2 hónapnál régebbi cikk

Lovagi tábor, középkori zene és kézműves foglalkozások - így zajlott az Emlékhelyek Napja Fehérváron
Lovagi tábor, középkori zene és kézműves foglalkozások - így zajlott az Emlékhelyek Napja Fehérváron

Lovagi táborral, középkori zenével és kézműves foglalkozásokkal is várták egyebek mellett a kilátógatókat az Emlékhelyek napján, szombaton, Fehérváron.

A Keleti szél dallamitól zengett a Romkert délelőttől egészen estig. Varázslatos középkori időutazásra vártak mindenkit a Nemzeti Emlékhelyek Napján. A Magyar Királyi Kardforgatók rendje állandó fegyverkiállítással és fegyvertechnikai ismertetőkkel készült a Nemzeti Emlékhelyen kiépített katonai táborban.

Az érdeklődők a hagyományőrzők felügyelete mellett akár kézbe is vehették a fegyvereket, vagy éppen magukra ölthettek egy középkori páncélzatot. "Rengeteg fegyvert hoztunk ki, meg is tudjuk őket mutatni. Elmondjuk a bennük rejlő lehetőségeket, hogy használták ezeket a fegyvereket, milyen súlyban vannak, ha valaki pedig nagyon bele szeretne mélyedni, azt is el tudjuk mondani, ki készítette őket, hátha ő is akar egyet venni!"- mesélt a programról Vidermann Csaba a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének rendkapitánya.

A kilátogatók – a hagyományőrzők bemutatója mellett a múzeum állandó kiállításait is megtekinthették a nap folyamán.

Az Emlékhelyek Napja rendezvénysorozatnak pedig pontosan ez a célja, hogy  felhívja a figyelmet a Nemzeti Emlékhelyeken található értékekre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Nemzeti Örökség Intézete nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeinknek is legyen egy olyan napja, amely felhívja a figyelmet az értékeinkre.

"Országos szinten több Nemzeti Emlékhely is van, azonban Fehérvár kiemelt helyszín! Az egykori Koronázó Bazilika romjai vannak itt, amit talán a helyieknek már nem kell bemutatni, ezért is próbálunk mindig autentikus programokkal becsalogatni mindenkit!" - mondta el Pokrovenszki Krisztián,  a Szent István Király Múzeum igazgatója. 

A hagyományőrzők programjai mellett kézműves foglalkozásokkal és tárlatvezetésekkel is várták estig a kilátogatókat. Ugyanakkor idén már a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont is megnyitotta a kapuit a történelem iránt érdeklődők legnagyobb örömére.  

Borítókép: SZMB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek