2 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Családi délelőtt a Sóstón, Medve nap, táncház, Jazzpéntek és Argylle - A szuperkém
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Sóstó Látogatóközpont Székesfehérvár
Fehérvári programok a hétvégére: Családi délelőtt a Sóstón, Medve nap, táncház, Jazzpéntek és Argylle - A szuperkém
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Február első hétvégéjén többek között részt vehettek a családi farsangon, ügyeskedhettek a Medve nap programjain, lazulhattok a Jazzpénteken, vagy beülhettek a moziba az Argylle - A szuperkém című filmre.

Ünnep: Családi farsang
Mikor?: Február 2., péntek
Hol?: Csalai Közösségi Tér

Jelmezes farsangi délutánra hívja a városrészben élő családokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ február 2-án, pénteken 17 órára a Csalai Közösségi Térbe.

A farsangi viseletekhez álarcot szokás ölteni, az eseményen ilyen maszkokat lehet majd készíteni, a megjelenésüket pedig csillámtetoválással egészíthetik ki a résztvevők. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az alapanyagokat és a szükséges eszközöket biztosítja a kreatív foglalkozáshoz.

A farsangi időszak elmaradhatatlan kelléke az igazi, klasszikus szalagos fánk, amely a gazdagságot, gyarapodást szimbolizálja: minél többet eszünk belőle, annál könnyebb lesz a böjtöt kibírni. Éppen ezért a rendezvényről ez a legismertebb, frissen sült farsangi étel sem hiányozhat. A rendezvény ingyenes, belépés jelmezben!

Tánc: Táncház
Mikor?: Február 2., péntek 15:00
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

Az Ady-terem a táncházmozgalom hőskorában, az egykori Fejér Megyei Művelődési Központban otthona volt nemcsak a Fejér Megyei Néptáncegyüttesnek, hanem a táncházaknak és táncházzenész-tanfolyamoknak is. A szombati táncház a székesfehérvári értelmiség találkozóhelye volt.

Pesovár Ferenc néprajzkutató, népzene- és néptáncgyűjtő, a néptáncegyüttes szakmai mentora, koreográfusa, a táncház állandó résztvevője maga is kiváló táncos volt. Sodró egyénisége, elmélyült szakmaisága mellett táncban és dalolásban is példaként szolgált a felnövő generációk számára. Ők azok, akik ma világ- és országszerte táncosként, tanárként, énekesként és zenészként, filmesként, művészként, közösségépítőként továbbadják a tanultakat. Utódjaik az idén hetvenöt éves Alba Regia Táncegyüttes egykori és jelenlegi táncosai, vezetői.

Az újjáéledő táncházat első alkalommal a negyvenegy éve elhunyt Pesovár Ferenc néprajzkutató emlékének szentelik, az első táncház középpontjában pedig a Mezőföld népdalai, hangszeres népzenéje és táncai állnak. Megemlékeznek a perkátai zenekarról, Mosonyi József énekesről, az alapi táncosokról, valamint a mohai tikverőzésről is.

Mozi: Argylle: A szuperkém
Mikor?: Február 1-től
Hol?: Cinema City Alba

Minél nagyobb a kém, annál nagyobb a hazugság. Matthew Vaughn (a Kingsman-filmek, Ha-Ver) újabb eszelős agymenése az Argylle: A szuperkém, ez a fékezhetetlenül szellemes, a valóságot kicsavaró, a világot körbecikázó kémthriller. Bryce Dallas Howard (Jurassic World-filmek) alakítja Elly Conwayt, aki egy bestseller kémregény-sorozat remeteéletet élő szerzője. Számára az idilli boldogságot az jelenti, ha este otthon ülhet a számítógépével és a macskájával, Alfie-val.

Ám amikor Elly fikciós könyveinek cselekménye – melyek középpontjában az Argylle nevű szuperkém áll, valamint a küldetése, hogy leleplezzen egy globális kémszindikátust – tükrözni kezdi egy valódi kémszervezet titkos akcióit, az otthoni csöndes esték múltbéli emlékké válnak. Aiden (az Oscar-díjas Sam Rockwell), a macskaallergiás kém társaságában Elly (Alfie-val a hátizsákjában) menekül, és bejárja a fél világot, hogy mindig egy lépéssel a gyilkosok előtt maradjon, miközben Elly kitalált világa és a való világ közti határok elkezdenek összemosódni.

Mozi: Priscilla
Mikor?: Február 1-től
Hol?: Cinema City Alba

Amikor a tinédzser Priscilla Beaulieu egy bulin találkozik az akkor már szupersztár Elvis Presleyvel, a közösen töltött, intim pillanatokban az énekes egy teljesen más emberré válik: izgalmas szerető, szövetséges a magányban, és gyengéd legjobb barát. Sofia Coppola a nő szemszögéből meséli el Elvis és Priscilla hosszú és viharos kapcsolatát, a német katonai bázistól a Graceland-i álombirtokon töltött időkig.

Zene: Jazzpéntek
Mikor?: Február 2., péntek
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

A Rodek Balázs Trio 2018 februárjában alakult, repertoárjukat a zenekarvezető és a tagok saját kompozíciói alkotják. 2020-ban szakmai különdíjat nyertek a MÜPA Jazzshowcase hétvégén, első stúdiólemezük 2022 októberében jelent meg Song of the day címmel, és programzeneként egy nap történetét meséli el. Második lemezük 2023 márciusában jelent meg Dialogues címmel, ezt élő koncertlemezként rögzítették, jelenleg pedig harmadik lemezük anyagán dolgoznak.

A trió tagjait a Kodolányi János Egyetem köti össze: Rodek Balázs zenekarvezető az intézmény jazz tanszakán végzett jazzgitár szakon Birta Miklósnál és Gyárfás Istvánnál. Ezt követően többször vett részt New Yorkban olyan neves jazzgitárosok mesterkurzusain, mint Jonathan Kreisberg vagy Peter Mazza. A trió másik két tagja a hazai jazz- és könnyűzenei élet meghatározó, számos formációt erősítő alakja. Bögöthy Ádám (nagybőgő) többek között a Karosi Júlia Quartett és a Varga Bendegúz Quintet tagja, a fehérvári Szabó Dániel Ferenc (dobok) a MÖRK, a New Fossils, a Gyémánt Bálint Trió és a Pátkai Rozina Trió motorja.

Ezen az estén nyolcállomásos országos turnéjukat kezdik meg: a koncerten az eddig megjelent albumaikról, valamint a készülő új lemezről hallhat kompozíciókat a közönség, sok kamarazenei együttjátékkal, kollektív improvizációkkal, klasszikus jazz-trió felállásban.

Kirándulás: Családi délelőtt
Mikor?: Február 3., szombat
Hol?: Sóstó Látogatóközpont

Családi délelőttöt rendeznek a Sóstó Látogatóközpontban február 3-án, szombaton 10.00 órától. Az alkalommal a Látogatóközpont környezeti nevelői tematikus kézműves és okostáblás foglalkozással, környezettudatos interaktív játékokkal, igazi téli hangulattal várják a családokat. A februári programok a macik jegyében telnek, így 11.00 és 11.30 között játékos medvekeresésre invitálják a 6-10 év közötti gyermekeket. Ide maximum 20 főt tudnak fogadni, előzetes regisztráció után.

Kézműves: Medve nap
Mikor?: Február 3., szombat 10:00
Hol?: Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Idén is megrendezi a Medve napot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A résztvevők az Egyesület mestereinek segítségével készíthetnek medvéket, mackókat többféle technikával, többek között varrással, horgolással, hímzéssel, nemezeléssel, fűzéssel, illetve hajtogatással. Az alapanyagokat, az eszközöket és a mintákat a szervezők biztosítják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek