3 hónapnál régebbi cikk

Így rendezd be a mini konyhádat, hogy praktikus, mégis elragadó helyiséget kapj!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/justinedgecreative
Így rendezd be a mini konyhádat, hogy praktikus, mégis elragadó helyiséget kapj!

Nem kell elkeseredned, ha kicsinek tartod konyhádat a főzéshez, és szívesebben sürögnél-forognál egy tágasabb térben a finomságok elkészítésekor.

Számtalan olyan praktika létezik manapság, amelynek segítségével a segítségével még egy kis konyhából is létezik egy kényelmes és funkcionális főzőtér varázsolható.

Kompakt bútorok választása

"A kompakt bútorok segítenek abban, hogy a kis alapterületen is legyen elegendő helyed a főzéshez és az étkezéshez." - ez a mondat szerepel az Otthonok & Megoldások stílus rovatának egyik cikkében, amivel mi teljes mértékben egyetértünk.

Egy tárolószekrényes asztal segítségével például kialakíthatsz egy étkezőrészt, és ha szükséged van a székekre, akkor betolhatod őket a bútor alá, hogy némi szabad helyet teremts a helyiségben. De egy ilyen bútorzat egyébként remekül használható, például a konyhai eszközök helytakarékos elhelyezésére is.

Továbbá ott vannak még például a guruló konyhai tárolók is, amelyek felhasználásával praktikusan bővíthető a főzőfelület. Különösen hasznosak lehetnek az összecsukható változatok, hiszen ezek bárhová elhelyezhetők - még a legkeskenyebb helyeken is elférnek, és csak akkor foglalnak helyet, amikor szükség van rájuk. 

A jó elrendezés

Akkor lesz igazán jó egy konyha, ha a használata közben a lehető legkevesebb felesleges mozdulatot kell benne megtenned - ez egy általános érvényű szabály, amely mind a nagy, mind a kis alapterületű konyhák esetében megállja a helyét. 

Ennek megvalósítása érdekében célszerű a tervezés során egy háromszög mentén gondolkodnod, amely összeköti a mosogatót, a tűzhelyet és a hűtőt. Ez megvalósulhat akár egy síkban is, mondjuk akkor, ha a teljes konyha egyetlen fal mentén került felépítésre, de könnyen megvalósítható a klasszikus U-, G- és L-alakú konyhákban is, valamint a szigetekkel kiegészített helyiségekben.

A világos színek és természetes anyagok használata

Az olyan világos árnyalatok, mint amilyen például a fehér, a bézs vagy világosszürke, és a természetes anyagok használata szintén nagyon sokat segíthet abban, hogy ellensúlyozd a helyiség szűkösségét, mivel természetes melegséget és eleganciát kölcsönöznek a térnek.

Érdemes tehát a konyha falait világos színűre festeni, mellé pedig világos színű csempét vagy járólapot választani, és természetesen a konyhabútor beszerzésénél is a világos színű darabokat előnyben részesíteni.

Amire még érdemes figyelned

A fentebb említett dolgokon túl a megfelelő világítás is sokat segít abban, hogy egy kisebb alapterületű konyha jól használható legyen. Ne csak a mennyezetre helyezz el tehát lámpákat, hanem használj különböző fényforrásokat a munkalapok fölött vagy a fali konyhaszekrények alján, hogy a helyiség még világosabbnak tűnjön, és a főzés is könnyebben menjen!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek