Fejér három helyszínnel járult hozzá a madármegfigyelő napok sikeréhez
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/NoName_13
Fejér három helyszínnel járult hozzá a madármegfigyelő napok sikeréhez

A 32. Európai Madármegfigyelő Napok során Magyarország első lett a helyszínek, második a résztvevők száma alapján, a leggyakoribb hazai madár pedig a seregély lett a Fejérben három helyszínen is zajló rendezvényen.

Ahogy korábban mi is beharangoztuk, október első hétvégéjén rendezték a 32. Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozatát, melyhez ázsiai helyszínek is csatlakoztak. Itthon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében több helyen várták az érdeklődőket madármegfigyeléssel, gyűrűzéssel és egyéb programokkal.

Fejér sem maradt ki a megfigyelésre épülő programokból: október 5-én és 6-án többek között Elzamajorban, a Dinnyési Madárdal Tanösvényen és Agárdon is számlálhatták az érdeklődők tollas barátainkat.

Fejér e három helyszíne is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ismét a legaktívabb résztvevő nemzetek közé kerüljön. A program során az idei évben Európában és Ázsiában összesen 984 helyszínen több, mint 3,5 millió madarat jegyzett fel összesen 24 614 résztvevő. A magyar madármegfigyelők aktivitása ezúttal is kiemelkedő volt, a rendezvényhelyszínek száma alapján Magyarország lett az első 195 megfigyelő helyszínnel, megelőzve Hollandiát (156) és Belgiumot (90).

A résztvevők száma alapján összeállított rangsor élén Görögország zárt 5500 fővel, megelőzve Magyarországot (4120) és Svájcot (2963). A feljegyzett madarak száma alapján kialakított rangsor élén Finnország zárt (1 400 000 egyed), a második Svédország lett (617 808 egyed), a harmadik helyen Hollandia (383 269), a negyediken Magyarország (196 597) zárt.

A három leggyakrabban megfigyelő madárfaj sorrendje így alakult az MME beszámolója szerint:

Nemzetközi viszonylatban:

  1. Apácalúd
  2. Seregély
  3. Erdei Pinty

Magyarországon:

  1. Seregély
  2. Nyári Lúd
  3. Tőkés Réce

Néhány ritka és érdekes faj is a megfigyelést végzők szeme elé került hazánkban, feltűnt néhány kakukk és egy ritka ázsiai kóborló füzike is.

Amennyiben téged is érdekel a madármegfigyelés, figyelmedbe ajánljuk az ingyenes Madárhatározó app letöltését, az MME Akadémia többféle képzése közül a Madárismeret I. - Kezdő madarász tematikájút, illetve a Madármegfigyelők kézikönyvét, mely az MME Boltban is megvásárolható

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek