Egy titokzatos gróf is kísérteni fog az idei Fehérvári Töklámpás Fesztiválon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Fredrik Solli Wandem
Egy titokzatos gróf is kísérteni fog az idei Fehérvári Töklámpás Fesztiválon

Október utolsó vasárnapján töklámpásokkal telik meg Székesfehérvár belvárosa. Idén ismét a Bartók Béla térre várják a tökfaragókat és a nézelődőket.

A hagyományoknak megfelelően ismét az őszi óraátállítás utáni első napon, vagyis október utolsó vasárnapján lesz a Fehérvári Töklámpás Fesztivál, ami idén sem jöhetett volna létre a Fehérvár Médiacentrum nélkül.

Ez azt jelenti, hogy idén október 27-én találkozhatnak a város legszebb, legrondább, legkreatívabb, legakármilyenebb töklámpásai 17 és 19 óra között a Bartók Béla téri lépcsősoron, a könyvtár épülete előtt. 

A rendezvényen a részvétel továbbra is ingyenes. A bámészkodók érkezhetnek tökkel vagy anélkül is, bár ha mindenki csak nézelődni jön, akkor legfeljebb egy jókora közösségi séta lesz a tökfesztiválból a belvárosban. Szóval senki ne szégyellje a saját művészetét, ragadjon otthon fűrészt, kést, kanalat vagy bármit, amivel képes lehet az önmegvalósításra, majd bátran essen neki egy szimpatikus méretű töknek. Minél többen érkeznek töklámpással, annál több lesz a látnivaló, és annál hangulatosabb lesz a tér.

Kedvezményes fogyasztás a tökkel érkezőknek a Damniczkiben

Még egy ok, hogy saját készítésű lámpással érkezz: a fesztivál napján idén is különleges ajánlattal és kedvezménnyel vár mindenkit a Damniczki Cukrászda. Október 27-én érdemes megkóstolni náluk a narancsos-sütőtökös fagyit, a sütőtökös lattét, a cukor-, liszt-, és tejmentes sütőtökös-narancsos monodesszertet, a tökmagos-sütőtökös-vérnarancsos tortaszeletet, a sütőtökös macaront és a sütőtökös-tökmagos boszorkány pogácsát. A boldog és jóllakott töktulajdonosok pedig a teljes fogyasztás árából aznap 10 százalék kedvezményt kapnak.

Barátunk, az időjárás

Esőnap idén sincs, miért is lenne? A töklámpás fesztivál erősen kötődik a halloweenhez, ami pedig sötét, ködös, hűvös és esetenként akár nyirkos is lehet. Szóval ha a szobahőmérséklethez képest nagyon kedvezőtlen lesz az időjárás, majd az egész hóbelevanccal behúzódunk az árkádok alá, a hideg ellen pedig kiváló védekezés lehet a réteges öltözködés. A rendezvényt csak hurrikán, trópusi vihar,  vulkánkitörés vagy egyéb természeti csapás esetén mondjuk le, aminek jelen állás szerint elég kevés az esélye. 

A titokzatos gróf

Az idei rendezvény vonatkozásában a töklámpása mellett mindenki hozza magával a bátorságát is. Értesüléseink szerint a közismert székesfehérvári kísértetek némelyike is készülődik az eseményre. Szellemkörökben azt suttogják, hogy október 27-én ott lesz a Bartók Béla téren a rettegett Caraffa gróf is.

Lehet jönni jelmezben?

Hogyne, sőt. Minden szörnyűséges teremtményt, varázslatos figurát, feltűnő alakot vagy bármilyen maszkos, jelmezes látogatót szeretettel várunk a hóna alá csapott tökkel. Vagy anélkül is, természetesen.

Menetrend és egyéb kérések

A rendezvény 17 órakor kezdődik és 19 órakor ér véget. A két időpont között bármikor lehet érkezni és hazamenni, igény esetén akár többször is. A kifaragott töklámpásokért felelősséget nem vállalunk, mindenki figyeljen a sajátjára. Lopni nem ér, akármennyire is jól sikerült egy-egy darab! A 19 óra után otthagyott tököket a Városgondnokság eltávolítja (értsd: a kukában végzik).

Ha valamit árusítani jönnél, például villogó lufit vagy bármi ehhez hasonló szülőkeserítőt, inkább ne is gyere! Ez a rendezvény nem erről szól, és meg fogunk kérni, hogy távozz. Rosszabb esetben Caraffa gróf kér majd meg erre.

Van még valami, amit érdemes tudni?

Egyelőre nincs. Érdemes követni Facebookon a rendezvény oldalát és az idei eseményt is. Ha valami váratlan dolog történik, ezeken a felületeken fogjuk közölni.

Hangulatcsinálónak pedig itt van néhány fotó a tavalyis fesztiválról:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek