7 évnél régebbi cikk

Internetes vírussal küzdesz? Nekem ez a módszer bevált
Fehérvár Médiacentrum fotójaInternetes vírussal küzdesz? Nekem ez a módszer bevált

Az embereknél a betegség oka sokszor a vírus, ami egy óvatlan tüsszentéssel is átragadhat a közelben állókra. Nincs ez másként a számítógépeknél sem: ha a működésében rendellenességet tapasztalunk, azonnal vírusra gyanakszunk. De mi van akkor, ha egy ismerősünk küldte a vírust a Facebook Messengeren? Hogyan ismerjük fel, hogyan előzhetjük meg és felhasználóként mit tehetünk a számítógépünk megjavításáért?

Egyik nap még vidáman szörfölsz a neten a laptopodon vagy éppen az asztali számítógépeden, sorra nyitod egyik oldalt a másik után, majd másnap már bekapcsolni sem lehet a gépet. Mi történt? Mit csináltam rosszul? A rendszerrel van baj, vagy olyan oldalt, fájlt nyitottam meg, amit nem kellett volna? Aztán az ember vagy rájön, mi volt a gond, vagy nem. Ez utóbbi esetre nézzünk példát.

A legfrissebb témához kötődő infó az, hogy az elmúlt napokban a Facebookon is befigyelt egy-két vírusos tartalmú üzenet. Honnan tudjuk, hogy egy adott fájl vírusos és nem szabad megnyitni? Itt elmesélek egy három nappal ezelőtti rövid történetet . A Facebookon egyik nap feljött egy ablak (pukk hanggal kísérve), ami szerint az egyik barátnőm létrehozott egy csoportot, és egy Lidl-es nyereményjátékot osztott meg velünk. Sem előtte sem pedig utána nem volt egy "Sziasztok, nézzétek mit találtam", vagy bármilyen személyes mondat, csak a Lidlnek ez a nyereményjátékos matricája. Az üzenet valahogy így szólt: "Gratulálunk! Kiválasztottunk, ezért részt vehetsz a nyereményjátékunkban, és szerezhetsz egy 30 000 forint értékű ajándékutalványt."


A Lidl már igyekszik felhívni a figyelmet a csalásra, az áruházlánc Facebook oldalán és az üzletekben is látható a plakát (Fotó: Facebook)

Miért ne kattintsunk egy ilyenre? Személy szerint úgy állok ezekhez hozzá, hogy egy nyereményjátékon eleve nem biztos, hogy tényleg nyerek - egy virtuálisnál meg végképp oda a bizalom - és nem éri meg, hogy aztán a számítógépemet szervízbe kelljen vinni miatta. Ha pedig gratulálnak, hogy mégis nyertem, akkor meg az jut eszembe: igen, és ezt hány embernek írtad már ki? És ilyenkor szoktam bezárni az adott ablakot. Ezt a gondolkodásmódot egyébként minden gyanús tartalom előtti kattintáskor ajánlanám. Vagy legalábbis azt a felső X-et, amivel véget vethetünk bármilyen internetes tevékenységnek.

Mi van akkor, ha egy ismerősünk osztja meg velünk a vírust? Nos, akkor tudhatjuk, hogy ő bizony óvatlan volt és rákattintott, ezért jött tőle az üzenet, és ez fog történni velünk is, ha nem vigyázunk. Ez a virtuális tüsszentés-jelenség. Érkezhet egy nyereményjáték, egy ajándékutalvány, vagy esetleg egy képfájl formájában is - mostanában ez utóbbi is terjed a Facebook Messengeren -, bármi ami csábító vagy kíváncsiságot felkeltő. A terjesztő célja ugyanis az, hogy rákattints és megszerezze az adataidat, vagy éppen pénzt csaljon ki a pénztárcádból mondjuk adataidnak a blokkolásával.

Honnan ismerhető fel, hogy vírussal van dolgunk? Előfordul, hogy az ismerőstől érkezett üzenet a vírus mellett tartalmaz egy nagyon szájbarágós rövid levelet (jele, hogy úgy érezzük, mintha idegen írta volna, és abszolút nem vall ismerősünk stílusára), vagy  éppen semmilyen szöveg nincs hozzá, csak úgy önmagában érkezik valami. Egyik esetben se kattintsunk rá. A kíváncsiságot ilyenkor küdjük le, vagy legalább kérdezzünk rá az adott ismerősnél, hogy mi ez és szándékosan küldte-e. Legalább ennyi óvatosság legyen bennünk, megakadályozva ezzel, hogy más is elkaphassa tőlünk a vírust és tovább terjedjen. Ha nem hivatalos weboldalon járunk, de mégis márkázottnak tűnik az oldal, akkor biztosan átverésről van szó.

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Először is: szólj az ismerőseidnek, írd ki a faladra, hogy mi történt és figyelmeztess mindenkit, hogy ha ilyen üzenetet kapnak tőled, ne kattintsanak rá. Mindezek után a Facebookon is írtsd ki a következő lépésekkel: Beállítások (jobb oldali legördülő menüben), Alkalmazások (bal oldali menü), és mindent távolíts el az X-re kattintva. Aztán a biztonság kedvéért futtass le egy vírusírtást a gépeden. Itt megjegyezném, hogy a régi családi gépünkön vírusírtó volt. Megvettük, használtuk, aztán amiatt ment tönkre az egész, de javíthatatlanul. Azóta én kizárólag az adott operációs rendszer saját - nem mellesleg ingyenes - vírusírtóját használom, ez az újabb Windowsok esetében a Windows Defender. Lehet vele gyors és teljes keresést is indítani, és mindig megtalálja a probléma okát, amit aztán egyetlen gombnyomással eltávolítva meg is oldódott a probléma. Három éve van egy egészséges, de legalábbis otthoni javításra alkalmas gépem.

Ha nagyobb a baj, akkor érdemes egy rendszervisszaállítást csinálni - ehhez pesze már most, megelőzésképpen nem árt bekapcsolni és beállítani egy időpontot, amikor működött a gép, például a mai napot (Vezérlőpult/Biztonsági mentés és visszaállítás). Ha bármi gond van, akkor a rendszervisszaállítással és ezzel az időponttal bármikor helyrehozható a gép, hiszen kitörli a két időpont közötti program-letöltéseket. Igazából az lenne a legjobb, ha a gépvásárlást követően az első beindításnál ezzel kezdenénk az új eszköz használatát. Mindezeken túl még két dolgot tehetsz: nyisd meg a Feladatkezelőt (Crtl + Del) és nézd meg, mi fut éppen a gépeden. Ha valami túl gyanús, szokatlan, akkor azt állítsd le - persze nem árt, ha előtte utánanézel az interneten, mi is az. A Vezérlőpultban szintén leellenőrizheted, milyen programokat tartalmaz a gép és el is távolíthatod a nem kívánt elemeket (Vezérlőpult/Programok telepítése és törlése). 

Ha bekapcsol a gép én ezeket a módszereket szoktam használni. Ha már bekapcsolni sem lehet az eszközt, akkor az adott rendszerhez tartozó kódot nyomkodva csökkentett módban is végrehajthatjuk a fenti manővereket, a rendszervisszaállítást egészen biztosan. A csökkentett módot a Windows 7-nél F8, a Windows 8-nál pedig a bal oldalon található windows gomb + C billentyűk megnyomásával érhetjük el. Keressük a Hibaelhárítás, a Speciális beállítások, majd a Csökkentett üzemmód lehetőségeket. A Windows 10-nél a következő lépésekkel juthatunk el ide: Speciális lehetőségek --> Indítási beállítások --> Újraindítás --> 5-ös gomb megnyomása. Ekkor ha minden jól megy az asztal letisztult, fekete hátteres verziója fog megjelenni, innen már megkereshetjük a Vezérlőpultot és végrehajthatjuk a rendszervisszaállítást. 

Összefoglalva tehát jobb nem kattintani az ismeretlen tartalomra. Ez majdnem olyan, mint egy bárban idegenektől elfogadni italt: ki tudja, mi van benne. Csak az internetnél az ismerőseink (és bárki) profilját felhasználhatják is a céljiakhoz. Ha tehát a Facebookon kapjuk a gyanús üzenetet, akkor kérdezzük meg a feladót, miről van szó. Ha pedig máshonnan érkezik, akkor futassuk le a Windows Defendert, vagy pedig próbáljuk megtudni a nevét a Feladatkezelőből vagy a programok listájából, és "A Google a barátunk" klasszikus mondat felkiáltásával nézzünk utána, mivel is van dolgunk és hogyan oldhatjuk meg.

Egyszóval do it yourself, csináld magad!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek