt! Éppen ezért nagyon érdekes a témakör, és az ezzel kapcsolatos kutatások rendkívül izgalmasak!” – mondta el lapunknak a régész, aki fontosnak tartja Fejér vármegye és Székesfehérvár területén végzett ásatásai közül a középkort érintő kutatásokat is. „Sokat tudtam meg arról, hogy is működött a középkori államiság hazánkban, illetve annak milyen emlékei vannak. Valójában ez az egyik leggazdagabb időszaka Magyarországnak, lépten-nyomon ebbe lehet botlani Székesfehérváron is. Kis nehézség, hogy igen gyakran négy-öt méter mélyen vannak a nyomok, de ez egyben izgalom is, hiszen a munkának van egy szervezési oldala is: ki kell találni, miként lehet megoldani, hogy a leleteket olyan mélyről kihozzuk, és meg is tudjuk mutatni az embereknek.”

Az új szakmai igazgatónak nagy tapasztalata van régészeti feladatok szervezésében, lebonyolításában, ellenőrzésében, valamint a múzeumi szervezetek építésében, az intézmények üzemeltetésében, irányításában. 2022 márciusától mostanáig a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének tudományos igazgatójaként dolgozott. Mégis kihívásnak éli meg az új pozíciót, amit Fehérváron betölt:

„A régészeten belül kezdetektől fogva az az irány érdekelt, hogy az ember megszervezze azt a folyamatot, aminek köszönhetően láthatóvá, élvezhető válik a kutatások eredménye mindenki számára. Ebbe persze bele kell érteni a múzeumi szakmát ugyanúgy, mint minden egyes látogatót a kétéves kisgyerektől a dédnagymamájáig. Ez a szervezési feladat, illetve háttér gyakran nagy kihívásokat jelent, de sokszor olyan sikerélményt ad, ami számomra nagyon motiváló! Az operatív vezetés ennél persze összetettebb: életben kell tartani, működőképessé és láthatóvá kell tenni egy intézményt úgy, hogy közben számtalan szabálynak, előírásnak meg kell felelni."

Operatív igazgatóként többek között ezeket a tapasztalatokat kamatoztathatja majd a Szent István Király Múzeumban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek