1 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári "úszópápa" ismeri Kós Hubert edzője, az olimpiai éremgyáros Bob Bowman titkát
Fehérvár Médiacentrum fotója
Dániel András
A fehérvári "úszópápa" ismeri Kós Hubert edzője, az olimpiai éremgyáros Bob Bowman titkát

A Delfin SE alapítója szerint a mentális felkészítésben és az egyetemi rendszer adta előnyökben kell keresni Kós Hubert edzője, az olimpiai aranyhalmozó amerikai tréner sikerreceptjének titkát, amely Michael Phelpstől Léon Marchandig tucatszám termelte az ötkarikás aranyakat.

A párizsi ötkarikás játékokon eddig Kós Hubert révén egy arany, Milák Kristóf révén pedig egy ezüstérme van a magyar küldöttségnek. Kevesen ismerik olyan jól a magyar és a nemzetközi úszást, mint a székesfehérvári Delfin SE alapítója, szakmai vezetője, a fehérvári "úszópápa", Dániel András, akinek korábban voltak olimpián résztvevő versenyzői, továbbá személyes jó barátságban áll azzal a Bob Bowmannel, aki Kós Hubert edzője, valamint aki a már négyszeres párizsi bajnok, francia Léon Marchand trénere, s aki a "földönkívüli" Michael Phelps, a 23 ötkarikás aranyéremmel minden idők legeredményesebb sportolójának számító amerikai csodaúszó munkáját is irányította sikerei időszakában.

– Mit tud Bowman, amit más nem? Mi az, ami által lassan már meg sem tudja számolni, tanítványai összesen hány olimpiai- és világbajnoki győzelmet arattak?

– Bob  Bowman egy nagyon felkészült ember. Egyetemen dolgozik és ez az amerikai sport nagy előnye. Az edzésen 5-6 fiatalember segíti a munkáját. Az egyetemen minden lehetőség  adva van a kiváló eredmények eléréséhez. Elsősorban  a mentális felkészítés nagyon fontos és elérhető számára. Tudományos műhely az, ahol ő dolgozik. 2023-ban részt vehettem egy  konferencián, ahol rendkívül érdekes előadásokat hallhattam. Itt a MUSZ részéről is jelen volt egy stáb, akik videóra vették az egész előadást és hazahozták az itthoni edzők épülésére. Ami azonban a legfontosabb, az az amerikai rendszer. Az egyetemeken dolgozó segédedzők járják a világot és vadásznak a kiváló versenyzőkre. 100 százalékos ösztöndíjat ajánlanak a kiszemelt versenyzőknek, ami azt jelenti, hogy ingyenesen vehetik igénybe az egyetemek valamennyi juttatását. Ez természetesen csak addig jár, amíg jönnek az eredmények. Nos, egyszóval, a  versenyzők örülnek, ha ott sportolhatnak a kiválasztott egyetemen. Bob és a hozzá hasonló vezetők rendkívül eredménycentrikusak. Ellentmondást nem ismer, viszont nagyon tudja, hogy ha  egy francia, magyar, stb., országbeli versenyző kerül hozzá, hogy mennyi munka van bennük, és hálás a lehetőségért, valamint feltétlenül jobb eredményt szeretne elérni velük. 

– Kós Hubert esetében mi volt a siker titka Párizsban, amit Bowman tett hozzá az úszásához, ami által a nyilvánvalóan jó adottságú és alkatú srác a sok jó úszó közül is kiemelkedve 200 háton 20 éves korára világbajnok, majd most, 21 esztendősen olimpiai bajnok lett?

– A siker titka az egyetemeken elérhető tudományos lehetőség. Az előzőekben szó volt a konferenciáról, de azóta is szerveztek más hasonló tudományos igényű konferenciákat országszerte, ezeken is részt vettek az edzők, igen nagy létszámban. Bob is tartott nagyon érdekes, igényes előadásokat. A mi Hubink is mindent megtesz, hogy kiválóbb legyen a kiválók között is. Az a rendkívüli erőbedobás, ahogy az edzéseket végzi, emeli a többiek fölé, valamint teszi őt Bob egyik  kedvenc tanítványává. 

– Milák Kristóf egy ezüstérmet tempózott össze a medencében eddig, fő számában 200 pillangón, miközben 100 méteren a legjobb eredménnyel jutott az esti fináléba. Szakmailag miként értékelhető a 200-as ezüstje? Címvédőként mégiscsak kikapott, ugyanakkor mindenki tudja, hogy olyan rövid közvetlen felkészüléssel, mint ő, szinte csoda ez is.

– Először is szögezzük le: Kristóf nem kikapott, hanem nyert egy ezüstérmet. Nem tudom, hogy mennyi jutott el hozzá az elmúlt év mendemondáiból, de ahogy az előző kérdésre adott válaszomban is jeleztem, mennyire fontos a mentális felkészítés. Valószínűleg esetében is itt kellene keresgélni.

– Mit várhatunk tőle a 100-as fináléban? Dacból meghal az aranyért, vagy itt is egy ezüst vagy bronzérem lehet reális számára?

– Szerintem képes nyerni most, nemcsak ezüstöt, hanem akár aranyat is. A magyar mentalitás az aranyat értékeli, holott az ezüst is gyönyörű eredmény. Lehet, hogy neki is az amerikai rendszerben kellene dolgoznia, nem az edzői miatt, hanem a körülmények miatt. Az edzőknek is jót tenne egy kis amerikai tudományos műhelyben történő munkavégzés. Az az érzésem, hogy az egyetemi úszás is tanulhatna tőlünk.

– Az úszóversenyek végéhez közeledünk. Eddig összességében miként értékelhető a mieink produkciója?

– A magyar úszók szerintem jól szerepelnek, figyelembe véve az olimpia minden szempontból rossz körülményeit. Például az olimpiai étteremben nem lehet ilyen, hogy nincs mit enni a sportolóknak. Ahol én voltam korábban olimpiákon, egy kb. 50x50 méteres terem volt, ahol földrészenként körbe roskadozott az ételtől az asztal. A szobák kellemes méretűek voltak és  kellemesen temperáltak. Ezek mind fontos adalékok lennének a sikerhez...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek