6 évnél régebbi cikk

Ne várj az új évre, változtass most! - 4 inspiráló kérdés az induláshoz
Fehérvár Médiacentrum fotója
Time Out
Ne várj az új évre, változtass most! - 4 inspiráló kérdés az induláshoz

Már csak bő egy hónap, és itt az új év, a tiszta lap, a nagy újrakezdések időszaka. Te szoktál fogadkozni ilyenkor? És mi a helyzet az idei fogadalmakkal? Hány hónapig tartottak ki?

A statisztikák szerint az újévi fogadalmak nagy része egy-két hét alatt kifullad. Vannak olyan vélemények, hogy a fogadkozók alig 5 százaléka ér csak végül célba. Szóval semmi gáz, ha félretetted a fogadalmad, nem vagy egyedül vele. Egyetlen gázos helyzet van: ha feladtad, ha végleg lemondtál róluk.

Miért?

Mert nem véletlenül akartál változtatni! Oka volt annak az elhatározásnak – és valószínűleg nem csak a szilveszteri pezsgő miatt! Ne temesd el a vágyaidat! De csináld másképp! Ne várj az új évig, sőt a hétfőig, de még a holnapig sem! Mert a cselekvés számára csak a most, az adott pillanat létezik. Miért ne lehetne ma új életet kezdeni?

A tegnap már halott, a holnap még meg sem született - élj hát a jelenben, és változtass, ha úgy érzed, hogy szükséges.

Válaszolj a következő négy kérdésre a legbelsőbb hangodra hallgatva, hogy megtudd, kell-e neked a változás! Nem ígérem, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy másképp fogod látni a világot.

1. Így akarok élni életem hátralévő részében?

Csak saját magad fogod hallani a választ, légy hát őszinte!

Reggel, amikor felkelsz, örülsz az új napnak? Hálás vagy az életért? Mi a helyzet önmagaddal, a kapcsolataiddal, a pároddal, a barátaiddal?  Olyan munkát végzel, ami örömet okoz? Hogy áll az egészséged: energikus és fitt vagy? Mit csinálsz, amikor nem dolgozol? Úgy pihensz, ahogy kisgyermekként elképzelted? És az anyagi helyzeted mennyire stabil?

 „Onnan fogod tudni, hogy jól vagy, ha nem találsz senkit, akinek a helyébe lennél. És bármibe kerül, vagy akármi fáj, tudod, hogy élni lehet is, nem csak muszáj.” 

- Lovasi András

2. Van rá esély, hogy magától megváltozik a helyzet?

És ha változik, akkor olyanná, ahogy szeretnéd? De őszintén!

3. Pontosan milyen életet szeretnék élni?

Ha az első kérdésre nem sajnáltad az időt, akkor a válaszok egy része valószínűleg már készen is van. Érdemes még egy kicsit pontosítani, árnyalni azokat. Minél alaposabban rajzolod meg magadban az áloméleted képét, annál nagyobb ereje lesz, annál könnyebb lesz kitartani majd mellette, annál inkább hívni fog!

Jim Rohn szerint „ha a miérted elég erős, a hogyan már részletkérdés”. Szánj hát időt arra is, hogy megválaszold magadnak: mit is fog adni, ha majd így élsz? Hogy fogod érezni magad?

4. Mit tehetek azért most, hogy ezt az életet élhessem?

Talán ez a legmunkásabb kérdés. De ha a harmadik kérdés válaszait alaposan kidolgoztad, akkor lesz miből erőt merítened a feladathoz. Coachként hiszek a személyes felelősségvállalás erejében. Hiszem, hogy mindig van lehetőségünk - ha csak kicsit is - javítani a helyzeten, hogy van beleszólásunk, életünk minőségének alakulásába. Ez a kérdés nagy kedvencem, mert a felelősségre és a lehetőségre irányítja a figyelmünket.

És ne feledd: MOST!

Hányszor tapasztaltam ötletelés, útkeresés közben, hogy az első kikényszerített válasz, ötlet hozta magával a többit, hogy csak elkezdeni nehéz!

Próbáld ki te is! Kérdezd meg magadtól: "Mit tehetek azért, hogy azt az élhessem amit szeretnék?. Mit kell tudnom, tanulnom, tennem?"

Kezdd el a lehetőségek papírra vetését!

Ha leírtál mindent, ami először az eszedbe ötlött, és úgy érzed kiszikkadt az agyad, javaslom, hagyd elöl a papírt, mert bármikor új ötlettel állhat elő a szürkeállományod. Meg fogsz lepődni, hogy milyen váratlan helyzetekben és pillanatokban villan be egy újabb lehetőség, amit jó azonnal megörökíteni. Adj magadnak - és a "szürkeállományodnak" pár napot még az ötletek felbukkanására,  aztán rangsorold őket.

Ha valóban meg is akarod csinálni őket, - és miért ne akarnád, hiszen ezt a TE ÉLETED -  akkor fontos hogy határidőt is rendelj melléjük! Amit „majd valamikor” akarunk tenni, azt valószínűleg soha nem fogjuk megtenni!

Gondold végig tervezés közben a várható akadályokat is. Segít ha visszaemlékszel rá, hogy is történtek a korábbi fogadalom-feladásaid! Most még nem éles a helyzet, nem vagy nyomás alatt, így könnyebb kitalálni mit teszel, ha tényleg felbukkannak az akadályok. Ha pedig megvan a terved, akkor szükség esetén már „csak” be kell vetni azt.

Hogy ez időigényes? Az bizony! De a te életed, csak TE élheted!

Könnyebben agyalsz, dolgozol az életeden társaságban?  Szükséged van egy „személyi edzőre” a végigcsináláshoz? Akkor érdemes coach-hoz fordulnod! 

„Ha túl sokáig vársz annak eldöntésével, hogy mit kezdesz az életeddel, egyszer csak arra ébredsz, hogy véget ért.”

- George Bernard Shaw

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek