Nyakunkon a szeptember, indul a digitális ősz!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/GiorgioTrovato
Nyakunkon a szeptember, indul a digitális ősz!

Az augusztus vége sokaknak egyenlő a nyár végével, no meg az új iskolai év kezdetével. Azonban időről időre megfigyelhető, hogy az őszi szezonnyitó sok újdonság kezdete is egyben, melyben az idén sem szűkölködhetünk.

Az idei ősz is bővelkedik digitális újdonságokban. A címben említett digitális ősz kifejezés egyáltalán nem túlzás, sőt talán lehet ebben egyfajta tendenciát is megfigyelni, miszerint nem csak itthon, de globálisan is sok fejlesztés bemutatását, indulását időzítik ekkorra.

Itthon például szeptember 1-én indul hódító útjára az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 és a Digitális Állampolgárság Program is. Mindkettő esetében olyan újdonságokról beszélhetünk, mely online világunk napi szintű használatát hivatott egyszerűbbé, modernebbé, kényelmesebbé tenni. Ráadásul az újdonságok abba a kategóriába tartoznak, melyért a felhasználóknak még csak fizetniük sem kell. Elég, ha élvezzük annak minden digitális előnyét.

Az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 legnagyobb újítása, hogy a klasszikus, már-már korosodó bankkártyás fizetés mellé próbál olyan alternatív fizetési lehetőséget kínálni mind a vásárló, mind a kereskedő számára, melynek használata lehet talán még kicsit modern, de kétségtelenül a jövőbe mutató. A qvik névre hallgató fizetési lehetőség lényege, hogy a bankkártya helyett fizetéskor okostelefonunk banki alkalmazását használva, a kereskedő pénztárgépe, terminálja által adott QR kódot “fotózunk” és a fizetést az alkalmazásban egy kattintással hagyjuk jóvá. 

Kapcsolódó
Ősztől érkezik a legújabb fizetési mód, a qvik

A technológia erőteljes fejlődése életünk minden szegmensében megfigyelhető. Azonban ha csak egy ilyen területet kellene kiemelnünk, akkor a pénzügyi szektor és a mögötte álló technológia az elmúlt években világszinten is kilőtt.

A Digitális Állampolgárság Program ugyan már májusban elindult, de használata az idén ősszel kezdődik. A DÁP használatához szükséges mobilapp már a nyár eleje óta letölthető, de az appban történő okmányirodai regisztrációt követő használhatósága  szeptember 1-én indul. Az új elektronikus ügyintézési lehetőség keretében már az induláskor is számos funkciót érhetünk el, melyek az idő előrehaladtával rendszeresen bővülni fognak. Idén ősztől például már a személyazonosságuk igazolására is lesz lehetőségünk az okostelefonos alkalmazás használatával.

Kapcsolódó
Itthon is indul a digitális személyi igazolvány: itt a DÁP mobilapp

Az elektronikus közigazgatás, vagy csak egyszerűen az online hivatali ügyintézés újabb fokozatba kapcsolt, melynek előnyeit mi állampolgárok élvezhetjük csak igazán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek