4 évnél régebbi cikk

Hogyan ne vállald túl magadat? - Az elegáns visszautasítás művészete
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.es
Hogyan ne vállald túl magadat? - Az elegáns visszautasítás művészete

Elvállalni egy feladatot nemcsak egy kimondott szó, hanem egy felelősségteljes döntés is. Sokszor azonban hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, mert nem akarjuk cserben hagyni a másikat, és egyébként is úgy érezzük, hogy ez még belefér. Pedig nem. Van pár ötletünk arra, hogyan és mikor mondj nemet arra, ami már sok lenne.

Éppen szívességet teszel. Valami olyat, amihez nem sok kedved van, de nem tudtál nemet mondani, amikor megkértek rá. Kicsit dühös vagy, mert ezer más dolgod lenne, amik most elnapolódnak, hiszen épp nem érsz rá. Szívességet teszel. Odaígérted az időd és vele egy kicsit magadat is. Minderre most kezdesz ráébredni, és ez cseppet sem jó érzés. Árulónak érzed magad. Saját magad elárulójának.

Amikor megígérted, gyorsan döntöttél, és úgy érezted illik igent mondani? Vagy csak belesodródtál a szituációba, és mire felocsúdtál, már elköteleződtél? Vagy tudtad, hogy nemet is mondhatnál, de nem tudtad, hogy tedd ezt udvariasan, kedvesen? Esetleg féltél, hogy a másik megsértődik?

Amikor igent mondtál, egy ideig még büszke is voltál magadra, a segítőkészségedre. De aztán ahogy újragondoltad a szituációt, rájöttél, hogy neked is jól jönne a segítség - talán te sem érsz rá - és most frusztráltan teszed, amit ígértél. Közben korholod magad, és fogadkozol, hogy máskor majd nem így teszel. Aztán jön a máskor, és te megint igent mondasz, és még jobban haragszol magadra.

Ismerős?

Van néhány tippem, hogyan változtass ezen a helyzeten!

1. Először is: fontos tudnod, hogy minden felkérés felébreszti bennünk az ősi vágyat a megfelelésre, ami valamikor a befogadás feltétele volt. A hordához tartozás, a befogadás pedig életfeltétel volt még sok-sok ezer évvel ezelőtt. Nem csoda, hogy zsigeri vágyat ébreszt bennünk egy felkérés. Ha megérted a működésed, könnyebben tudsz változtatni rajta.

2. Gondold végig az alapvető igazságot: ha igent mondasz valamire, minden másra nemet mondasz. Ez az igen ára. Coaching ülésen többször kaptam már azt a visszajelzést, hogy ennek tudatosítása után már egész könnyű volt legközelebb nemet mondani igen helyett.

3. Vedd figyelembe a lehetőség-költségeket. Azaz tudd, hogy pontosan miről is mondasz le, ha igent mondasz.

4. Ne mondj azonnal választ egy kérésre, ha nem vagy biztos magadban. Kérj időt, így jobban át tudod gondolni, hogy is érzel a kéréssel kapcsolatban. Kicsit el is távolodsz így a szituációtól, kevesebb lesz rajtad az érzelmi nyomás. (Coaching ügyfeleim nagyon szeretik ezt az eszközt.) 

5. Különítsd el a döntést a kapcsolattól. Nem az illetőre, hanem a kérésre, a feladatra, mondasz nemet. Jack Canfield fogalmazott így: „Nem Önt utasítom el, hanem magamat védem.”

5. Ha nemet mondasz, tedd elegánsan és világosan! Így könnyebb is.

Az elutasítás udvarias formulái

  • „Kérlek adj egy kis időt, hogy átgondoljam a kérésed, megnézzem a határidőnaplóm, és visszajelzek.” (Persze tényleg ne felejts el visszajelezni! )
  • „Köszönöm hogy rám gondoltál, de nemet kell mondanom, viszont, ….” (ezt meg tudom tenni)
  • „Nem tudok segíteni, viszont…” (ajánlok valakit. Nem ritka, hogy a beajánlott fél hálás is az ajánlásért!)
  • „Most nem tudom megtenni, ….” (ekkor és ekkor viszont igen)

Gondolj csak bele: egy világos nemet sokszor többre értékelünk, mint egy homályos talánt. A világos válasz megkönnyíti a másiknak, hogy továbblépjen, újratervezzen, haladjon.

+1 tipp

Tisztázd le magadban a saját értékrended! Mi fontos számodra, miből nem engedsz, és mi elhanyagolható. Az értékrendünk ismerete a legtöbb helyzetben nagyban megkönnyíti választásunkat, döntésünket.

* * *

Természetesen rengeteg olyan szituáció lesz ezután (is), amire érdemes igent mondani. Ami szinkronban van veled és az értékrendeddel. Ami viszont nem ilyen helyzet, ott ha van lehetőséged, a fentieket figyelembe véve mondj inkább nemet. Kimondani a nemet, sokszor tisztességesebb és elegánsabb, mint kedvetlenül, frusztráltan, magunkban puffogva megtenni valamit. Ha kiállsz magadért, az értékrendedért, az az önbecsülésedre is jótékonyan hat.

Elegánsan nemet mondani: szokáskialakítás. Nem megy máról holnapra. De itt is a gyakorlat teszi a mestert. Ezért is olyan gyakori téma a coaching ülésen az asszertivitás. Légy hát kitartó! Segít, ha értékeled a fejlődésed, ha látod magad mögött a már megtett utad! 

Megéri, hiszen ahogy Anthoy Robbins mondta:

Döntéseink alakítják a sorsunkat.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek