6 évnél régebbi cikk

Teleszemeteljük az életünket - hulladéktenger Fehérvár határában
Fehérvár Médiacentrum fotója
hulladekvadasz.hu
Teleszemeteljük az életünket - hulladéktenger Fehérvár határában

Elképesztő és elkeserítő képek kerültek fel az Internetre Székesfehérvár határából. A fényképeken egy hulladékba fulladt világ posztapokaliptikus arca villan fel. A szemét eltakarítása azóta megkezdődött.

Még tavaly nyáron írtunk a Hulladékvadászok civil szerveződéséről, az akkori cikkből az is kiderült, hogy Székesfehérvárról is érkezett már bejelentés illegális szemétlerakóról. Azóta érdeklődéssel követtem az oldalukat és láttam, hogy olykor városunkból is befutnak kevésbé szívderítő képek. Az azonban, ami szerdán került fel, Fehérvár egészen döbbenetes és általam nem ismert arcát mutatja.

Szárazréten, a Vág utca végénél hulladéktenger terült el a Méh-telepre vezető iparvágány két oldalán. Elektronikai cikkek, építési törmelék, műanyag és mindenféle kommunális szeméthalmok csúfították a terepet. A bejelentés hatására – ahogy a képeken is látszik – már szerdán este megkezdte a szemét eltakarítását a terület egyik használója, a Méh Zrt. 

Skultéty József, a Méh Zrt. székesfehérvári telephelyének telepvezetője elmondta, cégük havi két-három alkalommal végez bérrakodást a vasút területén, a vasúti kocsikat ipari vashulladékkal töltik meg, amelyek aztán különféle feldolgozó kohókhoz kerülnek szállításra.

Ám a fák alatt láthatóan nem ipari vashulladék feküdt. Ennek ellenére a Méh Zrt. – bár a területet rajtunk kívül még másik két társaság is használja – ez alkalommal saját költségén eltakarítja a mérhetetlen mennyiségű hulladékot, ledokumentálják, és minden változást a továbbiakban azonnal a hatóságok felé fognak továbbítani. Skultéty József azt is kiemelte, a jelenleg takarított terület nem a cég tulajdonában áll. 

A történet akár boldog véget is érhetne, hiszen hamarosan újra tiszta lesz ez a rész. A nagy kérdés csak az, hogy meddig? Ugyanis ahogy a telepvezető is kiemelte, mivel jó kapcsolatot ápolnak a környező gazdálkodó társaságokkal, azok folyamatosan jelzik, ha idegen autók jelennek meg és kiszórják a szemetet. Ez a legtöbb esetben késő este, éjszaka vagy nagyon hajnalban történik, és a működő kamerák ellenére sem lehet beazonosítani a rendszámokat, sőt a legtöbbször a jármű színét sem.

Akik tehát idehordják a szemetüket, nagy eséllyel ezt pontosan tudják és ki is használják. Szóval marad a kétség, tényleg ennyire alapon mozgó emberek élnek közöttünk? Akik szívbaj nélkül szemetelik tele az életüket? És a miénket is...

A takarítás előtti állapotokról videó is készült.   

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek