1 hónapnál régebbi cikk

A diafilmek korába utazhatunk, különleges tárlat nyílt a Halász-kastélyban
·Kultképregény·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss-Dávid Renáta
A diafilmek korába utazhatunk, különleges tárlat nyílt a Halász-kastélyban
·Kultképregény·Utolsó frissítés: undefined

Időutazás a diafilmek hőskorába - ez fogadja az érdeklődőket Kápolnásnyéken, ahol Zórád Ernő diafilmrajzaiból nyílt kiállítás szombaton. A tárlat tizenhárom klasszikus diafilm eredeti illusztrációin keresztül mutatja be a történet mellett azt is, milyen technikával készült egy-egy alkotás.

Háry János története Garay János elbeszélő költeménye alapján, Mark Twain Koldus és királyfi és Huckleberry Finn kalandjai című művek - többek között ezekkel a történetekkel találkozhatunk a kápolnásnyéki Halász kastély kiállítótermeiben. A még 2004-ben elhunyt Zórád Ernő korábban úgy vélekedett, hogy a képregény műfaját nem preferálta, csak kényszerűségből foglalkozott vele, ugyanakkor később felismerte, hogy a képregény az alkalmazott grafika lehető legnehezebb műfaja, aminek egyik legelismertebb és legnagyobb hatású hazai képviselőjévé vált később.

Harminchat teljes diafilm és több mint 300 képregény született a művész keze alatt.

L. Simon László József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja úgy fogalmazott az esemény megnyitóján:


„A mi korosztályunk ezeken a diafilmeken és Zórád Ernő képregényein nőtt fel.  A mi szüleink korosztálya is jól ismerik ezeket, hiszen ők vetítették nekünk, és ismerik a mi gyermekeink is, mert alkalomról alkalomra elővettük a gyerekkori diafilmjeinket, tehát sok-sok nemzedéket köt össze ez az anyag” - fogalmazott L. Simon László.

Összesen mintegy 1500 illusztrációt készített a Diafilmgyártó számára Zórád, mindezt változatos technikával. Ő alkalmazta először 1970 körül a kollázstechnikát, ami pedig védjegyévé vált, hogy a korhangulat megteremtése érdekében metszeteket, fényképrészleteket helyezett el a rajzok között.

A különleges tárlat szombati megnyitóján Fertőszögi Péter művészettörténész, a BÁV ART művészeti igazgatója azt mondta: "Ez egy figyelemfelhívó kiállítás, igenis létezik, van diafilm! Ez egy más fajta kulturális szórakozás. A tárlat, amely egyedülálló Magyarországon, nemcsak Zórád Ernő munkásságát mutatja be, és nemcsak a diafilmhez kapcsolódó munkásságát, hanem rávilágít arra, milyen nehéz műfaj volt ez és talán néhányan úgy mennek innen haza, hogy előveszik otthon a diafilmvetítőket" - fogalmazott a művészettörténész.

Zórád Ernőt többnyire ifjúsági regények adaptációjával bízták meg. Számos alkotása több mint 60 év után is forgalomban van.

A tárlat november 17-ig látogatható!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek