6 évnél régebbi cikk

Így fest Fehérvár egy 80 billió pixeles fotón
Fehérvár Médiacentrum fotójaÍgy fest Fehérvár egy 80 billió pixeles fotón

Lélegzetelállító felvételt publikált az Európai Űrügynökség, mely két műholdja segítségével alkotta meg a nem kevesebb, mint 80 billió pixelből álló fotót. A felvétel érdekessége, hogy a Föld északi és déli féltekén is a nyarat ábrázolja.

Az IFLScience beszámolója szerint a kép két műholdról, a Sentinel-2A-tól és a Sentinel-2B-től származik, összesen pedig 80 billió pixel felbontású. Csak összehasonlításként: a fotó a Bentley által korábban publikált 53, illetve 7 milliárd pixelből álló képhez képest 1509,4-szer, illetve 11 428,5-szer több képpontot tartalmaz. És hogy maradjunk a számok nyelvén, 80 billió az pontosan ennyi nullát jelent: 80 000 000 000 000.

Így fest Székesfehérvár, ha belenagyítunk a gigafotóba (Fotó: s2maps.eu)

A két műholdnak – amelyek 790 km-es magasságban keringenek – persze nemcsak egyszer-kétszer kellett "kattintania" az eredményhez: az északi féltekét 2016 májusa és szeptembere, míg a délit 2016 novembere és 2017 márciusa között fényképezte. A trópusi területeket 2016 májusától 2017 áprilisáig fotózta a két műhold. A német EOX nevű térképészeti cég ezek után kezdte el összerakni a sok kis mozaikból álló darabkát, míg végül elkészült a felhő nélküli felvétel. Mindehhez 250 terrabájt adatot kellett feldolgozniuk. Az így elkészült térkép minden esetben a földi nyarat ábrázolja, így látni igazán, mennyire zöldell a bolygó.

A Balaton is impozáns látványt nyújt (Fotó: s2maps.eu)

Teljes valójában ezen az oldalon nézheti meg a fotót, és ott saját kézzel bele is nagyíthat.

(Forrás: hvg.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek