Philipp István és a bagoly nyomában Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Philipp István és a bagoly nyomában Székesfehérváron

Rajztanárból lett szobrász, író és tervező, az általa megálmodott épületek mellett egy különleges alkotása, egy épületdíszként figyelő 111 éves bagoly őrzi Philipp István emlékét.

Philipp István rajztanár, szobrász 1870. október 3-án született Vágbesztercén. Tanulmányait a fővárosi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde (napjainkban Magyar Képzőművészeti Egyetem) hallgatójaként végezte, ahol tanítói pályája is indult. 1897. szeptember 1-én kezdte meg tanítói feladatait a székesfehérvári Ciszterci Gimnáziumban, ahol egészen 1932. szeptemberéig rajztanárként oktatott. Rajztanári pályája mellett szobrászként is tevékenykedett, elkészítette többek között Bohus-Szőgyény Antónia világosi bronz emlékművét, Csiky Gergely és Fábián Gábor mellszobrát és Jókai Mór budapesti emléktábláját.

Szűkebb lakóhelyén, Székesfehérváron is aktívan dolgozott, részt vett régészeti emlékek feltárásában, a városi múzeum megalapításában, de írt három felvonásos történelmi színművet is „Törökvilág Fehérváron” címmel, melyet 1913. márciusában be is mutattak a városban. Philipp István végül 64 esztendősen, 1935. február 4-én hunyt el Székesfehérváron.

A Köztérkép jelenleg két alkotást tart számon Fehérváron szobrászként készített műveiből, az 1924. november 9-én, a Ciszterci Gimnázium felállításának 200. évfordulóján felavatott, a tanintézmény első világháborúban elhunyt mártír diákjainak szentelt emlékmű a második világháborúban elpusztult, maradványait később rendbe tették, ez megtekinthető a Szent István Király Múzeum belső udvarán.

Egy másik alkotása szerencsére megmaradt, sőt, ha ezt megnézzük, rögtön láthatunk hármat is! Nem, nem optikai csalódásról van szó, Philipp István ugyanis art deco épületek tervezésével is foglalkozott, két általa tervezett épület pedig még ma is áll a Bercsényi utcában.

Az egyik ilyen ház homlokzatán pedig megtalálható egy címerpajzson ábrázolt bagoly, mely szintén Philipp István alkotása! A bagoly figura és a ház a Köztérkép szerint 1913-ban készült, vagyis immár 111 éve őrködik az utcát kémlelve. Sőt, a technológia immár segítséget nyújt a bagolynak, Philipp István alkotása alatt ugyanis néhány éve már egy kamera is figyeli a területet, igazolva, hogy múlt és jelen tökéletes összhangot tud alkotni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek