Elindult a kulturális és kreatív iparágak zöldebb és digitálisabb jövője felé vezető út
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
Elindult a kulturális és kreatív iparágak zöldebb és digitálisabb jövője felé vezető út

A közép-európai régió újabb lépést tett a zöld és digitális átmenet felé, a Capacity2Transform (C2T) projekt révén, amelynek célja a kulturális és kreatív iparágak (KKI-k), valamint a fenntartható turizmus ágazatainak megújítása. Az Interreg Central Europe program keretében indított projekt 9 ország, köztük Magyarország részvételével zajlik, és az együttműködés, valamint az innováció fontosságát hangsúlyozza.

Mi is az a Capacity2Transform?

A projekt fő célja, hogy segítse a KKI-kat és a fenntartható turizmusban működő kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) a digitális és zöld átmenet kihívásainak leküzdésében. A COVID-19 világjárvány által okozott gazdasági bizonytalanság még inkább rávilágított arra, hogy ezek az iparágak sürgős megoldásokat igényelnek a munkaerőhiány és a fenntarthatósági követelmények terén.

Az első lépések

A projekt első szakasza során a legfontosabb feladat egy átfogó kapacitásbővítési keretrendszer létrehozása volt. Ez egy sor stratégiai intézkedést tartalmaz, amelyek célja, hogy segítsenek a vállalkozásoknak alkalmazkodni a zöld és digitális kezdeményezésekhez. A cél az, hogy a régió vállalkozásai jobban integrálódjanak a digitális és fenntartható fejlődésbe, ezzel növelve versenyképességüket.

Innováció és együttműködés

A projekt egyik fontos eredménye a digitális-zöld-kreatív (DGC) kompetenciamérési eszköztár kidolgozása, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a régió egyedi igényeihez igazított stratégiákat és cselekvési terveket alakítsanak ki. A projekt célja, hogy több mint 1000 résztvevőnek biztosítson továbbképzést, és elősegítse a transznacionális együttműködést több mint 200 kkv között.

Jövőbe mutató platformok

A projekt hosszú távú eredményeként két innovatív platformot hoznak létre: a MediaFactory-t és a KnowledgeFactory-t. A MediaFactory olyan tartalmak létrehozására és terjesztésére fókuszál, amelyek a zöld és digitális átmenet témáit ölelik fel. A KnowledgeFactory pedig a vállalkozásokat támogató szervezetek közötti együttműködést hivatott erősíteni.

Miért fontos mindez?

A C2T projekt új korszakot nyithat a közép-európai KKI-k és a fenntartható turizmus számára. A cél egy versenyképesebb, rugalmasabb és fenntarthatóbb régió kialakítása, amely képes lépést tartani a digitális és zöld átalakulással.

Kapcsolat:

További információkért keresse fel a projekt hivatalos csatornáit:
https://www.interreg-central.eu/projects/capacity2transform/
https://www.facebook.com/capacity2transform/
https://www.linkedin.com/company/capacity2transform/
https://twitter.com/Capacity2T

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg az Interreg Central Europe Program keretében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek