5 hónapnál régebbi cikk

Először mutasd a micsodád, utána nyisd a pénztárcád! Fejérben is csábítanak már az új csalók
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Először mutasd a micsodád, utána nyisd a pénztárcád! Fejérben is csábítanak már az új csalók

A szorosabb ismerkedést hamar zsarolás követi, ha bedőlnek a csinos lányok képeivel működő álprofiloknak a férfiak.

A kibertérben elkövetett csalásokkal kapcsolatban az utóbbi napokban egyre több feljelentő arról számol be, hogy internetes közösségi oldalakon ismerkedtek, és rövidesen zsarolás áldozatai lettek - figyelmeztet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

A jellemző, hogy a csalók hamis profilokat hoznak létre dekoratív hölgyek fotóival, és férfiakat ismerősnek jelölnek. Áldozataikat, akik visszajelölik a „hölgyeket”, és ismerkedni kezdenek velük,

rövid idő belül saját magukat ábrázoló intim témájú képek, videók készítésére veszik rá – akár videochat útján –, és azokat titokban rögzítik.

Ezt követően megzsarolják őket, hogy ha egy bizonyos összeget rövid időn belül nem utalnak át egy megadott – többnyire külföldi – számlaszámra, úgy a világhálón ismerősei között közzéteszik a lementett felvételt, videót.

Ez több esetben meg is történt. Ugyanakkor azok sem kerültek jobb helyzetbe, akik utaltak a csalóknak, ugyanis tőlük további összegeket követeltek. Az online „ismerősök” alkalmanként több százezer forint kárt okoztak a sértetteknek.

A hasonló esetek elkerülése érdekében, kérjük, fogadjanak meg néhány jó tanácsot a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól:

  • Ha közösségi oldalon ismerkedsz, mindig légy körültekintő és óvatos, hiszen nem tudhatod, hogy ki van valójában a profil mögött!
  • Személyes és intim tartalmak megosztását különösen gondold át; ismeretlennel soha ne oszd meg azokat!
  • Gyanakodj, ha az új online ismerőse nem szeretne találkozni veled, illetve tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljetek!
  • Legyen gyanús, ha alkalmi ismerősöd arra kér, hogy másnak a kapcsolatotokról ne beszélj!
  • Soha ne utalj pénzt annak, akit személyesen nem ismersz!
  • Ha az óvintézkedések ellenére mégis bajba jutottál, tegyél feljelentést bármely rendőri szervnél személyesen, írásban vagy online, illetve hívd a 112-t!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek