Fehérvári programok hétvégére: Alba Aréna Nyitórendezvény, Halünnep, Textiludvar - Textilkert, Diáknapok és Bonus Trip
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Fehérvári programok hétvégére: Alba Aréna Nyitórendezvény, Halünnep, Textiludvar - Textilkert, Diáknapok és Bonus Trip
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

Április végéhez közeledve olyan sok program lesz, hogy nem győztök válogatni: többek között részt vehettek az Alba Aréna Nyitórendezvényen, falatozhattok a Fehérvári Halünnepen, kézműveskedhettek Textiludvar - Textilkertben, vagy beülhettek a moziba a Polgárháború című filmre.

Sport: Alba Aréna Nyitórendezvény
Mikor?: Április 19-20., szombat-vasárnap
Hol?: Alba Aréna

Elérkezett a régóta várt pillanat: élettel telik meg az Alba Aréna és kipróbálhatjuk az igazi „katlanhangulatot” is a válogatott jégkorongmérkőzésen. Az április 19-i, pénteki és 20-i, szombati program nemcsak a sportról szól: ez a multifunkcionális csarnok megnyitója. A szervezők éppen ezért számos közösségi programmal készülnek, ami a család minden tagjának érdekessé teheti az ott töltött délutánt.

Az Alba Aréna épülete körüli programok pénteken 16.00, szombaton pedig 13.30 órától zajlanak, és ekkortól működik a gyereksarok is a múzeumrészben. Kapunyitás pénteken 16.30, szombaton pedig 14.00 órakor lesz, ekkortól a belső terekben is számos érdekes program lesz.

Az A bejárat előtt a Magyar Honvédség települ ki, ahol többek között lézerfegyver-bemutatóval várják az érdeklődőket, akik ki is próbálhatják ezeket az eszközöket. Kint és bent, az A és a C bejárat közötti területen, folyosókon is számos izgalmas próba várja a vendégeket: akadálypályán és óriás dartsban próbálhatják ki ügyeségüket a vállalkozó kedvű gyermekek és felnőttek, no és persze lesz kapuralövés, ahol a korong gyorsaságát is mérik majd. Lesz óriáspuzzle, keresztrejtvény, memóriajáték – természetesen minden a jégkorong jegyében. Emellett sörcurling, korongtorony és Forma 1-es játékkal is készülnek az érkezőknek.

A gyereksarokban csillámtetoválással, arcfestéssel várják a kicsiket, de lehet sisakot színezni, kocka kirakózni és jégkorongos csocsót játszani.

Fontos információ, hogy a büfékben kizárólag bankkártyával lehet fizetni, illetve a sportmérkőzésekre vonatkozó biztonsági előírások miatt többek között PET-palack, illetve esernyő sem vihető be a csarnokba.

Kézműves: IV. Textiludvar - Textilkert
Mikor?: Április 27., szombat
Hol?: Kézművesek Háza

A fonal bűvöletében” címmel megrendezésre kerül a IV. Textiludvar – Textilkert április 27-én szombaton, 10-18 óra között Székesfehérváron a Rác utca 27. szám alatt. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában szakmai előadásokkal és különleges textilek, alapanyagok, szőttesek és textiltárgyak vásárával várják az érdeklődőket.

Mozi: Polgárháború
Mikor?: Április 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

A közeli jövőben a polgárháború által feldúlt Egyesült Államokban fotóriporterek kísérelnek meg átvágni veszélyekkel teli terepen.

Mozi: Bonus Trip
Mikor?: Április 18-tól
Hol?: Cinema City Alba

Sikeres lehet-e egy komoly FBI pozícióra pályázó fiatal ügynök, ha társul kap egy rap-influencer babérokra törő kollégát? Marshall és Demetrius két teljesen eltérő karakter, akiket mégis együtt küldenek Magyarországra, hogy göngyölítsenek fel egy pitinek tűnő szellemi jogsértési ügyet. Segítségül kapnak egy magyar tolmácsot, a lengyel származású Mayát, aki profi céllövő ugyan, viszont magyarul már kevésbé beszél jól. A valószerűtlen hármas borozgatás, gulyásozás, és kalózkodó egyetemisták helyett egy helyi hajléktalanokból programozott bérgyilkosokat képző kripto bűnszervezet nyomába ered. A jutalomútnak álcázott egyszerű kiküldetés így hamarosan egy jól “lájvozható”, kontinenseken átívelő akciódús tartalmat hoz Demetrius csatornájára.

Kultúra: Fehérvári Diáknapok
Mikor?: Április 19-20., péntek-szombat
Hol?: Fehérvár több helyszínén

Pénteken újabb helyszín kapcsolódik be a Diáknapokba: a szólóének – társasének – kórus kategória a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban zajlik 10.00–13.15 óra között. A diákok előadásában többek között Kodály, Bartók, Mozart, Schubert, Monteverdi és Purcell művei csendülnek fel, a produkciókat Kurucz Gergely karnagy és Rezsnyák Róbert operaénekes minősíti.

A Sótájm helyszíne a Táncház lesz pénteken 10.00–12.00 óra között – ebben a kategóriában a zsűrinek huszonegy produkciót, zömében táncokat kell minősítenie, így a döntnökök is táncos műfajból jönnek: Barta Viktória koreográfus, rendező, Kugler Zsolt táncos, koreográfus és Molnár Hajnalka táncpedagógus előtt mutatkoznak be a fiatalok.

A legtöbb nevezés a vers- és prózaírás kategóriában érkezett, ezek alkotói pénteken 14.00–16.00 óra között konzultálhatnak a zsűrivel, Sohonyai Edit és Hercz Júlia írókkal az SZKKK Fürdő sori épületének 104-es termében. Ugyanekkor, ugyanide várja a honismeret kategóriában született dolgozatok szerzőit a két zsűritag, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója.

Szombaton 10.00–13.00 óra között a komolyzenészek állnak a közönség és a zsűri elé a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnáziumban, a produkciókat Stróbl-Kónya Judit zenepedagógus, Dobri Dániel zeneszerző és Szőcs Henrik zongoraművész véleményezi. Többek között Bach, Chopin, Liszt, Bartók művei csendülnek fel a kategória műsorában, de a diákok kortárs szerzők darabjai közül is választottak.

A népzenei és néptáncos kategória helyszíne mi más is lehetne, mint a Táncház; a kisebb-nagyobb csoportok és szólisták szombaton 10.00–12.30 között mutatják be produkcióikat a közönség és a zsűri, Páll Éva népzenész, népdalénekes; Nádasdy Fanni népdalénekes és Sáfrán Balázs táncművész előtt.

Gasztro: IX. Fehérvári Halünnep
Mikor?: Április 20., szombat
Hol?: Palotavárosi tavak

Újra várja a vendégeket a Palotavárosi tavaknál a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseménye, a IX. Fehérvári Halünnep. Április 20-án, szombaton a reggeli órákban indulnak a programok a főzőversennyel, majd az ünnepélyes megnyitón a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszik. A színpadon ezután mesejáték, gyermekkoncertek kapnak helyet, a főzőverseny eredményhirdetése után pedig egy igazi partyzenekar, a Budapest Show Band, majd a humor nagyágyúi, az Irigy Hónaljmirigy együttes lép színpadra. Napközben a családokat halsimogató, kisállat-simogató, óriás halas játékpark és kézműves foglalkozás is várja.

Gasztro: Felsővárosi retro piknik
Mikor?: Április 20., szombat
Hol?: Felsővárosi Közösségi Ház

A Kedvcsinálók Társulatával kezdődik a Retro piknik programja április 20-án, szombaton délután negyed négykor a Felsővároson: ők egy igazi interaktív zenés bohócműsort hoznak el a gyerekeknek. Fél ötkor a Batyuszínház kápráztatja majd el az óvodás és kisiskolás nézőket a Ravaszdi mester című bábszínházi előadással.

Fél hatkor az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Guba csoportja hívja táncba a jelenlévőket: a csoport Majoros Andor és Fekete Krisztina vezetésével működik. Hatkor a fehérváriak körében igen ismert és népszerű Pitypang zenekar zárja a pikniket egy pörgős koncerttel, ahol minden gyermek kitombolhatja magát, ha a délután folyamán még nem használta el energiatartalékait.

Egész délután lesz lehetőség a házban a csocsóasztalt és pingpongasztalt használni, retro játékgépekkel – köztük flipperrel, boxgéppel, szkandergéppel – is készülnek a szervezők, és természetesen a retro gasztronómia is megjelenik az eseményen: a büfé kínálatában szerepel majd virsli, palacsinta, sportcsoki, téli fagyi, ezeket pedig retro szörpökkel lehet leöblíteni.

Kiállítás: 34. Alba Regia Nemzetközi Ásványbörze és Ékszervásár
Mikor?: Április 21., vasárnap
Hol?: Videoton Oktatási Központ

Székesfehérvár egyik hagyományos tavaszi rendezvényére mintegy 50 kiállítót várnak a szervezők. 1.000 négyzetméteres bemutatkozó tér áll rendelkezésre, ahol ásványok és ásványékszerek, nemesfémek, bizsuk, valamint ősmaradványok lesznek láthatók és megvásárolhatók.

A 2024-es év ásványa a korund, mellyel kapcsolatban egy fotókiállítás is készül, és válogatás lesz Tóth László ásványfotós képeiből. A gyerekeket is szeretettel várják gyermekprogramokkal, aranymosással, homokkép-készítéssel és arcfestéssel.

Kultúra: III. Szent György-napi mulatság
Mikor?: Április 21., vasárnap
Hol?: Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház

A néphagyományban április 24-e, Szent György napja pásztorünnep és mágikus varázslatok napja. A pásztorélet mindennapjait ismerhetik meg a III. Szent György Napi Mulatság résztvevői.

A Tálos Edit Alapítvány szervezésében április 21-én, vasárnap 10 órakor kezdődő eseményen Juhász Imre juhász mesél a pásztoréletről, majd Mihály György különleges hangszereket szólaltat meg. Berki Lilla, Cserta Balázs és Kneifel György Szent György-napi énekeket és zenét játszik. A rézfúvós és vonós Tücsökzenekarok minikoncertet adnak. Az ügyeskezűek Sárszegi Brigittával kézműveskedhetnek, míg Bergerné Szőnyi Annával, Varró Jánossal és Berger Tamással népi játékokat tanulhatnak kicsik és nagyok.

Kirándulás: Velencei teljesítménytúra
Mikor?: Április 28., vasárnap
Hol?: Pákozd
Velencei teljesítménytúrát hirdet a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület a 
Pákozd – Anikó-forrás – Tompos-hegy – Abajka – Hurka-völgy – Bodza-völgy – Angelika-
forrás – Meleg-hegy- Nadap – Bence-hegy – Gyapjaszsák – Csúcsos-hegy – Barlang-kút  Pandúrkő– Kockakő – Pogánykő - Bella-tó - Pákozd útvonalon. Indításkor színes térképet, útleírást adnak. Ha teljesíted a választott távot meglepetéssel várnak a célban, és ha a megadott időn belül érsz vissza kitűzőt és emléklapot is kapsz. Jelentkezési határidő április 19,. a részletes kiírás a teljesítménytúrázók honlapján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek