Továbbra is hódítanak az online piactereken az átverések
Fehérvár Médiacentrum fotója
unspalsh.com/SergeyZolkin
Továbbra is hódítanak az online piactereken az átverések

A használt termékek adás-vétele az elmúlt évtizedekben teljesen átköltözött az internetre. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy az általam még anno lapozgatott, nyomtatott adok-veszek hirdetési újságok és rovatok teljesen megszűntek.

Az online értékesítések minden előnye és lehetősége ellenére azonban azt is látnunk kell, hogy ehhez a folyamathoz a csalók és megtévesztők igen jól alkalmazkodtak. Sőt, talán szerény túlzással állíthatjuk azt is, hogy ők talán jobban, mint az átlag felhasználók. Az online csalások igen jelentős része az online hirdetési portálokhoz köthető, miközben azt is látnunk kell, hogy bár ezek a portálok folyamatosan és rendszeresen hívják fel a felhasználók figyelmét a veszélyre, mindig akad gyanútlan áldozat. Máskülönben ez a fajta csalás már rég kiment volna a divatból. De nem így van.

A megelőzés és a védekezés nagyon nehéz. Amikor valami megunt és otthon már nem használt termék eladása mellett döntünk és rászánjuk magunkat, hogy túladjunk rajta, akkor általában alig várjuk, hogy valaki érdeklődést mutasson a hirdetésünk iránt. Épp ez az a pont, ahol a csalók az elsőfrontos támadást indítják a hirdető felé. Nem ritka, hogy a hirdetés feladását követően még aznap, pár órán belül pittyeg is a telefonunk, hogy üzenet érkezett. Egy potenciális vevő szinte azonnal a mi hirdetésükre csapott le és türelmetlenül szeretné azt megvenni.

Nos, az esetek nagy százalékában ez nem így szokott lenni. Lottó ötössel felérő szerencse kell a mai világban ahhoz, hogy az online hirdetések sokmilliónyi terméke közük pont a miénk legyen az, melyet egy igazi vevő szeretne magáévá tenni. Persze létezhet, de ennek esélye mondjuk, hogy konvergál a nullához. Azonban az átvert hirdetők túlnyomó része arról számol be, hogy a csalók a hirdetésére szinte azonnal reagáltak. Nyilván ennek van egy pszichikai hatása is. Fenn kell tartani a hirdető érdeklődését, fokozni kell a reakciót, így a legbiztosabb, hogy az eladó besétál a neki állított csapdába.

Tehát az első gyanús pont ott lehet, ha hirdetésünkre nagyon gyorsan reagálnak.

Ha besétáltunk az első csapda ajtaján és a csaló beférkőzött a bizalmunkba, akkor jön a kegyelemdöfés. A hirdetett termékünk annyira megtetszett neki és nem szeretné, hogy esetleg más vegye meg előtte, hogy jelzi, ő már ki is fizette azt, sőt még a futárról is gondoskodott, hogy az ne a mi nyűgünk legyen. Azt a hamis illúziót keltve bennünk, hogy ha mi intéznénk a futárt, akkor azt lehet nem tudnánk még aznap útnak indítani, ami persze igaz is. Ki az, aki egy ilyen esetben azonnal rohan haza csomagolni és még aznap viszi is az első csomag-automatába feladni? Ellenben ő már jelezte is a futárcégnek az áru felvételének a tényét és ehhez nekünk már csak párat kell kattintanunk és a pénz azonnal landol is a bankszámlánkon. Előre, még a szállítás előtt.

Ilyen esetben, ha a csaló utasításait követjük és kattintunk az általa küldött linken elérhető, nyilván hamis weboldalra, mely rendszerint egy futáros cég megtévesztésig leutánzott weboldala, akkor az ott megadott adatainkat, a szintén ezen a felületen bekért banki adatainkkal együtt már le is nyúlták a csalók.

Kapcsolódó
Már a QR-kódokkal is ügyeskednek a csalók

A csalók tárháza szinte kimeríthetetlen. Folyamatosan a felhasználók és a hatóságok előtt járnak egy lépéssel és ugyan a megelőzés lehetséges, de addigra már jópáran megfizetik a tanulópénzt.

Innen már nincs visszaút. Amennyiben megadtuk banki adatainkat is annak érdekében, hogy az elutaltnak ígért pénzünket megkapjuk, akkor tulajdonképpen mi magunk adtunk hozzáférést netbankunkhoz. Ahogy ezt megtesszük, azonnal meg is próbálkoznak a pénzünk megszerzésével és tíz esetből kilencszer ez sikerül is. 

Vagyis a második gyanús pont, ha azt ígérik, hogy a pénzt már elutalták, csak még adjunk meg pár adatot a pénz beérkezéséhez.

A fentiekből is látszik, hogy a csalók mindig előttünk járnak. Az online hirdetésektől ettől függetlenül nem kell elzárkóznunk, hiszen azok alapjában jó dolgok, csak legyünk nagyon résen és figyeljünk az apró, megtévesztő, nagyon hihetetlennek tűnő jelekre!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek