5 évnél régebbi cikk

Visszakapjuk a Winampot, a valaha készült legzseniálisabb zenelejátszót
Fehérvár Médiacentrum fotójaVisszakapjuk a Winampot, a valaha készült legzseniálisabb zenelejátszót

Nagyon úgy néz ki, hogy visszatér a Winamp, amely a 2000-es évek egyik legkedveltebb zenelejátszója volt. Az október 18-i számítógépes frissítés után az új verzió 2019-re várható.

Biztos mindenkinek megvan az a kép, amikor bekapcsoltátok első számítógépeteket, és a klasszikus Windows 98 téma után egy villámmal felvértezett program jelezte, hogy bármikor készen áll a kattintásra, ha valami muzsikaszóra vágynátok. Na, ez volt a legenda, maga a Winamp. Bevallom, gyerekfejjel sokszor nyomkodtam, ugyanis azt reméltem, hogy a különleges ikon mögött valami játék bújik meg. Tévedtem.

A sorozatos csalódások után aztán rájöttem a turpisságra, és egy jó időre mellőztem a program használatát. Ezzel szemben idősebb koromban már nem telt el nap Winamp nélkül, amelyet egészen az elkaszálásáig (2013. december 20.) pörgettem.

A Winampról röviden annyit kell tudni (az infókkal a Wikipedia sietett a segítségemre), hogy 1997-ben a Justin Frankel és Dmitry Boldyre által alapított Nullsoft adta ki, és rövid időn belül hárommillió letöltést tudhatott maga mögött, amely akkoriban a rohamosan terjedő MP3 népszerűségének is volt köszönhető. 

1999-ben aztán az American Online (AOL) csapott le a fejlesztő cégre, amely a felvásárlás után a Winamppal együtt gyorsan hanyatlásnak indult, nem bírva a versenyt az iTunesSpotifySoundCloudDeezer és hasonló programokkal (de akár a YouTube-ot is megemlíthetem), amelyek mellett nem volt már nagy érdeklődés a szoftver iránt. 

Bár a Winamp 2013-ban hivatalosan is szögre akasztotta a cipőjét, 2014-ben a Radionomy személyében új gazdára lelt, amelynek a TechCrunch szerint feltett szándéka, hogy újra életet leheljen az egykor szebb napokat is megélt lejátszóba. Az október 15-én megjelent terjedelmes cikkben Alexandre Saboundjian a Radioenomy vezérigazgatója kifejtette, hogy a megújult zenelejátszó podcastok, rádiók és persze hagyományos, MP3-as fájlok lejátszására is alkalmas lesz, így aki ismételten a Winampot használja, annak a legkomplettebb zenei élményben lesz része.

A legutóbb 2013-ban megújult program október 18-án (csütörtökön) egy hivatalos frissítést is kap (5.666-ról 5.8-ra), amely eltörli a fizetős opciókat és számos javítást eszközöl. Az igazi finomság pedig az újévben érkezhet, ugyanis 2019-ben kiadják a Winamp 6-os verzióját, amely természetesen nemcsak asztali számítógépeken, de külön applikáció formájában az összes létező mobileszközökről is elérhető lesz majd.

Ha nem bírtok addig várni, akkor katt erre a linkre, ahol is egy lelkes fan, Jordan Eldredge összehozta a Winamp böngészős változatát, amelyet telepíteni sem kell, így egyszerűen hozzáférhettek a klasszikus zenelejátszóhoz.

(Forrás: HVG)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek