Egyedi ponyvák
Fehérvár Médiacentrum fotója
interponyva
Egyedi ponyvák

Amikor egyedi méretű ponyvát szeretnénk készíttetni, egy sor kérdés felmerülhet bennünk a felhasznált anyagokkal és alkatrészekkel kapcsolatban. Ehhez most némi segítséget nyújtunk mai cikkünkkel.

Leggyakoribb kiegészítők

Egyedi méretű ponyva készítésekor már az is gondot okozhat, hogy kihez fordulhatunk az igényünkkel. Az Inter Ponyva, minden ami ponyva szakértő segítséget tud nyújtani egyedi és szabványos méretűek készítésében - legyen szó sátorról, teherautóról, teraszról vagy bármi másról, amihez ponyvára van szükségünk.

A ponyva készítésekor különféle kiegészítőket használnak, melyek közül az egyik leggyakrabban előforduló a ringli. Ez különböző méretű és formájú fém karikákat jelent, melynek elsődleges szerepe a kész ponyva rögzítésében lesz.

Egy másik igen gyakori elem a gombos rögzítő. Jellemzően ez is fémből készül, de típusától függően kiegészülhet műanyag görgőkkel. Szintén a rögzítésben van nagy szerepe.

A ponyva anyaga

Természetesen ki kell térnünk a ponyvához felhasznált anyagokra és azok főbb tulajdonságaira is.

Általában az anyaguk lakkozott PVC, és a négyzetméterenkénti súlyuk alapján osztályozzák őket. Eszerint a 630g/m2 számít a normál erősségű anyagnak, a 670g/m2 nagyon erősnek, a 720g/m2 extra erősnek, míg a 900g/m2 súlyút panamaként emlegetik. 

A normál vastagságút szokták teraszok kialakításakor használni, teherautók és kamionok esetében viszont szükség van a 720g/m2-es, tehát az extra erős kivitelre.

A tervezés során érdemes szakértővel végigvenni a szükségleteink szempontjából fontos jellemzőket, mint amilyen például egy terasz fedése esetén a szélnek való kitettség. 

A ponyvák jellemzően vízállóak, ezért nem szabad megfeledkeznünk a vízelvezetés kialakításáról, és a lefedni szándékozott tárgy megfelelő elhelyezéséről. Ha ugyanis a ponyvánkról lefolyik a víz, de nem tud elfolyni távolabbra, akkor problémát okozhat.

Mire használhatunk ponyvát?

Egy ponyvának rendkívül változatos felhasználási lehetőségei vannak. 

Ha fedett teraszunkat szeretnénk az év minél nagyobb részében használni, akkor gyors és költséghatékony megoldást jelenthet, ha az oldalborításra ponyvát használunk. Amennyiben ezt mobil kivitelben gyártatjuk, akkor megtehetjük, hogy csak a hideg időszakokban használjuk. Fűthetővé is tehetjük a ház ezen részét, így pedig tényleg semmi akadálya nem lesz annak, hogy télen is a teraszon üldögélve kávézzunk.

Teherautók és kamionok esetében rendkívül fontos lehet, hogy ponyvával fedjük a rakteret. Itt több olyan egyedi elvárás is felmerülhet, ami miatt sajátos méretben kell azt elkészíteni: csőszállító ablakok, rögzítési pontok, nyithatóság stb.

Sátrak esetében is szükségünk lehet egyedi méretű ponyvára, mely a személyes preferenciáinkhoz tud igazodni. De bármely más, sajátos méretű tárgy takarásához (pl. csónak) is szükségünk lehet egyre.

Egyedi méretű ponyva készíttetése előtt mindig gondoljuk végig a főbb jellemzőket, ami fontos számunkra a ponyva szempontjából, és kérjünk szakértői tanácsot!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek