7 évnél régebbi cikk

Ezen a kiállításon képet kaphatsz a századelő építészetéről
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzen a kiállításon képet kaphatsz a századelő építészetéről

Eleinte Valentin nap alkalmából küldözgettek egymásnak képekkel illusztrál köszönő lapokat a párok, 1869-ben viszont már megjelentek a képeslapok is. Ezeket Magyarországon először 1896-ban kezdték el terjeszteni. Ekkor még csak két mintával látták el őket, melyek leginkább a millenniumhoz voltak köthetők. Manapság viszont már számos motívummal lehet vásárolni képeslapot. Ezt bizonyítja Sárosi István több mint 50 000 darabos gyűjteménye is, amelyben két hasonló darab sem található.

A pesti magángyűjtő képeslapkollekciójával már az ország több könyvtárában is megfordult, most pedig Székesfehérváron mutat be egy válogatást. A Vörösmarty Mihály Tolnai úti Tagkönyvtárában a XX. század első felére vonatkozó építészeti stílust bemutató lapokat lehet megtekinteni.

Sárosi István tíz éves kora óta gyűjti a képeslapokat, de csak nyugdíjazása után kezdte komolyabban rendszerezni őket. Gyűjteményének szabálya a földrajzi tájak szerinti csoportosítás és az, hogy nem szerepeltet egy művésztől két alkotást. Hogy kollekciójának sokszínűségét szemléltessem, mondom, hol milyen témában állított ki a gyűjtő: járt például a Balatonnál balatoni képeslapokkal, Acsádon Afrika állatait és növényeit ismertette, Szombathelyen a Bibliai irányzatú, míg Pesten a magyar alkotóművészektől származó lapokat állította ki. 

Székesfehérváron az építészeti tematikájú kiállítását február 18-ig, keddtől péntekig 11-19 óra között, valamint szombaton 11-től 17 óráig lehet megtekinteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek