2 hónapnál régebbi cikk

Előzetesnéző milliárdos pénzmosás: 11 csalót kaptak el a Fejér vármegyei rendőrök
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Előzetesnéző milliárdos pénzmosás: 11 csalót kaptak el a Fejér vármegyei rendőrök

Mintegy 4000 károsulttal járó, csaknem 1,4 milliárd forintos pénzmosás felelőseit fogták el öt vármegye 11 helyszínén.

Március 19-én hajnalban Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyében 40 nyomozó részvételével 11 embert fogtak el a Fejér vármegyei rendőrök, írja az MTI a rendőrség közleménye alapján. Négyük letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek.

A bűnözői kör 2022 októbere és 2023 márciusa között folytatta illegális online tevékenységét. A bűnözők azt a látszatot keltették, hogy egy ismert amerikai filmstúdió szerződött partnerei, és regisztrációhoz, valamint kaució feltételéhez kötött online munkát hirdettek. A regisztráció után az elkövetők egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Az online felületeken regisztrált felhasználóknak egy konkrét összeg befizetését követően meghatározott számú filmelőzetes megtekintéséért cserébe folyamatosan nagyobb pénzjutalmat és kifizetéseket ígértek a csalók. A még nagyobb haszon reményében egyre magasabb szintre lehetett regisztrálni, amelyeken a megnézendő filmelőzetesek után járó pénzösszeg is fokozatosan nőtt.

A honlap üzemeltetői pluszjövedelemmel honorálták, ha a sértettek újabb és újabb jelentkezőket szerveztek be. A sértettek bizalmát erősítette, hogy a 2022 novemberében regisztrált ügyfelek 2023 januárjában visszakapták az előzetesen befizetett kauciót, ezenkívül a filmelőzetesek megtekintéséért járó „fizetésüket” is felvették. A kaució 48 600-tól 2 430 000 forintig terjedt.

Az elkövetők között akadt olyan is, aki nehéz anyagi körülmények között élő embereket néhány ezer forintért vett rá pénzmosásra a számlanyitással és a milliós összegek felvételével.

Az átverésre használt honlapot az elkövetők 2023. március 4-én megszüntették, és az üzenetküldő alkalmazáson keresztül is elérhetetlenné váltak. Ezt követően egyre nagyobb számban jelentkeztek károsultak a rendőrségen, így az ügy kivizsgálásáért széles körű adatgyűjtés kezdődött.

A rendőrök csaknem 10 millió forint értékben járműveket, 15 mobiltelefont, 2 tabletet, 1 laptopot foglaltak le, 3 ingatlant pedig zár alá vettek. Az eljárásban több mint 300 tanút hallgattak ki, a gyanúsítottak közül négy ember letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek.

Az internetes csalók elfogásáról videót is közölt a rendőrség:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek