5 évnél régebbi cikk

Tavaszi megújulás a Google-nél: itt a megújult Gmail!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaTavaszi megújulás a Google-nél: itt a megújult Gmail!
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Pár hete szivárogtatták ki a hírt a Google fejlesztői, hogy készül valami. A tech oldalak gyorsan fel is kapták a témát, és aki akkor nem lamentált a várható újdonságokról, annak mára már csak a tény maradt: beújít a Gmail.

Igen, bizony sok évi stagnálás után a napokban a Google a felhasználók millióinál kezdte meg a Gmail új kezelőfelületének átállítását. Persze azért senki ne számítson arra, ha most gyorsan belép a Gmailbe, akkor minden máshogy és másképp lesz. A Google nem az a cég, aki fenekestül fordítaná fel a megszokottat. Ők inkább a tutira mennek és az évek alatt begyűjtött felhasználói tapasztalatok és igények mentén hajókázva csak amolyan Google-féle visszafogottsággal estek neki a Gmail megújításának.

Na, nem mintha ez nem jelentene jót. Én mindig is ódzkodtam attól, ha valamit a feje tetejére fordítva kiráznak és elém tesznek valami totál mást, azonos néven. Nos, a Google erre minden platformján figyelni szokott. Ha valami totál újat akarnak, akkor azt inkább egy teljesen új néven, a korábbi mellett párhuzamosan vezetik be. Így volt ez jó pár évvel ezelőtt is, amikor először merült fel a Gmail megújítása. Akkor Inbox néven valami teljesen újat alkottak. Nem csak azért, hogy leváltsák a régies Gmailt, hanem hogy a felhasználóknak adjanak valami újdonságot, ami egy kicsit Gmail, de egy kicsit más is.

Az azóta eltelt jó pár év alatt a Gmail és az Inbox jól megéltek egymás mellett. Voltak, akik szerették, voltak akik (velem együtt) kevésbé. Persze azért azt tudni kell, hogy voltak az Inboxnak szerethető újdonságai is. Aki szeretné, még ma is kipróbálhatja az Inboxot, mert működik, de annak fényében, hogy itt az új Gmail, én inkább mindenkit arra biztatnék, hogy már ne az Inboxszal, hanem az új Gmaillel ismerkedjen. Megéri.

Gmail 2018

Elméletben ma már mindenkinél az új Gmail felülettel indul a levelező, de a fokozatos bevezetés rendszere mellett azért előfordulhat még pár felhasználó, akinek a mailboxa a régi felülettel indul. Ők a belépést követően a beállítások menüben (jobb oldalon a fogaskerék ikon) tudják manuálisan bekapcsolni az új kezelőfelületet.

A Gmail új kezelőfelülete. Jobb oldalon a fogaskerék ikonra kattintva lehet manuálisan átváltani, ha esetleg még nem állt volna át automatikusan.

Első ránézésre nem kell valami eget rengetően vadítóra számítani. A Google a visszafogottság jegyében rajzolta át a Gmailt, de ez csak a javára válik a levelezésnek. A letisztultság, egyszerűség és kezelhetőség mindig is a Google fő zászlóshajója volt és ezen most sem variált sokat. Sokkal inkább a funkcionalitásban és a praktikumban kell keresnünk az újdonságokat. A Google sokat merített az Inboxban bevezetett funkciókból és amik ott bejöttek, azokat most átemelte a Gmailbe.

Talán a legszembetűnőbb, hogy a bal oldali Levélírás gomb nagyobb lett és kikerült belőle a címtár funkció. De a címtár nem eltűnt, csak átkerült a jobb oldali Google-alkalmazások (3x3-as dobókocka ikon) menübe. Egyébként sokan nem tudják, hogy a Címtár létezik okostelefonos alkalmazásként is és amennyiben ezt telepítjük, akkor az okostelefonos címtárunkat (névjegyzéket) nagyon kényelmesen kezelhetjük, szerkeszthetjük számítógépről is.

A levelezési listában is akadnak fontos újítások. Egy-egy levél fölé húzva az egérkurzort, a jobb szélen rögtön előtűnnek a választható műveletek ikonjai: Archiválás, Törlés, Megjelölés olvasottként, Halasztás. Az új funkciók közül a Halasztás teljesen új a Gmail felületén belül, bár ez a funkció is az Inboxban már megtalálható volt. Ennek segítségével a kérdéses levél olvasását elodázhatjuk, ha épp nincs időnk foglalkozni vele. Az elodázott levelet a Gmail a kívánt időpontban újra feldobja nekünk, így biztosan nem feledkezünk el róla. Egy másik újdonság, hogy az új Gmail immár kiemelten kezeli a listában a csatolmányokat, így tulajdonképpen a konkrét levél megnyitása nélkül is azonnal megnyithatunk egy csatolt képet, dokumentumot.

A legnagyobb újdonság jobb oldalra került, de ez is csak úgy, hogy kapcsolható. Ha nem jön be, akkor ki is kapcsolhatjuk - bár szerintem senki sem fogja annyira jó. Ez a jobb oldali oldalsáv tartogatta számomra a legérdekesebbet. A megszokott – és közvetlenül innen is használható – Naptár és a jegyzetelésre alkalmas Keep ikonja mellett immár a Google teljesen megújult Tasks appja is elérhető innen.

A Tasks egy viszonylag egyszerű tennivaló kezelő, amely azonban hozza az alap funkciókat, ráadásul a Google rögtön kiadott belőle önálló okoselefonos appot is Androidra és iOS-re egyaránt. Érdekesség, hogy akár a leveleinkből is képes tennivalót faragni, egyetlen fogd és dob mozdulattal. Ugyanez egyébként a Keepre is igaz, ha szükséges, bármelyik levélhez beszúrhatunk egy jegyzetbe közvetlen linket.

Az új külső legjobb funkciói: a jobb oldali sáv, melyen bekapcsolhatjuk állandóra is akár a Naptár, vagy a Teendők opcióját, illetve a levéllistában a levél fölé húzott egérmutató új funkciói.

Ennyi?

Nem, nem csak ennyi. Inkább azt mondanám, hogy elsőre ennyi. Még korántsem ez a vége. A Google terveiben még sorakozik jó pár újdonság heteken belüli bekapcsolása. Különféle adatbiztonsági extrákkal is felvértezik a levelezőrendszert, így hamarosan lehetőségünk lesz beállítani, hogy egy adott levél hány napig maradjon elolvasható, vagy hogy csak jelkód (bármit is jelentsen) ellenében lehessen megnyitni. Ezekre most még néhány hetet várni kell, de addig is nyugodtan tudunk legalább ismerkedni a ráncfelvarrt felülettel, mely szerintem sokkal használhatóbb, élhetőbb lett, mint azt gondoltam volna.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek