2 évnél régebbi cikk

Teljes titokban elkezdték az első fehérvári űrkilövő állomás építését
·Tudományűr·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Teljes titokban elkezdték az első fehérvári űrkilövő állomás építését
·Tudományűr·Utolsó frissítés: undefined

Az Alba Start Űrközpont teljes magassága 75 méter lesz, az első kilövést 2027-re tervezik. A központhoz el lehet majd jutni egy új buszjárattal. A közelében kalandpark, vidámpark és állatkert is épül. Az első űrhajósok állítólag idomított fókák lehetnek.

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy eddig titokban tartott városrendezési terv, mely a Kisfalud és Öreghegy közötti terület egy részét érinti. A földhivatali bejegyzések alapján a nagyjából 300 hektáros földdarabon „tudományos célú stratégiai és taktikai intergalaktikus egységet”, vagyis hétköznapi nevén űrközpontot létesítenek. Az egyelőre meg nem erősített hírt alátámasztja, hogy a földhivatal nyilvántartása alapján a területen átvezető négysávos sugárutat Farkas Bertalanról, az első magyar űrhajósról nevezik el.

Ottjártunkkor a terület teljes tereprendezése zajlott, amit egyelőre egy többszáz éves történelmi esemény kerek évfordulójával álcáznak. A parkosítás hátterében azonban valójában az űrkikötő előkészítése áll. Az állomáson dolgozók elárulták, hogy az egyelőre tűzrakó helynek nevezett betonkaréj valójában a rakétasilókat rejti:

Tűzrakó helynek álcázott rakétasiló

Pál Loránd

A hamarosan megvalósuló székesfehérvári űrközpont már olyannyira nem titok, hogy meg is kezdték a kísérleti kilövéseket, egyelőre alacsony teljesítményű föld-űr rakétákkal. Az egyik első ilyen kilövést egy sukorói pajtából hajtották végre, amit éppen a helyszín nem hivatalos bejárására időzítettek:

Elcsíptük az Alba Start első próbakilövését

Pál Loránd

Úgy tudjuk, hogy a napokban informális látogatást tett Székesfehérváron Elon Musk. A SpaceX vezetője zárt körű bejárást tartott az egyelőre begóniákkal, muskátlikkal és fapadokkal álcázott területen. A dél-afrikai származású űrvállalkozónak határozottan tetszett, amit a titokban tartott építkezésen látott, és azt mondta:

„Hell, yeah, that's fuckin' awesome!", ami magyarul annyit tesz: „Lenyűgöző munkát végeznek, ez lesz a valaha készült legprofibb űrközpont. Örömmel tölt el, hogy a SpaceX-szel mi is a projekt részesei lehetünk. Alig várjuk a közös munka kezdetét!"

Muskkal együtt Fehérvárra érkeztek a SpaceX mérnökei. Elképzeléseik szerint a Starship Very Mini (SVM) rakétarendszert szeretnék városunkból indítani, amit a földkörüli űrszemét begyűjtésére terveztek. Az űrporszívó felállításához magassági méréseket kezdtek vállalkozásai mérnökei Székesfehérvár különböző pontjain, amit ezen a fotón örökített meg véletlenül egyik olvasónk:

A SpaceX mérnöke magassági méréseket végez az épülő fehérvári űrközponthoz

fmc.hu

Meg nem erősített információk alapján az Alba Start Űrközpontba érkezőket a főbejárat után Lajka kutya szobra fogadja majd. A 6-7 méter magasra tervezett bronzszobor elkészítésével már meg is bízták városunk egyik ismert művészét. Az űrkilövőhöz menetrendszerinti busz is közlekedik majd, ami az első holdra szállás előtt tisztelegve a 69Ű járatszámot kapja.

Nem Lajka lesz azonban az egyetlen állat az űrközpont közelében. Úgy tudjuk, hogy egy teljes szabadidő-komplexum kialakítása is tervben van a létesítmény szomszédságában. Többek között űrtémájú vidámpark, kalandpark és egy bevásárlóközpont is helyet kap a területen, de a fő attrakció az az állatkert lehet, mely egyben a kezdeti próbarepülések asztronautáit is adhatja. 

A projekthez közel álló forrásaink szerint a kiszemelt állatok kiképzése már el is kezdődött. Az első fehérvári űrhajós Sanyi, a fóka lehet. Az egyelőre mellső lábaival csak tapsolni képes emlőst egy nagy adag speciális anyagba, úgynevezett űrtakonyba áztatják, amivel a súlytalanságra készítik fel:

Sanyi, a fóka

Unsplash/Eelco van der Wal

Ezzel párhuzamosan már javában tervezik az emberes küldetéseket is. Az első székesfehérvári asztronautát többhónapos kiválasztási folyamat után nevezik meg. Lapunk megszerezte a hozzávetőleg kétszáz tételből álló intelligenciateszt első kérdését, ami így hangzik:

Poll#15: Ön mikor jött rá, hogy ez a cikk egy áprilisi tréfa, és az egészből egy szó sem igaz?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek