6 évnél régebbi cikk

Szombattól több tízezer ember mobilszáma szűnhet meg
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzombattól több tízezer ember mobilszáma szűnhet meg

Néhány órájuk maradt adategyeztetésre a feltöltőkártyás mobiltelefonok előfizetőinek, a nem azonosított SIM-kártyák előfizetése és a hozzá tartozó szolgáltatás szombaton megszűnik. A határidő lejárta után pedig csak új szerződéssel adható vissza az ügyfeleknek a megszűnt előfizetések hívószáma és egyenlege, és csak akkor, ha igazolták a személyazonosságukat.

A mobilszolgáltatók telefonon és az ügyfélszolgálataikon, valamint postahivatalokban is lehetővé teszik az ügyfeleknek az adategyeztetést, online azonosítás esetén pedig kedvezményeket is biztosítanak. 

A Magyar Telekom korábban jelezte, hogy pénteken és a következő napokban is nyitvatartási időben a szokásosnál nagyobb létszámmal fogadják az adategyeztető előfizetőket az ügyfélszolgálatokon. A Telenor közölte, hogy egyes üzleteik vasárnap is nyitva lesznek és irodai alkalmazottak is segítik az ügyfélszolgálatok adategyeztetési munkáját. 

Az azonosítást nemcsak a SIM-kártyák tulajdonosai, hanem a más tulajdonában álló kártyák használói is elvégezhetik. Egy üzleti előfizetőnek legfeljebb 50, az egyéni előfizetőknek pedig 10 előre fizetett (prepaid) kártyája lehet az elektronikus hírközlésről szóló törvény januárban életbe lépett változásai szerint. Az azonosítási kötelezettség csak a beszélgetésre alkalmas kártyákra vonatkozik, az adategyeztetéshez szükséges személyazonosító okmány érvényességét a szolgáltatóknak kell ellenőrizniük, az azonosítást pedig évente kötelesek megismételni.

Új szerződés megkötése előtt a szolgáltatók az új előfizetők megfelelő adatait is ellenőrzik: enélkül a szerződést nem lehet megkötni. A módosított jogszabály rendelkezik arról is, hogy az előre fizetett szolgáltatásokat nem lehet értékesíteni és csak akkor lehet továbbadni másnak – nem számítva a közeli hozzátartozókat –, ha a tulajdonos a beazonosításhoz szükséges adatokat egyeztette a szolgáltatóval: ennek hiányában a szerződés 15 napos határidővel megszüntethető.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt közölte: új szerződéssel a határidő lejárta után is visszaadható a megszűnt előfizetések hívószáma és egyenlege az ügyfeleknek, ha igazolták a személyazonosságukat. A hívószámok utólagos visszakapcsolását a következő hónapok során a Magyar Telekom, a Telenor és Vodafone is lehetővé teszi az előfizetői számára.

Az adategyeztetésre azért van szükség, mert idén januártól módosultak az elektronikus hírközlésről szóló törvénynek a feltöltőkártyás (prepaid) SIM-kártyás mobiltelefon-szerződésekre vonatkozó szabályai, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ezeket részletező rendelete pedig január 12-én lépett hatályba. Minderre azután került sor, hogy a párizsi és brüsszeli terrortámadások elkövetői 200 000 SIM-kártyát vásároltak egy magyar hajléktalan nevére a Magyar Telekomtól.

(MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek