5 hónapnál régebbi cikk

A felnőtté válás nem mindig könnyű: 4 tipp, ami segítségünkre lehet
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com/halfpoint
A felnőtté válás nem mindig könnyű: 4 tipp, ami segítségünkre lehet

A felnőtté válás egy izgalmas, ám nem mindig könnyű életszakasz.

A felelősségvállalás, a pénzügyi terhek, a személyes és társadalmi kötelezettségek és elvárások mind-mind olyan kihívások, amelyekkel fiatal felnőttként szembesülünk. Ha azonban megszívleljük az alábbiakat, megkönnyíthetjük ezt az időszakot.

Milyen kihívásokkal találjuk szembe magunkat fiatal felnőttként?

Ebben az életszakaszban számos lehetőség vár ránk, ugyanakkor sokféle új elvárással, kihívással is szembesülünk, elsősorban az alábbi területeken.

A felelősségek növekedése

Sokan hagyják el a szülői otthont, és kezdik meg életüket saját lakásukban vagy albérletükben. Ezzel együtt a munkavállalás is komoly kötelezettségekkel jár és szigorú keretet szab a napjainknak: a munkaidőt be kell tartani, a feladatokat pedig el kell végezni határidőre. A döntéshozatal terhe is egyre gyakrabban jelentkezik az élet minden területén.

Pénzügyi kihívások

A pénzügyi stabilitás elérése az egyik legnagyobb kihívás. Az önálló életvitel, a lakhatás és a napi szükségletek fedezése komoly anyagi terheket rónak ránk. Valószínűleg ez idő tájt vásároljuk meg első saját autónkat, esetleg diákhitelünk kiváltása mellett döntünk. Ezenkívül olyan költségek is felmerülhetnek, amelyekre nem vagyunk felkészülve, mint például a meghibásodott számítógép vagy az elromlott mobiltelefon lecserélése. Ilyen esetekben – ha nincs félretett pénzünk, és nem tudunk másokra számítani – segítséget nyújthat egy személyi kölcsön.

A személyes kapcsolatok átalakulása

Fiatal felnőttként a kapcsolataink is átalakulnak. A szülők gyakran nagyobb önállóságot várnak el tőlünk, és bizonyos esetekben esetleg róluk is gondoskodnunk kell. A párkapcsolatokban pedig előtérbe kerülnek a hosszú távú tervek, amelyek komolyabb elköteleződést igényelnek. Emellett megváltozhat a baráti társaságunk dinamikája is, kevesebb időnk van a gondtalan együtt töltött percekre, különösen akkor, ha már családot is alapítunk.

Önazonosság és identitáskeresés

Fiatal felnőttként személyiségünk és értékrendünk még alakulóban van. Ezért normális az is, ha az érdeklődési körünk és a kitűzött céljaink folyamatosan változnak. Az identitás keresése stresszel és bizonytalansággal jár, de fontos megérteni, hogy ez egy természetes folyamat, amely része a felnőtté válásnak.

Ezek a kihívások nagyon nehezek, de az elkötelezettség, a tervezés és a személyes fejlődés hozzájárulhatnak a sikeres átmenethez ebben az izgalmas, ugyanakkor komplex időszakban. Akik megtalálják az egyensúlyt és elfogadják ezeket a kihívásokat, önbizalommal teli felnőtté válhatnak.

4 tipp, ami segítségünkre lehet ebben az időszakban

Pénzügyi tervezés

Készítsünk költségvetést! Rögzítsük a bevételeinket és a kiadásainkat, és tervezzük meg havonta, hogy mire adunk ki pénzt. Ez segít elkerülni a túlköltekezést és megtartani a pénzügyi egyensúlyt. A megtakarítási terv is hasznos lehet. Határozzuk meg, hogy mire szeretnénk gyűjteni, legyen az lakás, nyaralás vagy vészhelyzetekre való felkészülés.

A pénzügyi stabilitás elengedhetetlen része a felelősségteljes hitelfelvétel. Ha például személyi kölcsönt veszünk fel autóvásárláshoz vagy egy új laptopra, alaposan tájékozódjunk a hitel feltételeiről, és csak olyan összeget vegyünk fel, amit probléma nélkül vissza tudunk fizetni.

Kihívások keresése

Ez az időszak ideális arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki, és hogy a komfortzónánkon kívülre merészkedjünk. Ne féljünk a munkahelyi kihívásoktól: az új feladatok és projektek segíthetnek fejlődni és előrelépni a karrierünkben. A személyes életünkben, például a párkapcsolatokban is ilyenkor tudjuk kideríteni, hogy mi való igazán nekünk. 

Odafigyelés a mentális egészségre

Ha úgy érezzük, hogy elakadtunk vagy szükségünk van egy kis iránymutatásra, ne habozzunk segítséget kérni egy szakembertől. Egy pszichológus, life coach vagy karriertanácsadó segíthet az identitáskeresésben és az életcéljaink megtalálásában.

 Odafigyelés a fizikai egészségre

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges életmód fontosságát, hisz ezzel alapozzuk meg későbbi éveink minőségét. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás hozzájárul a fizikai egészséghez és a jó közérzethez is. 

A megelőzés kulcsfontosságú az egészség megőrzésében. Menjünk el rendszeresen orvosi szűrővizsgálatokra, hogy időben felismerjük az esetleges egészségügyi problémákat.

Ha vannak olyan káros szokásaink, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás, tegyük meg az első lépéseket az elhagyásuk érdekében. Ez hosszú távú pozitív hatással lesz az egészségünkre.

Úton a boldog felnőttkor felé

Ez az életszakasz sok kihívást tartogat, de megfelelő hozzáállással és támogatással sikeres lesz a gyermekkorból a felnőttkorba való átmenet. Az élet ezen periódusában a folyamatos fejlődés és változás természetes – ez teszi lehetővé, hogy megtaláljuk önmagunkat és boldog, kiegyensúlyozott felnőttek legyünk.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek