7 évnél régebbi cikk

6 dolog, amit a motiváló célokról tudnod kell
Fehérvár Médiacentrum fotója6 dolog, amit a motiváló célokról tudnod kell

Feladtad az újévi fogadalmaidat idén? Tudd meg mi lehet az oka! Csak addig tartsanak a gondjaid, ameddig az újévi fogadalmaid! - tartja a mondás. Talán ez az, amiért nem hiszek az újévi fogadalmakban. A célokban viszont igen!

Éjfél, pezsgő a kézben, és a tiszta lappal kezdődő új év lelkesítő ereje. Amikor azt érezzük, hogy ez az év végre AZ az év lesz! És most aztán biztosan…. és soha többé…. - Ismerős a szituáció?

Hová párolog a lelkesedés? Miért adják fel olyan sokan? Az ok gyakran magában a célban rejtőzik. Milyen célok azok, amik végül boldoggá és elégedetté tesznek? Mik azok, amik erőt adnak, nehézségek esetén is a végigcsináláshoz?

Fejet fel és gyerünk! (Fotó: womenonly.gr)

A motiváló célok hat kritériuma: 

1. Legyen a mi belső célunk - azaz önmagában is legyen értékes kielégítő számunkra!
Élvezzük a hozzá vezető utat. Az ilyen cél elérése során fejlődünk, tanulunk, érünk, vagy a közösségünk életét tesszük jobbá. A külső célokat a környezet elvárásai határozzák meg. Furcsa lehet elsőre, de a pénzügyi célok is ilyenek. Hiszen a pénz önmagában nem cél, hanem eszköz. Eszköz, hogy valamit megvegyünk, biztosítsunk általa. 

2. Legyen összhangban az értékeinkkel!
Legyen hiteles, legyen a sajátunk, így lesz erős érzelmi töltete. Sokkal könnyebb éjfélig tanulni egy sikeres vizsga érdekében, ha azt mi, saját magunkért akarjuk letenni. Szemben, ha ez a család, vagy a környezet elvárása.

3. Alapuljon megközelítésen, pozitív állításon.
Azaz úgy fogalmazzuk meg, hogy az arról szóljon, hogy mit akarunk elérni. Szemben azzal, ha arról beszélünk, hogy mit nem akarunk. Egészséges akarok lenni - vagy nem akarok megbetegedni. Látszólag ugyanaz, mégis más a hatása. Egy vonzó pozitív képért könnyebb dolgozni! Ráadásul az elménk képekben gondolkodik és így nem ismeri a tagadást. Ismerjük a ne gondolj piros elefántra sztorit - ugye? Máris ott az a fránya piros elefánt a belső mozivásznunkon.

4. Legyen harmonikus, azaz álljon szinkronban a többi célunkkal is!
Az egymásnak ellentmondó célok feszültséget, stresszt gerjesztenek.

A jó motiváló cél harmonizál a többi célunkkal (Fotó: ssraju.wordpress.com)

5. Legyen rugalmas!
Fogadjuk el, hogy életkorunk, életszakaszunk változásával a céljaink is változnak. Időről időre érdemes felülbírálni őket, és más életkorhoz, vagy életszakaszhoz más életstílust, és más célokat választani.

6. Új tevékenységet, cselekvést generáljon!
Valódi és hosszan tartó boldogságot, nem az új tárgyak birtoklása, hanem az új élmények átélése, és új cselekvések, hobbik kipróbálása, az alkotó folyamatok megélése, önmagunk határainak tágítása, a "képes vagyok rá!" érzése generálnak.  Olyan célokat tűzzünk ki, amik fejlesztenek minket, és nem csak kitartóak leszünk az értük folyó küzdelemben, hanem még hosszú ideig táplálkozhatunk az elérésükkor átélt örömből is!

Nézd hát át a céljaidat, hogy ilyenek-e, ha kell finomíts rajtuk, és lesz erőd a végig-csináláshoz is!

“Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.".
- Zig Ziglar -

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek