1 hónapnál régebbi cikk

1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban - Székesfehérváron indult újtára az országos programsorozat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
1100 éve Európában, 20 éve az Európai Unióban - Székesfehérváron indult újtára az országos programsorozat

Magyarország július 1-jével átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, amelynek jegyében féléves útjára indult a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat is. Az első állomás Székesfehérvár.

A Magyarul Európában című tárlat húsz installációból áll. A reformációtól, a kereszténységen keresztül mindent bemutat, amellyel a magyarok hatással voltak Európára, illetve amely hatással volt hazánkra. A vándorkiállítás 19 vármegyét jár körül, három molinó az adott vármegye jellegzetességeit tartalmazza.

A Fejér Vármegyei Levéltárba érkezők tájékozódhatnak a turisztikai értékekről, a híres szülöttekről, és az 1015 éves Fejér vármegyéről. A nyitó hétvégén a kiállítás mellett interaktív család- és helytörténeti tudásmegosztó lehetőséggel várják az érdeklődőket a levéltár munkatársai.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre. 

"Az 1100 évbe beletartozik az az elmúlt húsz év is, amelyet az Európai Unió részeként töltöttünk, úgyhogy három olyan tablónk található, amelyek az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítését, a gazdasági csatlakozás előkészítését, magának a csatlakozásnak a folyamatát, illetve a csatlakozást és annak hatásait mutatja be. Ezek is körbevándorolnak az országban, és ezeket is meg lehet nézni minden helyszínen"- mondta el Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár Gyűjteményi főigazgató-helyettese.

Királyok, hősök, csaták címmel történelmi pop-up képeslapokat készíthettek azok, akik ellátogattak az Új Magyar Képtárba szombaton. Az alkotónapon a történeti művekből ismert alakokról készíthettek képeslapokat az érdeklődők. Mindegyik képeslap alapja egy festmény volt.

"Papírból lehet több dimenziós képeslapokat készíteni. Harmonikaszerűen, egymástól eltávolodó rétegekben ismerhetjük meg a műveket. A múzeum munkatársai voltak olyan kedvesek, hogy egy ilyen jól érthető, alapos dokumentumot is csatoltak mindegyik képeslap mellé, úgyhogy minden szereplővel képbe kerülhetnek a látogatók."- mondta el Haraszti Zsombor, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa.

Meg lehetett alkotni például Ligeti Antal és Wagner Sándor Mátyás hazatérése a vadászatról című képét képeslapként. A látogatók Benczúr Gyula Budavár visszavétele 1686-ban című festményét és Székely Bertalan Egri nők és Vajk megkeresztelése című festményeit is elkészíthették képeslap formájában a program során. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek