7 évnél régebbi cikk

Úgy tudtad, hogy a középkorban azt hitték, lapos a Föld? Rosszul tudtad...
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚgy tudtad, hogy a középkorban azt hitték, lapos a Föld? Rosszul tudtad...

A történészek szerint a Krisztus előtti VI. században élt Püthagorasz és tanítványai vélekedtek elsőként úgy, hogy a Föld a gömbölyű, és bár a középkorban visszaszorult a tudományos gondolkodás, a művelt réteg nagyon is tisztában volt azzal, hogy a Föld nem lehet lapos.

Azon talán nincs is mit csodálkozni, hogy az antik Görögországban nagyon is tisztában voltak azzal, hogy a Föld gömbölyű. Olyannyira biztosak voltak ebben, hogy az időszámításunk előtti 3. században élő Eratoszthenész még a Föld átmérőjének hosszát is ki tudta számítani. És nem is tévedett nagyot. A görög tudós (mai mértékben számolva) 40 000 kilométerre becsülte a Föld kerületét. Ez a szám pedig valóban közel van az Egyenlítő tényleges hosszához, amely egész pontosan 40 075,7 kilométer. A két nagy filozófus, Platón és Arisztotelész (valamint tanítványaik) is elfogadták, hogy a Föld gömbölyű. De mi történt akkor a középkorban?

Hogy stílszerű legyek, semmi kopernikuszi fordulat, mindössze annyi, hogy a tudományos gondolkodás háttérbe szorult, egyes keresztény gondolkodók pedig megvetették a "pogányok elméleteit". Csakhogy már Sevillai Izidor is labdához hasonlította a Földet, a bizánci, zsidó, perzsa és muzulmán tudósok pedig számon tartották az ókori tudományos eredményeket.

A középkor fénykorától, a 13. századtól már valamennyi művelt ember tisztában volt a Föld alakjával, amely még Dante Isteni színjátékában is gömbként lebeg a világmindenség központjában...

(A cikk megírásához Hahner Péter 100 történelmi tévhit című könyvét használtam.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek