7 évnél régebbi cikk

Motiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap
Fehérvár Médiacentrum fotójaMotiváció: így hozd magad lendületbe nap, mint nap

Mindannyiunknak lehetnek olyan napjai, amikor bár pontosan tudjuk, mit kell tennünk, valahogy mégsem sikerül megtenni azt. Amikor haladunk, de nem érezzük, hogy szárnyalunk. Amikor látjuk a célt, de nem érezzük az odavezető utat. Nem halljuk a hívó szavát, legalábbis nem olyan hangosan, hogy azt indulónak, lendületet adó munkadalnak érzékelhetnénk. Megosztom hát veletek a motiváló módszeremet, mellyel ti is gyorsan kimászhattok a tehetetlenség állapotából.

Az ilyen "helyben járós - döcögős" napokon a legkevésbé sem vagyok büszke magamra, kicsit szégyellem is magam. Ez az érzés azonban nem hogy energiát nem ad, de még a maradékot is elveszi. Az erőlködés gyengít, a tehetetlenség dühít. Egy ideje viszont már hamar túllendülök ezen az állapoton.

Rájöttem, hogy ilyenkor a legjobb segítség az, ha arra koncentrálok, miért is akarom azt a célt elérni, amit kitűztem magam elé. Mit fog adni, ha elérem? Miért is ezt a célt választottam? Milyen érzéseket fog kiváltani belőlem, ha elérem? Mit ad nekem ez a cél és a hozzá vezető út? Egyszóval, ahogy a tanácsadó és szerző, Simon Sinek is javasolja könyvében és előadásaiban: megkeresem a miértjeimet illetve a válaszaimat. Ha már nem kérdés a miért, akkor nem lesz kérdés a cselekvés sem. Vagy ahogy Jim Rohn mondja: ha elég erős a miért, a hogyan már részletkérdés.

Ha álmodozol, már elindultál a cél felé (Fotó: mnn.com)

Mindezek alapján az első dolgom az, hogy addig teszem fel újra és újra, különböző formában magamnak a miérteket, amíg a válaszokból egy erőteljes képet nem látok magam előtt. Egy olyan képet, ami nem az agyamban, hanem sokkal inkább az érzékeimben, ha úgy tetszik a szívemben létezik. Egy élő, eleven képet, amibe nagyon szeretnék belépni.  Egy ilyen kép elszánttá tesz, és szinte megjelennek benne azok a teendők, amik akárcsak az útjelző táblák, mutatják a célhoz vezető utat. 

Ezek után persze nem árt, ha e képzeletbeli  táblákon olvasható teendőket le is írod és határidőket is rendelsz melléjük. Tudod, a  határidő nélkül a cél csak álom marad. Lehet, hogy még tanulnunk kell, hogy megszerezzük a célba jutáshoz szükséges képességeket, és ezt követi majd a gyakorlás, végül a haladás. Először csak lassan, de folyamatosan, fokról fokra.

A szó elszáll, az írás megmarad (Fotó: nokkulfoldon.hu)

Abban az esetben, ha te is vizuális típus vagy, akkor érdemes keresni néhány olyan fotót (újságból, vagy a netről), ami kifejezi számodra a célba érés érzését. Olyan képeket keress, amibe szívesen belépnél, aminek szívesen lennél a főszereplője, ami megdobbantja a szíved. Olyan fotó is remek választás, ami a vágyott tárgyat - például bizonyítványt, lakást, autót, úticélt - ábrázolja. A képekből készíthetsz tablót, amit aztán érdemes olyan helyre tenni, ahol csak te látod, te viszont gyakran belefutsz. Erre tökéletes hely lehet például a szekrényed ajtajának belső fele.

Emlékeztesd magad folyamatosan az elérni vágyott célra, célokra
(Fotó: mosolyogvaelek.blog.hu)

Ha tehát jön egy olyan nap, ami nem olyan kerek, lendületes, elég ha felteszed magadnak sorban a miérteket, aztán a kapott válaszokból előhívod az erőt adó képet. Ha kell újraszínezheted, újrafestheted, vagy csak egyszerűen a szekrényajtón függő táblára nézve beléphetsz a vágyott világodba. Ott már látni fogod a hogyant jelző táblákat is, és lesz erőd a haladáshoz is.

Ilyen egyszerű lenne? Igen! Bárki lehet "festő" némi gyakorlással.

Simon Sinek előadása magyar felirattal megtekinthető ezen az oldalon.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Coach

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek