1 hónapnál régebbi cikk

Tatai Péter: Sportolók vagyunk, az olimpiára éremért megyünk!
·Sportkézilabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Tatai Péter: Sportolók vagyunk, az olimpiára éremért megyünk!
·Sportkézilabda·Utolsó frissítés: undefined

Előbb a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, majd a párizsi olimpia tartja lázban idén nyáron a sport szerelmeseit. Az ötkarikás játékokra a női kézilabda-válogatottunk is kvalifikálta magát, a nemzeti együttes szakma stábjának az Alba FKC kapusedzője, Tatai Péter is tagja.

Az Alba Fehérvár KC női kézilabda csapata egy huszáros hajrával végzett a kilencedik helyen a 2023/2024-es szezonban. A csapat tagjai és a stáb most a nyári pihenőjét tölti, ebből azonban csak egy nyúlfarknyi jut a fehérvári klub kapusedzőjének, Tatai Péternek. Az aktív játékosként itthon a Győri ETO-ban, a Pick-Szegedben, a Csurgói KK-ban és a Veszprém KC-ban is megforduló, Németországban, Romániában és Franciaországban is légióskodó, ma már kapusedzőként dolgozó egykori kiváló hálóőr ugyanis nem csupán az Alba kapusainak felkészítéséért felel, de a női válogatott kapusedzőjeként is tevékenykedik. Szigorúan kronológiai sorrendben haladva előbb a fehérvári feladatairól kérdeztük Tatai Pétert.

– Nagyon jól érzem magam, szeretek Székesfehérváron, az Albánál dolgozni. Míg az első év valamivel gördülékenyebb, addig a most befejeződött szezon kicsit nehezebb volt. Két fiatal, Kubina Molli és Tóth Niki volt a két kapusunk, ráadásul tudtuk, hogy a szezon végén mindketten távozni fognak. Náluk az alaptudás bőven megvan, de még koruknál fogva nem voltak olyan tapasztalataik, olyan rutinjuk, mint egy idősebb kapusnak. A rutin hiányát munkával igyekeztük pótolni és a szezon több meccsén, így a számunkra nagyon fontos utolsó bajnokikon kijött a tudásuk és hozzátették bőven a magukét a csapat teljesítményéhez.

Tatai Péter Székesfehérváron nem csupán a felnőttekkel, de a korosztályos gárdák kapusaival is dolgozik, így jó rálátása van a jövő hálóőreinek képzésére is.

– Nagyon szeretek fiatal, még formálódó kapusokkal dolgozni, nem véletlen, hogy az Alba utánpótlás hálóőreivel is foglalkozom. Számomra nagy cél, hogy egy-egy tehetséges kapus felépítése az én nevemhez köthető legyen, szeretném azt a sok tapasztalatot átadni, a tudásukat ezzel is gazdagítani, melyek az én pályafutásomra is hatással voltak. Nem könnyű fiatalokkal foglalkozni, sok változáson esik át a sportág is, és a gyermekekkel is másképp kell foglalkozni, mint korábban, egyszerűen változik a világ és ezt edzőként is követni kell. Kapusból nyilván nincs akkora merítés, mint mezőnyjátékosból és persze nem is lehet mindenkiből kapus. Nem elég, hogy valaki az szeretne lenni, nem biztos, hogy az is lesz belőle. Amikor jönnek az első kemény lövések és valaki elhúzza magát ezek elől, akkor belőle valószínűleg nem lesz kapus. A kicsiknél ez nyilván még változhat, de ifi vagy épp serdülő korosztályban ez már eldöntheti egy kapuspályafutás alakulását. Kell valamennyi fanatizmus, egy kis őrültség, vagányság. Ezért is van, hogy kapusokból azért lényegesen kevesebb van, épp ezért a kisebb merítés miatt nehezebb is a munkánk. Ezek különlegességei az utánpótlásnevelésnek, de ezek adják a szépségeit is, én nagyon szeretek a gyerekekkel dolgozni.

Az elkövetkező hónapok azonban a felnőttekről fognak szólni. Tatai Péter az Albánál betöltött posztja mellett a női válogatott kapusedzője is, így készül a párizsi olimpiára, melyre a magyar nemzeti együttes sikerrel kvalifikálta magát.

– Mindenki nevében mondhatom, már nagyon várjuk! Nyári szünet most nincs különösebben sok, a bajnokságok épphogy befejeződtek, pár dogot elintéz az ember, egy pár napot pihen mindenki, aztán június 23-án kezdjük a felkészülést! A játékosok egy előzetes edzésprogramot már kaptak, ebből a szempontból nekik nehezebb, mert az egész nyarat végigdolgozzák, hogy ne essenek ki a formából, fizikai állapotból. De ez a nyár most így jó, nagyon komoly várakozás van bennünk Párizs, az olimpia kapcsán.

Tatai Péter 87 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban, szerepelt két világ- és egy Európa-bajnokságon is, az olimpia azonban játékosként nem adatott meg neki. Épp ezért kiemelten fontos számára a hivatalosan július 26-án kezdődő XXXIII. nyári olimpia (érdekesség, hogy a női kézilabda válogatott már a megnyitó előtt egy nappal, július 25-én megkezdi az olimpiát a házigazda Franciaország elleni meccsel), hiszen edzőként első ötkarikás szereplésére készülhet.

– Minden gyermeknek, aki elkezd kézilabdázni, az egyik legnagyobb célja, hogy válogatott játékos legyen és ott lehessen a nemzeti csapattal egy olimpián. Nekem is ez volt a célom, ezért dolgoztam, de játékosként, ám ez végül nem adatott meg. Boldog vagyok, hogy ami akkor, aktív játékosként kimaradt, az most a válogatott kapusedzőjeként megadatott. Ez óriási felelősség is, a lehető legjobb tudásunk alapján fel kell készítenünk a lányokat, de hiszek benne, hogy ez sikerülni fog. Én ugye a kapusokkal dolgozom, úgy állok az olimpiához, hogy a kapusposzt az egyik legjobb posztunk lesz! Az elmúlt időszakban nem voltak olyan meccsek, ahol ne teljesített volna jól bármelyik kapus, aki megkapta a lehetőséget. Egészséges verseny van a kapusok között, mindenki játszani szeretne, megmutatni a tudását, védeni a válogatottban, úgyhogy nagyon jónak és erősnek érzem a mostani állományunkat.

És hogy mi lehet a fő célkitűzés a csapat előtt? Párizsban a házigazda franciák mellett Angola, Brazília, Spanyolország és Hollandia lesz a csoportellenfelünk, ebből a hatosból továbbjutva szeretne érmes helyre befutni a nemzeti együttessel Tatai Péter.

– Nagyon sok jó csapat lesz ott Párizsban, nagyon szoros az eleje a mezőnynek. Mindig megkérdezik, hogy hova szeretnénk eljutni az olimpián. Én úgy gondolom, egyetlen egy sportoló sem úgy utazik ki az olimpiára, hogy ne álmodna arról, hogy egy éremmel a nyakában tér haza. Ez teljesen egészséges is. A realitás persze azt mutatja, hogy az elején 4-5 csapat nagyon együtt van tudásban, nyilván a tornára történő formaidőzítés, az adott meccsek napjának formája, ki hogyan kel fel, sok hasonló apróság fogja befolyásolni az olimpiai torna alakulását. Én nagyon bízom abban, hogy a mezőny elejébe odaérhetünk. Kimondva nem esett még szó a hivatalos célkitűzésről, de azt gondolom, ha az első hat hely valamelyikét sikerül elérni, akkor elégedettek lehetünk a szereplésünkkel. De sportolók vagyunk, és arról álmodunk, hogy az éremszerzés sikerüljön!

Ahogy fentebb már jeleztük, a magyar női válogatott a csoportmeccseket a nyitóünnepség előtt, július 25-én kezdi a hazaiakkal. Július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-én a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a francia fővárosban. A negyeddöntőre augusztus 6-án, az elődöntőre 8-án, a bronzmeccsre és a döntőre 10-én kerül sor Lille-ben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek