7 évnél régebbi cikk

Ma este hidegfront, kedden szél, majd nyárias idővel indul az ősz
Fehérvár Médiacentrum fotójaMa este hidegfront, kedden szél, majd nyárias idővel indul az ősz

Csak kicsit lesz változékonyabb az idő az előttünk álló héten, mint az előző volt. A hétfő este érkező hidegfront csak kissé borzolja az idegeinket, jelentős és hosszú távú változást nem hoz majd. Igaz kedden szeles lesz az idő, de szerdától, még inkább csütörtöktől ismételten nyárias időjárásra számíthatunk, sok napsütéssel, csapadék nélkül és kellemes meleggel. Az ősz tehát egyelőre még nem lesz őszies. A hét első napján lesz a mohácsi csata 490. évfordulója. Megnéztem, hogy milyen idő is volt azon a napon. Meglepően sok volt a hasonlóság a mostani hétfői időjárással.

A hét első napján, a nap első felében még bőven számíthatunk napsütésre és a déli, kora délutáni órákra ismételten közelítjük majd a 30 fokot. Az említett hidegfront valamikor az esti órákban érkezhet, de már előtte is egyre több felhőre kell számítanunk. A fronttal együtt csapadék is érkezik, de a záporok, zivatarok pontos ideje, mennyisége és területi kiterjedése bizonytalan. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a késő esti, éjszakai órákban alakulhat ki térségünkben csapadék, de talán nem várható jelentős mennyiség. Ezzel párhuzamosan estére átfordul a szél északnyugatira, és meg is erősödik, de viharos lökések nem lesznek jellemzőek. Estére már kissé visszaesik a hőmérséklet, köszönhetően a kissé hűvösebb levegőnek, de cserébe frissebbé is válik az idő. Kedden a legjellemzőbb az időnként erős szél lesz, de csak 3-4 fokot esik vissza a hőmérséklet.

A hét közepétől ismételten a napsütésé lesz a főszerep, és egyre melegszik az idő /ez csak a nappalokra lesz igazán érvényes, mert az éjszakák kicsit csípősek lesznek/. Hét vége felé ismételten közelítjük, esetleg el is érhetjük a 30 fokot, ezáltal ismételten strandidő alakulhat ki. Csapadék a hét eleji hidegfrontot követően már nem várható a héten.

És milyen hasonlóságot mutat a mostani hétfői időjárás a 490 évvel ezelőtt, pont ezen a napon lezajlott, nem túl szép emlékű mohácsi csatával? Akkor is meleg volt, sőt nagyon meleg. Persze nem állnak rendelkezésre pontos, mért adatok, de a csata magyar és török túlélőinek beszámolói alapján rekkenő lehetett a hőség (most a nap első felében lesz ilyen meleg). Közel 500 éve a számunkra szomorú sorsú ütközet után (ahol katasztrofális vereséget szenvedtünk a háromszoros túlerőben lévő szulejmáni török hadaktól) az este beállta után jött egy hevesebb zápor is, amely tovább nehezítette a menekülésre fogott magyar hadak helyzetét. Egyesek szerint ennek folyományaként fulladhatott II. Lajos akkori magyar uralkodó a megáradt Csele-patakba.

Azt azért meg kell jegyezni, hogy arra nincs bizonyíték, hogy a patak a hirtelen jött esőtől áradt volna meg. Valószínűbb, hogy az akkori igen csapadékos tavasz és nyár nyomán a Duna körüli területek víz alatt állhattak, mocsarasak voltak és Lajos király - mikor menekítették ki a vesztes csata után kísérői -, át akart ugratni a patakon, amit meg is tett. Azonban a patak túloldalán lévő partfal átázott talaján a csata során megsebesült lova nem tudott felkapaszkodni, visszazuhant és maga alá temette a királyt, aki ott lelte halálát ugyanúgy, mint a kimenekítésére siető segítője is.

Most, 2016-ban hasonló lesz az időjárás, azaz meleggel indít és este jöhet akár zápor is. Természetesen csak az időjárás húz párhuzamot. Szerencsére manapság nincsenek a láthatáron ellenséges hadak. Sőt, a múlt héten pont Magyarország csapata páholta el a fehérvári kispályás foci Eb-n a törököket

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek