1 hónapnál régebbi cikk

Üzletek és szolgáltatók nyitvatartása, orvosi ügyelet, közlekedés március 15-én Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Üzletek és szolgáltatók nyitvatartása, orvosi ügyelet, közlekedés március 15-én Fehérváron

Az ünnepre való tekintettel a nyitvatartásokban, a közösségi közlekedés menetrendjeiben és a parkolásban is lesz változás.

Üzletek nyitvatartása március 15-én

Nemzeti ünnepünk, március 15. idén péntekre esik. A bevásárlóközpontok, nagyobb áruházak és üzletek ekkor nem nyitnak ki. Zárva találjuk majd többek között az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar, a METRO, a CBA, a Coop és az Aldi boltjait. A nagyobb bevásárlásokat tehát érdemes legkésőbb csütörtökre időzíteni. 

A székesfehérvári Városi Piac március 15-én, pénteken zárva tart, azonban 16-án, szomaton már a megszokott rend szerint lesz nyitva.

A jogszabály szerint vannak olyan üzletek, amelyek az ünnepnapon is nyitva tarthatnak, ilyenek például a benzinkutak, újságárusok, non-stop boltok, trafikok, vendéglátóhelyek és a virágboltok. Március 16-án már a szokásos nyitvatartással üzemelnek majd a boltok.

A szolgáltatók nyitvatartása Székesfehérváron

A legfontosabb közszolgáltatók egyöntetűen zárva tartanak március 15-én. A Fejérvíz Zrt.-nél az ünnepnapon a személyes és telefonos ügyfélszolgálat is zárva lesz, ám az elektronikus ügyfélszolgálat zavartalanul működik, ahol a legtöbb ügytípust otthonról, online is elintézhető.

A Depónia Nonoprofit Kft. március 15-én, pénteken is a megszokott ürítési rend szerint végzi a hulladékszállítást, a személyes ügyfélszolgálatai, a Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyi Hulladékkezelő Központ és a Hulladékudvarok ezen a napon zárva tartanak. A Székesfehérvár-Csala Pénzverővölgyi Hulladékkezelő Központ 2024. március 16-án, szombaton sem nyit majd ki, ott az ügyfeleket először március 18-án, hétfőn fogadják.

A SZÉPHŐ Zrt.-nél a személyes és telefonos ügyfélszolgálat szintén zárva tart majd az ünnepnapon, az elektronikus ügyintézés azonban ugyancsak elérhető. 

Orvosi ügyelet és gyógyszertár március 15-én

2024. február 1-től az új, egységes alapellátási rendszerben az ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működteti. A betegek a teljes ügyeleti időszak alatt a 1830-as egységes ügyeleti telefonszámon tudnak kapcsolatba lépni a szakemberekkel.

Székesfehérváron a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház területén van a felnőtt orvosi ügyelet, a 2067-es számú rendelőben várják a pácienseket ünnepnapokon 0-24 órában. A rendelőt a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály bejáratán keresztül, a Hunyadi utca felől lehet megközelíteni.

A gyermekorvosi ügyelet (0-18 éves korig) a Seregélyesi út 3. szám alatt működik február elsejétől, a Szent György Kórház Gyermeksürgősségi Ambulanciája mellett található épületbe kell menni ünnepnapokon 8:00 és 20:00 óra között. Az éjszakai gyermekügyelet a Szent György Kórház Gyermeksürgősségi Ambulanciáján működik. 

A gyógyszertárak közül az ügyeletes patikákat találjuk majd nyitva.

Parkolás az ünnep alatt Fehérváron

A Városgondnokság tájékoztatása szerint 2024. március 15-én, pénteken és 2024. március 16-án, szombaton az I.,II. és III. övezetben díjmentes lesz a parkolás Székesfehérváron. A történelmi belvárosba, ami kiemelt parkolási zóna ezen időszak alatt is csak engedéllyel lehet behajtani és a parkolásért is díjat kell fizetni!

Az ingyenes parkolásról mindenki értesül, aki parkolójegyet szeretne váltani, ebben az időszakban nem működnek a parkolóautomaták a városban.

Közösségi közlekedés az ünnepnaphoz kapcsolódóan

Március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik:

  • Március 14-én, csütörtökön a hét utolsó munkanapjára és tanítási napjára,
  • 15-én, pénteken munkaszüneti napra,
  • 16-án, szombaton szabadnapra,
  • 17-én vasárnap a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napra,
  • 18-án pedig a hét első munkanapjára és tanítási napjára érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. A részletes információk itt találhatók.

Az egyes települések közlekedését érintő változások az itt elérhető, folyamatosan frissülő linken olvashatók. Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található. 

A vonatközlekedésben a következő változások lesznek:

  • március 14-én a pénteki nap szerint,   
  • március 15-én a szombati nap szerint,
  • március 16-án az ünnepnapi,  
  • március 17-én a vasárnapi,
  • március 18-től a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A közösségi közlekedéssel kapcsolatos további információk március 15-re vonatkozóan ide kattintva olvashatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek