7 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Glamour napok, moziünnep, Fehérvár Szalon és Olvasás Éjszakája
·Hírekhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Glamour napok, moziünnep, Fehérvár Szalon és Olvasás Éjszakája
·Hírekhétvége·Utolsó frissítés: undefined

A hétvége három alappillére a könyv, a mozi és a szüreti mulattság. A fehérvári programkavalkádban lesz tehát filmünnep, art mozi napok, olvasók éjszakája, könyvtár éjszakája és két szüreti mulattság: Gorsiumban az Augustalia, Maroshegyen pedig a Böndörödő. Az amerikaifoci osztályozóját az év meccseként emlegetik, továbbá a Nyolcas Műhelyben fellép a Rómeó Vérzik, a fehérvári művészek kiállítanak a Szalonban, és végre elérkezett a vásárlók karácsonya, a Glamour napok.

Október 6-9.: Cinema City Filmünnep 
helyszín: Cinema City Alba Plaza

Ötödik alkalommal érkezik el az év egyik legjobban várt filmes rendezvénye, a filmünnep! Mit jelent ez? Azt, hogy végre pénztárcád totális kiürülése nélkül mehetsz mozizni a hétvégén. Közel 40 film közül választhatsz, melyek 2D-s verziójára 750 forint, a 3D-sre 950 forint ellenében válthatsz jegyet. A repertoárban lesz négy premier, köztük A lány a vonaton és a Virsliparti, illetve három, amit premier előtt nézhetsz meg, mint például a Lángelmék Zach Galifianakis-szal és Owen Wilsonnal. Az esemény hivatalos oldalán nem csak belenézhetsz a Cinema City Filmünnep TV élő közvetítésébe, de a további programokat is megtalálhatod a Programok legördülő fülnél. Pattogjon hát az a popcorn! 

Október 7-november 6.: Fehérvár Szalon
helyszín: Új Magyar Képtár, Megyeház utca 17.

Képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás nyílik a Megyeház utca 17. alatt található Új Magyar Képtárban. A kiállítás nem véletlenül kapta a Fehérvár Szalon nevet, ugyanis a tárlaton ízig-vérig fehérvári kortárs alkotók mutatják be munkáikat az őket foglalkoztató kérdésekről, művészi vagy technikai újdonságokról. A kiállítók között keresgélve a Fehérvár Médiacentrum dolgozóinak is megdobbanhat a szíve, ugyanis két kollégánk, Horváth Renáta és Kiss László is bemutatja műveit. Az ünnepi megnyitó pénteken 17 órakor kezdődik, a Fehérvár Szalon Facebook eseményen pedig megtekinthetjük a kiállító művészek bővebb listáját.  

Fehérvár Szalon 2014-es tárlata (Fotó: szekesfehervar.hu)

Október 8.: Az Olvasás Éjszakája 
helyszín: Alexandra Könyvesbolt, Székesfehérvár

Olvasni jó! Akár ez is lehetne a címe a hétvégi könyv és irodalmi fesztiválnak, ami végül a Könyves kalandok nevet kapta. A rendezvény elsősorban a könyves valamint a nemzeti írott kultúrát népszerűsíti, és az olvasás örömére igyekszik irányítani a figyelmet. A minden korosztály számára izgalmasnak ígérkező Olvasás Éjszakáján lesznek felolvasások, beszélgetések az olvasásról és szóba kerülnek a különféle könyves kalandok, élmények is. Immáron az fmc.hu-n is publikáló Sohonyai Edit írónő és Temesvári Márta hírekért felelős szerkesztő is beszélget egymással, valamint Látrányi Viktória, a médiacentrum hírigazgatója kérdezi majd szerkesztőnket, Bialkó László Gergőt a tibeti buddhizmusról. Az este során ráadásul a könyvek 20%-os kedvezménnyel vásárolhatók! Részletes program és plakát a szekesfehervar.hu-n.

 Szerkesztőnk, Bialkó László Gergő a buddhizmusról beszél majd (Fotó: Pápai Barna)

Shopping: Glamour napok 2016
időpont: október 6-9.
helyszín: a legtöbb fehérvári üzlet

Karácsony után - de lehet, valakinek azt megelőzően is - a kedvenc ünnepünk a korlátlan kedvezmények tárházával bíró Glamour napok. Van egy jó hírünk: ez most hétvégén lesz! Szóval elő a mindenféle szatyorral, táskával, csinálj helyet a szekrényedben és kezdj el karizmodra is gyúrni, mert hétvégén kinyílnak előtted az üzletek és szabad a gazda, pontosabban a vásár!  A kuponokat a Blikk, Glamour, Kiskegyed magazinokban, a shopping-turné további részleteit és az üzletlistát a glamouronline.hu oldalon találhatod. Témával kapcsolatos olvasmányként ajánljuk figyelmedbe a Melyik világmárka üzlete hiányzik leginkább Fehérvárról? cikkünket. 

Erre számíts az Alba Plázában a hétvégén... (Fotó: manytour.ru)

Sport: Enthroners vs. Mustangs
időpont: október 8., szombat 18.00-20.00
helyszín: The First Field amerikai futballpálya

Minden héten háború. Most éppen Tatabányával állunk hadban: szombaton győzni kell, de bármi áron. És ez véresen komoly. Jó, azért véres ne legyen, és lehetőleg sérülésmentesen, már amennyire ezt el lehet várni egy amerikaifoci-meccstől. Különösen, ha olyan tétje van, mint szombat este hatkor a First Field-en (egykori MÁV-pálya), ahol a divízió 1-be jutásért lép fűre a Fehérvár Enthroners és a Tatabánya Mustangs. A villanyfényes mérkőzésre a belépés ingyenes, a büfében reméljük lesz forralt bor, a többit meg együtt kiszurkoljuk a stadionban, vagy a szekesfehervar.hu élő internetes közvetítésében, amit ide kattintva érhetsz majd el. A videóban a szombati ellenfél egyik előző meccse látható. 

Kultúra: Országos Könyvtári Napok - vendég: a Francia Intézet
időpont: október 8., szombat
helyszín: Vörösmarty Mihály Könyvtár

Jelszó: francia kultúra. Ezzel várja ugyanis a Vörösmarty Mihály Könyvtár a kultúra iránt érdeklődőket szombaton 10 órától a Könyvtárunk Éjszakája című rendezvényén. A francia kultúra jegyében szóba kerülnek a magyar-francia történelmi kapcsolatok, lesz francia kávé- és teaház, filmvetítés, francia körutazás, megízlelhetjük a francia nyelv érdekes szavait, hangjait egy nyelvóra keretében, és bemutatkozik a francia kertművészet Szabó Csilla előadásában. Divattörténeti előadás és francia sanzonest is lesz a repertoárban, ez utóbbi Váradi Eszter Sára közreműködésével. A résztvevők emellett ingyenesen ellátogathatnak a fehérvárcsurgói kastélyba és könyvtárába.  Helyszínek és időpontok a Vörösmarty Mihály Könyvtár Facebook oldalán.

A francia kultúráé lesz a főszerep a Vörösmarty Könyvtárban (Fotó: timeout.com)

Koncert: Rómeó Vérzik
időpont: október 7., péntek, 20.00
helyszín: Nyolcas Műhely

Először lép a Nyolcas Műhely színpadára pénteken a hazai körökben neves, punk, rock és heavy metalt játszó Rómeó Vérzik szlovákiai zenekar. Az együttes alapkőletételenek az 1995-ös év tekinthető: Kovács László (Kova) ekkor írta a Rómeó Vérzik című dalt, melyet egy amerikai film ihletett. A tettet szavak, a szavakat pedig újabb tettek követték, míg végül pár hónappal később, decemberben sor került az első fellépésükre is. Azóta Kova nincs már az együttesben, a frontember Koppány lett. Na akkor zúzzunk!

Film: I. Európai Art Mozi Nap
időpont: október 9., vasárnap
helyszín: Barátság mozi

A moziünneppel párhuzamosan művészfilmeknek is örülhetünk ezen a hétvégén, ugyanis első ízben érkezik az I. Európai Art Mozi Napok. Jönnek hát az igazán európai, kulturális sokszínűséget bemutató filmek, mély jelentéssel, dráma és vigjáték szokatlan, eddig nem látott formáival. A székesfehérvári Barátság mozi is csatlakozik a rendezvényhez, mely hazánkban három film köré épül: két dráma, az Érettségi és Olli Mäki legboldogabb napja, valamint a Toni Erdmann vígjáték lesz műsoron. További infók a Barátság mozi honlapján

A Barátság mozi is részt vesz az Európai Art Mozi Napokon (Fotó: baratsagmozi.hu)

Történelem: Augustalia
időpont: október 8., szombat
helyszín: Gorsium

A Gorsium évadzáró rendezvénye az Augustalia, mely korántsem újkeletű esemény: kezdetét a római kor jelöli, amikoris Augustus és a következő császárok tiszteletére ünnepi játékokat rendeztek. Az idei Augustalián, szombaton délután kettőtől kezdődik a zenés előadás Dionysia, a bor ünnepe címmel, fél négytől pedig szakvezetést tart Nádorfi Gabriella régész, a római kor szakértője. Egész nap interaktív játékokkal, szüreti programmal várnak minden kalandort, ráadásul a freskós házban megtekinthetőek a restaurálási munkálatok is! A részletes programot a Gorsium honlapján, a programok fülnél találhatod. 

Mulatság: Maroshegyi Böndörödő
időpont: október 9., vasárnap
helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház és könyvtár

Sétáltam egyik este a városban, a Piac térre lyukadtam ki, ahol egy többször is átértelmezésre szoruló látványba ütköztem. A buszmegállóknál egy emelvényen egy idős néni ült. Már majdnem megkérdeztem, nem fázik-e, amikor közelebb érve rájöttem, hogy egy figuráról van szó. Nocsak, Kati néni barátnőt kapott? Még közelebb érve megláttam a kosáron a Maroshegyi Böndörödő plakátját. A szüreti mulattságnak azonban nem csak a reklámja szuper, de a programja is! A táncos-zenés és operett műsoroktól a népművészeti és iparművészeti várásokon, bográcsfőző versenyen át a töklámpás faragásig, madárijesztő-készítésig, borlopó és sütiversenyig lesz minden, mi szem-szájnak ingere. A nap fellépője Charlie, még több infót pedig a művelődési ház honlapján találhatsz.

Kati néni barátnője?  (Fotó: fmc.hu)

Munka: 4. Fehérvári Állásbörze
időpont: október 7-8. 
helyszín: Hiemer Rendezvényközpont

A Hiemer-ház báltermében ezen a hétvégén közel harminc munkaerőközvetítő várja a munkakerőesőket. A székesfehérvári munkáltatók és munkaerőkölcsönző cégek mellett kitelepül az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus-a, illetve a veszprémi Pannon Egyetem, így a munkakeresők mellett a továbbtanulás iránt érdeklődöket is számos ajánlattal várják a kétnapos programon. Kint lesz még a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is, akiknél határvadásznak lehet jelentkezni, valamint tréningszervezéssel és diákmunkával foglalkozó kiállítóknál is lehet érdeklődni.  

Sokféle ajánlattal vár a Fehérvári állásbörze (Fotó: calvert.lib.md.us)

Időjárás: nyári ruhákat eltenni, télieket előszedni!

A hétvégére - a pénteket is beleértve - már maradni fog ez a hideg, kissé csípős hőmérséklet, 11-13-14 fokokkal. Csapadék nem várható, vastagabb-vékonyabb felhőtakaró annál inkább, és vasárnap már számíthatunk szelesebb időjárásra. Ez innentől kezdve már csak romlani fog, az őszt előbb-utóbb felváltja a tél. Szóval érdemes szekrényünkben is új rendet felállítani: az ujjatlan felsők helyét pulcsik, a balerinacipők helyét csizmák veszik át, és bizony éjszakára is kell már a meleg takaró. Kinti programhoz meleg, réteges öltözködés szükséges, és nem árt, ha egy esernyőt is kéznél tartasz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek